Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
15.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Τα μέτρα για το Πάσχα

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με όλα τα μέτρα που ισχύουν για το φετινό Πάσχα, μέχρι και την Κυριακή 1 Μαΐου.

Πρόκειται για έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο της Επικράτειας και ισχύουν από τη Δευτέρα 18 Απριλίου, ως και την Κυριακή 1 Μαΐου (ώρα 06:00).

Έτσι, σύμφωνα με το ΦΕΚ από σήμερα και μέχρι την Πρωτομαγιά θα ισχύσουν τα εξής:

Εστίαση και διασκέδαση

Τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά:

• για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό,
• για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες
• για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος γίνεται στην είσοδο των κέντρων διασκέδασης και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ορχήστρα, οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

Στην εστίαση οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση.

Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης θα μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή τα πιστοποιητικά τους έχουν λήξει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.

Από την πλευρά του εστιατορίου, προβλέπεται απολύμανση των καταλόγων και παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό.

Εκκλησίες

Οι πιστοί κατά το φετινό Πάσχα θα μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε όλους τους χώρους λατρείας και προσευχής, αρκεί να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).

Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.
Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους που λειτουργούν.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου και μετά.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης σταματά από την 1η Μαΐου, η επιστροφή των μαθητών από τις σχολικές διακοπές θα γίνει χωρίς τη διενέργεια ελέγχου, και η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους καταργείται στις 31 Μαΐου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ