Έκτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας – Ανοιχτή Πρόσκληση για συμμετοχή

Έκτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας – Ανοιχτή Πρόσκληση για συμμετοχή

Η Αγιορειτική Εστία, στα 22 χρόνια πολιτιστικής και επιστημονικής δραστηριότητάς της, οργάνωσε 11 Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια, τα οποία  κάλυψαν ευρύτατη θεματολογία που αναφερόταν στην υπερχιλιετή ιστορία και πνευματικότητα του Αθωνικού μοναχισμού, αλλά και σε ειδικότερα θέματα, όπως η Αρχιτεκτονική, το Περιηγητικό φαινόμενο, η Αγιορειτική Λογιοσύνη, τα Αγιορείτικα Μετόχια κ.α. Στα συνέδριααυτά κατατέθηκαν περισσότερες από 300 επιστημονικές ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους ομιλητές, προσθέτοντας πολύτιμη νέα γνώση της ιστορίας και του βίου της Αθωνικής Πολιτείας. Στη συνέχεια, μετεξελίσσοντας και προσαρμόζοντας το θεσμό στις σύγχρονεςεπιστημονικές προκλήσεις και επιθυμώντας να δώσει βήμα και σενέουςεπιστήμονες-ερευνητές, η Αγιορειτική Εστία αναπροσάρμοσε τη διοργάνωση θεσπίζοντας την νέα μορφή των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίωνπου πραγματοποιείται από το 2015 σε ετήσια βάση. Οι πέντε έως τώρα διοργανώσεις, τέσσερεις με φυσική παρουσία και η 5η διαδικτυακά, λόγω του Covid-19, όπως εξάλλου διαδικτυακό ήταν και το 11ο επετειακό συνέδριο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 στέφθηκαν με επιτυχία δικαιώνοντας την πρωτοβουλία και τις προσπάθειές μας.

 

Κύρια επιδίωξη των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου πραγματικού διαλόγου, που  θα εμπλουτίζει και θα διευρύνει την προβληματική των ερευνών, συμβάλλοντας στην αρτιότερη ολοκλήρωσή τους. Είναι αυτονόητο ότι η θεματολογία των εισηγήσεων ή και παρουσιάσεων, θα αφορά άμεσα στο Άγιον Όρος (όπως  ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία τέχνης, αρχιτεκτονική,  φυσικό περιβάλλον, άλλες εικαστικές τέχνες, συντήρηση έργων τέχνης, κ.λπ.).

 

Τα πρακτικά του Πρώτου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου έχουν ολοκληρωθεί και έχουν τυπωθεί και είναι διαθέσιμα προς αγορά από το βιβλιοπωλείο της Αγιορειτικής Εστίας, καθώς επίσης και από το e-shop(https://tinyurl.com/5n6waev6 ).

 

Το προσεχές «Έκτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο»,θα διεξαχθεί την Παρασκευή 9, Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

 

Από την 3η διοργάνωση στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού /Θεσσαλονίκη

 

           ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Όσες και όσοι επιθυμούν να παρουσιάσουν την επιστημονική τους εργασία για το Άγιον Όρος, μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας το Δελτίο Συμμετοχής  με τις οδηγίες συμπλήρωσης του καθώς και  το κείμενο της Επιστημονικής Επιτροπής του Εργαστήριου(https://www.agioritikiestia.gr/el/nea/756-trito-diethnes-epistimoniko-ergastirio-tis-agioreitikis-estias) και να το αποστείλουν συμπληρωμένο στην Αγιορειτική Εστία (ηλεκτρονικά: info@agioritikiestia.gr, ταχυδρομικά:  Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, ΤΚ 54635 Θεσσαλονίκη,  με fax: 2310 250648).

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Δελτίων Συμμετοχής: Κυριακή 31Ιουλίου 2022

 

Επίσης, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε, ότι το οπτικοακουστικό υλικό των εργασιών των προηγουμένων πέντε Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων, είναι αναρτημένο στην Ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας και διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο

 

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2310263308 ή να αποστείλετε μήνυμα στοinfo@agioritikiestia.gr)