Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Συναυλία με έργα του Δημήτρη Δελφινόπουλου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, με μουσική γραμμένη σε αρχαιοελληνικούς τόνους,  φιλοξενεί το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, ώρα 19.30 με είσοδο ελεύθερη, στην Αίθουσα ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη» (Φράγκων 15 – Θεσσαλονίκη).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει συνθέσεις του μέλους της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Δημήτρη Δελφινόπουλου για διαφόρους συνδυασμούς οργάνων. Στο πρώτο μέρος θα ερμηνευτούν έργα προγραμματικής μουσικήςγια ντουέτο βιόλαςμε πιάνο και για κουαρτέτο εγχόρδων. Το ντουέτο θα παρουσιάσει δύο από τις «Δώδεκα Μελωδικές Εικόνες», όπου βασικόχαρακτηριστικό είναι η χρήση ρυθμών και τρόπων από την Αρχαία Ελληνική Μουσική, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων οργάνων.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το Α΄ Τριμερές για δύο βιολιά, βιόλα και βιολοντσέλο με την ονομασία «Αρχαϊκόν». Στο δεύτερο μέρος θα ερμηνευτούν από οργανικό σύνολο και φωνή σε Α΄ εκτέλεση  «Τα τραγούδια της αιωνίου Χάριτος», σε ποίηση της μουσικού και ανθρωπολόγου Αικατερίνης Γρηγοριάδου. Ο τίτλος έχει αποδοθεί από τον συνθέτη σε επτά επιλεγμένα ποιήματα από μια ευρύτερη συλλογή. Τα συγκεκριμένα εμπνέονται από τον Έρωτα, την Αφροδίτη, τις Σειρήνες, τους Ολύμπιους θεούς, τον άνθρωπο, την τέχνη και τον Κωνσταντίνο Καβάφη.

Συμμετέχουν οι μουσικοί Εύη Δελφινοπούλου και Κώστας Καμπάνταης στο βιολί, Δημοσθένης Φωτιάδης και Δημήτρης Δελφινόπουλος στη βιόλα, Δημήτρης Πάτρας στο βιολοντσέλο, Γιώργος Πολυχρονιάδης στο κοντραμπάσο, Κατερίνα Κίτσου στην άρπα και Νίκος Ζήσης στο φλάουτο. Στο πιάνο η Χριστίνα Σιδηροπούλου. Σοπράνο η Νατάσα Κοψαχείλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ