Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας ο εορτασμός της 200ης Επετείου του Ολοκαυτώματος της Νάουσας

Παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα κορυφωθούν στη Νάουσα, το Σάββατο 30 Απριλίου και την Κυριακή του Θωμά 1η Μαΐου, οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση και το Ολοκαύτωμα της πόλης.

Κατά την διήμερη επίσκεψή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ανακηρυχθεί Επίτιμη Δημότης του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας και θα της επιδοθεί το Χρυσό Κλειδί της πόλης από τον Δήμαρχο Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 30 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας.

 

Στις επετειακές εκδηλώσεις για την 200η Επέτειο από την Επανάσταση και το Ολοκαύτωμα  της Νάουσας, ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της μνήμης των Αγίων Νεομαρτύρων (Σάββατο 30 Απριλίου) και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία (Κυριακή του Θωμά, 1η Μαΐου) θα τελεσθούν,  προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.Τιμοθέου,  Δράμας κ. Παύλου, Φθιώτιδοςκ.Συμεών, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.

 

Τις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, επίσης, θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, της Αυτοδιοίκησης και φορέων.

 

Ακολουθεί αναλυτικά το Πρόγραμμα των Επετειακών Εκδηλώσεων:

 

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νάουσας

 

  • 18:00: Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της μνήμης των Αγίων Νεομαρτύρων
  • 19:00: Αποκαλυπτήρια μνημείου στον αύλειο χώρο του Ναού
  • 19:10: Λιτανευτική πομπή στο Χώρο Μαρτυρίου (Κιόσκι) με τη συνοδεία πολιτιστικών συλλόγων, ομάδων αναπαράστασης ιστορίας κλπ.

 

Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

  • 20:00: Πέρας Προσέλευσης επισήμων
  • 20:30 Τελετή ανακήρυξης σε Επίτιμη Δημότη Δήμου Η.Π. Νάουσας της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και επίδοση του Χρυσού Κλειδιού της πόλης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Δήμαρχο Η.Π. Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα
  • 20:45: Παρουσίαση του κοντσέρτου «Naousa Concerto» για κιθάρα και Συμφωνική Ορχήστρα του συνθέτη Sergio Assad με την επιμέλεια του σολίστα κιθάρας Θάνου Μήτσαλα, με κύρια στοιχεία του την ιστορική – πολιτισμική φυσιογνωμία της Νάουσας και με παράλληλη κεντρική αναφορά στο “Ολοκαύτωμα” του 1822. Το έργο ερμηνεύει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Διεύθυνση Ορχήστρας: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης. (είσοδος με ειδικές προσκλήσεις).

 

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

  • Δημοτικό Πάρκο Νάουσας, 07:30: Υπαίθρια Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
  • Δημοτικό Πάρκο Νάουσας, 10:15: Πέρας προσέλευσης επισήμων
  • Δημοτικό Πάρκο Νάουσας, 10:30: Επίσημη Δοξολογία
  • Χώρος Θυσίας, 11:15: Επιμνημόσυνη δέηση. Ρίψη Στεφάνου στον ποταμό της Αράπιτσας από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τήρηση ενός λεπτού σιγής. Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα. Αναπαράσταση της θυσίας των Ναουσαίων Ηρωίδων γυναικών
  • Οδός Μ. Αλεξάνδρου, 12:00: Παρέλαση Πολιτιστικών, Αθλητικών Σωματείων και Φορέων, Σχολείων, τμημάτων Ελληνικού Στρατού

 

Παράλληλες Εκδηλώσεις

Τετάρτη 27 Απριλίου

Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 20:00: Έναρξη έκθεσης «1822-1922-2022: Ιστορικές μνήμες» από τον Χαλασμό της Νάουσας και την Μικρασιατική Καταστροφή, με εκθέματα της συλλογής του ιστορικού ερευνητή-λαογράφου της Νάουσας κ. Τάκη Μπάιτση και του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας. Διάρκεια έκθεσης: 27 Απριλίου – 11 Μαΐου.

 

Πέμπτη 28 Απριλίου

Πλατεία Καρατάσου, ώρα 20:30: «Θυμάσαι Μιμούλα…», προβολή ταινίας μικρού μήκους από τον Όμιλο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Η Αράπιτσα» για τον Χαλασμό της Νάουσας, μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

 

Παρασκευή 29 Απριλίου

Πολυχώρος Πολιτισμού «Χρ. Λαναράς» (αίθουσα ΕΡΙΑ), ώρα 19:00: Εκδήλωση γνωριμίας (pre-concert) του μουσικού έργου «Naousa Concerto» και του παγκοσμίου φήμης συνθέτη Sergio Assad. Ομιλητές: Δρ. Γιώργος-Ιούλιος Παπαδόπουλος (επιμέλεια- συντονισμός παρουσίασης), Sergio Assad (συνθέτης του έργου), Θάνος Μήτσαλας (σολίστ στο έργο «Naousa Concerto»).

 

Κυριακή 1η Μαΐου

Δημοτικό Θέατρο Νάουσας, ώρα 20:30: «Ο Χαλασμός της Νάουσας – 1822 μ.Χ., Ελληνική ραψωδία», παρουσίαση του έργου σε λιμπρέτο, ποίηση και στίχους του Δημήτρη Μπρούχου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου. Αφήγηση: Γρηγόρης Βαλτινός, ηθοποιός. (είσοδος με ειδικές προσκλήσεις).

 

Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Δημοτικό Θέατρο Νάουσας, ώρα 20:30: «Απ΄τον Αγιά Δημήτρη στους Στουμπάνους – Μια θυσία δρόμος». Επετειακή λαογραφική παράσταση από το Λύκειο των Ελληνίδων – παράρτημα Νάουσας.

 

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Δημοτικό Θέατρο Νάουσας, ώρα 20:00: «Η Μακεδονία στην Επανάσταση του 1821», προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Παπαγεωργίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ