Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
17.4 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img

Νέα αρχή για το Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο ΙΑΜΟΣ

Σε μια ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, στο Αμφιθέατρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, στη Μονή Βλαδάτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΙΑΜΟΣ παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαΐου στο κοινό την ταυτότητα του, τον σκοπό και τους στόχους της ίδρυσης του.
Πρωταρχικός στόχος η προβολή του Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων και του Διεθνή αγώνα δρόμου Μνημείων για την προβολή των μνημείων,  την αειφορική τους διαχείριση και τη βιωσιμότητα τους στο χρόνο.
Στον προγραμματισμό του συλλόγου περιλαμβάνονται πολιτιστικά δρώμενα εντός και πέριξ των μνημείων της Άνω Πόλης, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και εικαστικές παρουσιάσεις.
Ομιλητές και συντελεστές ήταν η κ. Βούλα Πατουλίδου, Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, η κ. Δέσποινα Μιχελάκη, συντονίστρια φροντιστηρίου βιωσιμότητας Δ. Νεάπολης-Συκεών, ο κ. Παναγιώτης Κρινής, δημοσιογράφος, η κ. Μαρία Ευσταθίου,  δρ. Φιλόλογος, σχολική σύμβουλος, ο κ. Χανδράκης, αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η κ. Θάλεια Μαντοπούλου-Παναγιωτοπούλου, καθηγήτρια ΑΠΘ, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, κ. Ιωάννη Κλιάρη, Θεολόγος, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, η κ. Έφη Χατζή – Βασιλειάδου εκπαιδευτικός και τα μέλη του συλλόγου κ. Νίκος Γιάνναρος, κ. Άννα Κρεωνίδου,  κ. Πηνελόπη Γκαμπράνη.
Σημειώνεται ότι στην υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων συμβάλλουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΙΑΜΟΣ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μόνη Βλατάδων, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και το “Φροντιστήριο Βιωσιμότητας” του δήμου Νεάπολης Συκεών.

Στη φωτογραφία του θέματος, από αριστερά: Βούλα Πατουλίδου, Παναγιώτης Κρινής, Δέσποινα Μιχελάκη, Μαρία Ευσταθίου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως ακολούθως:
Τετάρτη 1/6/2022
Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ – πρώην Σχολή Τεχνών & Επαγγελμάτων Χαμιδιέ 13:00′
Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με θέμα « Τα Μνημεία και εγώ. Ανάκληση και ερμηνεία της μνήμης». Η έκθεση θα παραμείνει στον χώρο για όλο τον μήνα Ιούνιο.
Παρασκευή 3/6/2022
Μουσική σκυταλοδρομία από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ:
1)Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ (αίθριο)-Σύνολο βιολοντσέλων 19:00-19:15
2) Ιερός ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού(προαύλιο)- Σύνολο χάλκινων πνευστών
19:25-19:35
3) Βυζαντινό Λουτρό(εσωτερικά)- σύνολο κλαρινέτων 19:50-20:00
4) Μονή Βλατάδων (προαύλιο)-Βυζαντινός χορός 20:25-20:35
5) Επταπύργιο-Ορχήστρα εγχόρδων(κεντρική εκδήλωση) 21:00-22:00
Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ – Θεατρική παράσταση “Γράμμα στον Ορέστη” του Ιάκωβου Καμπανέλλη 20:00- 21:00 από το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ
Οι ακροατές θα μετακινούνται από Μνημείο σε Μνημείο μέσα από συγκεκριμένη διαδρομή, που θα είναι μέρος του Αγώνα Δρόμου Μνημείων. Η διαδρομή αυτή θα διανθιστεί επιπλέον με μουσικούς του ΠΑΜΑΚ με ποικίλο μουσικό υπόβαθρο.
Σάββατο 04/06/2022
Ιερός ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού(προαύλιο)- Σύνολα παραδοσιακής μουσικής
19:00-20:30
Επταπύργιο – Ορχήστρα πνευστών 21:00-22:00 από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ
Κυριακή 05/06/2022
Ο προπομπός της Έναρξης του Μοναδικού Αγώνα Δρόμου Μνημείων στον κόσμο 19:00′ συνοδεύει μουσικά  η μπάντα Batala Salonica.Την εκκίνηση θα δώσει η Ολυμπιονίκης κ.Βούλα Πατουλίδου.
– Έναρξη και Τερματισμός Επταπύργιο μήκους 5,6 χιλ, ενώ η διαδρομή των Μνημείων είναι :
Επταπύργιο, Μονή Βλατάδων, Όσιος Δαυίδ, Βυζαντινό Λουτρό, Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός, Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων Χαμιδιέ ( Ισλαχανέ), Κήποι του Πασά, Πύργος της Αλύσεως ( Τριγωνίου) και Επταπύργιο ( Γεντί Κουλέ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ