Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Η παράσταση “Ο θάνατος του Ίβαν Ίλιτς” στο θέατρο Αμαλία

Η εταιρία θεατρικών παραγωγών A PRIORI παρουσιάζει για 3η χρονιά τη φιλοσοφική νουβέλα του Λέοντος Τολστόι Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Η παράσταση παρουσιάζεται για 2η φορά στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Αμαλία στις 13, 14 και 15 Μαΐου 2022 στις 21.00.

Οι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς ξετυλίγουν για άλλη μια χρονιά, όλη την υποκριτική τους γκάμα επί σκηνής, τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους του διηγήματος, σ’ ένα θεατρικό παιχνίδι το οποίο -αντιμάχονται τον τίτλο- σφύζει από Ζωή!

«Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» βασίζεται στο ΑΛΗΘΙΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ του θανάτου του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ , όπως το διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες, στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι.Ο Τολστόι, μέσω αυτού του έργου του, επιχειρεί ένα προσκύνημα στον Θάνατο, αντιλαμβανόμενος εις βάθος τη σημασία της μνήμης Θανάτου. Το να θυμάται δηλαδή ο άνθρωπος ότι είναι θνητός, ότι θα ‘ρθει η στιγμή που θα πεθάνει. Και τότε, το μόνο που θα ορθωθεί μπροστά του, θα είναι το ΠΩΣ έζησε. Αυτή η σκέψη κάθε άλλο παρά λυπηρή είναι αν ο άνθρωπος καταφέρει να ζήσει «όπως πρέπει να ζει ο Άνθρωπος».

Υπόθεση

Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος Θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξη του Ιβάν Ιλίτς σείεται συθέμελα γιατί, όσο κι αν προσπαθεί να αποδεχτεί το συμπέρασμα ότι «ο Γάιος είναι άνθρωπος, οι άνθρωποι είναι θνητοί, άρα ο Γάιος είναι θνητός» που διδάχτηκε κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, το Εγώ του τον κρατάει γερά δέσμιο του. Ο Γάιος ναι… αυτός όμως όχι! Αυτός μπορεί να ξεγελάσει τον Θάνατο!

 

Κείμενο: LeoTolstoy

Μετάφραση από τα ρωσικά: Παύλος Στεφάνου

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Σκηνικά/Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης

Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου

Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Creative Agency: GRID FOX

Επικοινωνία:Άντζυ Νομικού

Παραγωγή:APRIORIwww.a-priori.gr

 

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Κουρλαμπάς & Γιώργος Γαλίτης

 

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Παρασκευή 13, Σάββατο 14, Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στις 21.00

 

Διάρκεια παράστασης

80’ (χωρίς διάλειμμα)

 

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 16€

Μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ: 13€

ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 13€ ΕΩΣ 1η ΜΑΪΟΥ

 

Προπώληση εισιτηρίων

Θέατρο Αμαλία

www.ticketplus.gr

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

3ος χρόνος για τον Ιβάν Ιλίτς του Τολστόι και για εμάς που -παρά τις δυσκολίες του τελευταίου χρόνου- είμαστε ακόμα εδώ, να σκαλίζουμε με τον Θανάση και τον Γιώργο αυτή την υπέροχη ιστορία. Μέσα από την πορεία του ήρωά μας προς τον θάνατο βλέπουμε τη ζωή του. Τη βλέπει κι ο ίδιος μέσα από εμάς. Και σε κάθε παράσταση καταφέρνουμε, παρέα με τους θεατές, να λυτρώσουμε τον Ιβάν Ιλίτς και μέσω αυτού, τους ίδιους μας τους εαυτούς. Για εμένα, το μεγαλειώδες αυτό έργο του Τολστόι είναι ένας ύμνος στη Ζωή και στον Θάνατο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ