Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
13.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img

Στο πλευρό της Παραολυμπιακής Επιτροπής ο δήμος Νεάπολης-Συκεών

Από το σύνολο των αθλητικών υποδομών που εποπτεύει το κράτος σε όλη την επικράτεια μόνο το 26% από αυτά είναι προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία, 2. Από το πρόγραμμα λειτουργίας των αθλητικών χώρων, των γυμναστηρίων, των κολυμβητηρίων και των σταδίων παραχωρούνται στους αθλητές με αναπηρία «ό,τι περισσεύει»… 3. Οι αθλητές των παραολυμπιακών αγωνισμάτων παλεύουν μόνοι τους χωρίς οποιαδήποτε βοήθεια, 4. Στη χώρα μας δεν υπάρχει σχέδιο, παρά μόνο ο… αυτόματος πιλότος, και ζηλεύουμε αυτά που βλέπουμε να ισχύουν στην Ευρώπη!

Με τα μελανά αυτά στοιχεία ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) Γιώργος Καπελλάκης και ο ταμίας Ανδρέας Κατσαρός περιέγραψαν στον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα (12/5) το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Σ’ αυτήν συμμετείχαν επίσης η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου και η δημοτική σύμβουλος, και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ατόμων με Αναπηρία αλλάΖΩ, Σοφία Ασβεστά.

«Επιχειρούμε μια νέα αρχή επικεντρώνοντας στον αθλητή και την ενίσχυση του παραολυμπιακού κινήματος με τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών που θα υποστηρίξουν τις προσπάθειές του, ενώ ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη της εξωστρέφειας θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία και να φέρουμε κοντά στον αθλητισμό περισσότερα άτομα με αναπηρία, αλλά και την κοινωνία. Και η επιτυχία αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί γρηγορότερα με τη δυναμική υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ε.Π.Ε. κ. Καπελλάκης, για να δεχθεί άμεσα την θετική αντίδραση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη.

«Στον δήμο μας, όπως γνωρίζετε, η υποστήριξη των αναπηρικού κινήματος και η στήριξη των ατόμων με αναπηρία με υποδομές, προγράμματα και δράσεις, βρίσκεται στην κορυφή της κοινωνικής μας πολιτικής. Για μας είναι θέμα ουσιαστικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ισότητα και στη δικαιοσύνη. Έτσι, θεωρείται δεδομένη τόσο η σύνταξή μας με το παραολυμπιακό κίνημα όσο και η δέσμευσή μας για την ενίσχυση των προϋποθέσεων ώστε και οι υπάρχοντες αθλητές να βοηθηθούν στην αποστολή τους, αλλά και περισσότερα άλλα άτομα με αναπηρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, που είναι ζωή και χαρά για όλους», απάντησε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, για να ακολουθήσει μια πιο εξειδικευμένη διερεύνηση των τρόπων και των μέσων που μπορεί να συμβεί αυτό. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε:

  • Να αποσταλεί επιστολή σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δράσεων σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή,
  • Να υπάρξει συνεργασία των δύο φορέων (δήμος Νεάπολης-Συκεών και Ε.Π.Ε.) σε νομικό και τεχνικό επίπεδο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των αθλητών με αναπηρία σε όλες τις δημοτικές αθλητικές υποδομές,
  • Να αναπτυχθούν κοινές δράσεις για την προώθηση των κοινών στόχων της διάδοσης των παραολυμπιακών αθλημάτων και της προσέγγισης νέων αθλητών με αναπηρία,
  • Να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για την ίδρυση αθλητικού σωματείου 3-4 παραολυμπιακών αθλημάτων που θα λειτουργήσει ως δεξαμενή νέων αθλητών.

Τέλος, συμφωνήθηκε τεχνικό κλιμάκιο της Παραολυμπιακής Επιτροπής να επισκεφθεί τους αθλητικούς χώρους και τις υποδομές του δήμου προκειμένου να κάνει αυτοψία και να καταθέσει τις επισημάνσεις και προτάσεις για την ενίσχυση της προσβασιμότητας σε αυτούς.

 

«Άριστη συνεργασία…»

«Με μεγάλη μου χαρά συνάντησα τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη. Είχαμε μια συζήτηση σε πολύ φιλικό, και συγκαταβατικό περιβάλλον. Θέλω να πω ότι σαν Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με όλους τους τοπικούς άρχοντες, να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή είναι σε μια νέα πορεία, κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Θέλει να σκύψει πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος μας και με μια συνεργασία σε πολλά επίπεδα μπορούμε να βελτιώσουμε όλες τις συνθήκες αυτές που χρειάζονται για να μπορούν όλα τα άτομα με αναπηρία και να έρθουν στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και οι αθλητές μας οι προβεβλημένοι, οι αθλητές μας οι οποίοι έχουν φέρει διακρίσεις, να μπορέσουν να συνεχίσουν να προπονούνται και να είναι σε υψηλό επίπεδο έχοντας ένα περιβάλλον και εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου με τις παρεμβάσεις που ενδεχομένως χρειαστεί να κάνουμε στο απώτερο μέλλον», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ε.Π.Ε. Γιώργος Καπελλάκης, ολυμπιονίκης στο άθλημα της κολύμβησης.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Κατσαρός, επίσης παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση, και δημότης του δήμου Νεάπολης-Συκεών, έκανε λόγο για «μια άριστη συνεργασία με τον κ. Δανιηλίδη, με την κα. Αλεξιάδου και την κα. Ασβεστά, η οποία στο μέλλον θα ευοδωθεί ακόμη περισσότερο έτσι ώστε να γίνουμε μια οικογένεια και ο δήμος να είναι όχι απλά συμπαραστάτης αλλά και οικογένεια του παραολυμπιακού κινήματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ