Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Μουσικές απεικονίσεις, για όμποε & έγχορδα». Συναυλία και εργαστήριο από το ΚΩΘ

“Μουσικές απεικονίσεις, για όμποε & έγχορδα”, είναι ο τίτλος της Συναυλίας μουσικής δωματίου, που θα δοθεί το Σάββατο 14 Μαΐου, ώρα 20.30′ στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», (Φράγκων 15) ενώ την επόμενη ημέρα, Κυριακή 15 Μαΐου,ώρα 11.30′, θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο συναυλία-εργαστήριο για γονείς & παιδιά.

Όπως περιγράφουν οι διοργανωτές:

Το Σάββατο 14 Μαΐου στις 20.30 στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (Φράγκων 15), θα απολαύσουμε μία Συναυλία Μουσικής Δωματίου που προσφέρει αφορμή διαλόγου μεταξύ μουσικής και ζωγραφικής.

Πώς αποτύπωσαν τις ιδέες και την εποχή τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες σε πίνακες και γλυπτά, και πώς οι συνθέτες σε μουσικά έργα; Πώς αναβιώνουν σήμερα, αισθήματα και βιώματα της Αναγέννησης, του Μπαρόκ, του Ιμπρεσιονισμού και άλλων ρευμάτων με εικόνες και πώς με ήχους; Η οικογένεια του όμποε, με ήχο βουκολικό, μυστηριώδη και σαγηνευτικό, συνδιαλέγεται με την πολυσύνθετη ηχοχρωματική παλέτα των εγχόρδων, για να αποδώσει ολοκληρωμένες μουσικές εικόνες. Μεταφερόμαστε νοερά από την αυλή της βασίλισσας Ελισάβετ, του βασιλιά Λουδοβίκου του 14ου και από την Ισπανία του 18ου αιώνα στην ελληνική μυθολογία, στις εύθυμες γειτονιές του Παρισιού και στην αγγλική ύπαιθρο των αρχών του 20ού αιώνα. Η συναυλία πλαισιώνεται από προβολή εικαστικών έργων.

 

Την Κυριακή 15 Μαΐου στις 11.30, γονείς και παιδιά (ηλικίας 8-13 ετών) θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ήχους ενός ιδιαίτερου συνόλου μουσικής δωματίου με όμποε και έγχορδα, μέσα από μια συναυλία-εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Φράγκων 15. Η οικογένεια του όμποε, με ήχο βουκολικό, μυστηριώδη ή σαγηνευτικό, συνδιαλέγεται με την πολυσύνθετη ηχοχρωματική παλέτα των εγχόρδων. Με οδηγό τη μουσική, οι μικροί ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν στο χαρτί τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες. Μετά τη συναυλία και με αφορμή κάποιουςαπό τους πίνακες της προβολής, τα παιδιά μαζί με τους μουσικούς του σχήματος, θα εκφραστούν μουσικά χρησιμοποιώντας τη φωνή τους, κρουστά σώματος και αυτοσχέδια όργανα και θα γνωρίσουν βιωματικά τις έννοιες του μοτίβου, του εικαστικού και μουσικού ρυθμού και του χρώματος/ηχοχρώματος.

 

Συντελεστές:

Κωστής Χασιώτης:όμποε, αγγλικό κόρνο, όμποε ντ’ αμόρε

Εύη Δελφινοπούλου: βιολί

Όλγα Ζέρβα: βιολί, σχεδιασμός μουσικοπαιδαγωγικού εργαστηρίου

Δημοσθένης Φωτιάδης: βιόλα

ΝτμίτριΓκουντίμοβ, Μαρία Χρίστοβα: βιολοντσέλο

Κατερίνα Γκαγκάκη: επιμέλεια παρουσίασης εικαστικών έργων-σχεδιασμός εικαστικού εργαστηρίου.

Φιλική συμμετοχή: Δημήτρης Κυριακίδης, κρουστά

Η είσοδος και στις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

 

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων για τη συναυλία-εργαστήριο (15/5) είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσεων εδώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ