Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Όπερα La Serva Padrona – G. B. Pergolesi στο “Μελίνα Μερκούρη”

Tο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς – ΚΕΔΚΑ και το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης – Συκεών συνεργάζονται και παρουσιάζουν την κωμική όπερα του Giovani Battista Pergolesi Laservapadrona, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 και ώρα 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά, τηλ. 2310 458591).

Ο Ουμπέρτο, είναι ένας εργένης άρχοντας του 1733 που έρχεται συνεχώς σε σύγκρουση με τη νεαρή υπηρέτριά του, τη Σερπίνα, επειδή είναι ατίθαση και ασεβής. Η Σερπινα έχει τόσο «ιδιαίτερο» χαρακτήρα, που μια μέρα, απαγόρευσε στον κύριό της να βγει βόλτα! Ο Ουμπέρτο, βράζοντας από θυμό διατάζει τον ταπεινό υπηρέτη του, Βεσπόνε, να του βρει μία …σύζυγο, μήπως και καταφέρει να γλυτώσει από τα καπρίτσια της Σερπίνας. Η νεαρή υπηρέτρια καταστρώνει τότε ένα πονηρό σχέδιο μαζί με τον Βεσπόνε, προκειμένου να ξεγελάσει τον κύριό της και να τον κάνει να την παντρευτεί. Σύντομα, ο Ουμπέρτο  έρχεταιαντιμέτωπος με πρωτόγνωρα συναισθήματα και μέσα από μια σειρά κωμικών καταστάσεων συνειδητοποιεί πως πάντα αγαπούσε τη νεαρή υπηρέτρια. Έτσι η Σερπίνα γίνεται από υπηρέτρια, πραγματική κυρία.

 

Ο ιταλός Τζοβάνι Μπαττίστα Περγκολέζι (1710 – 1736) συνέθεσε την όπερα Υπηρέτρια Κυρά (La Serva Padrona), που αποτέλεσε την αφετηρία για την ανάπτυξη της κωμικής όπερας, που ονομάστηκε «όπερα μπούφα» και τη διάδοσή της στην υπόλοιπη Ευρώπη.Η Υπηρέτρια Κυρά, la serva padrona, αποτελεί το διασημότερο κωμικό «ιντερμέτζο» του  Περγκολέζι. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Νάπολη το 1733, ως ιντερμέτζο στη δραματική όπερα «Ilprigioniersuperbo», επίσης του Περγκολέζι.

La ServaPadrona – G. B. Pergolesi

Συμμετέχουν:

Οι Λυρικοί τραγουδιστές

Serpina: Γιώτα Μυσερλή

Uberto: Αύγουστος Αυγουστίδης

Ηθοποιός:

Vespone: Δημήτρης Λιλιακίδης

Σκηνοθεσία: Anila Teli

Πιάνο: Μαρίνα Χονδροματίδου

Σκηνογραφία- Δραματουργική Ανάλυση- Υπέρτιτλοι: ΒασίληςΚασμέρης

Εισαγωγή- Μουσικολογική Ανάλυση  Όπερας: Βασιλική Τσεκουροπούλου

Κοστούμια: Νανά Ηλιάδου, Μιρέλα Νάσι

Σκηνικά: ΘέατροΣοφούλη

Κομμώσεις: Κωνσταντίνα Μπαρμπαγεωργοπούλου

Μακιγιάζ: Οι σπουδάστριες τους εκπαιδευτικού ομίλου ΙΕΚ ΑΚΜΗ

Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χονδροματίδου

Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά 55132

Ημέρα: Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Ώρα: 19:30

Πληροφορίες , κρατήσεις στο τηλέφωνο : 2310 495670, 2310480400

Είσοδος Ελεύθερη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ