Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» στο δήμο Θέρμης για την Γενοκτονία των Ποντίων

Με την «Φλόγα Μνήμης», εκδήλωση η οποία έγινε στην κεντρική πλατεία Παραμάνα της Θέρμης, άνοιξε χθες 18/5  η αυλαία των εκδηλώσεων για την 103η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ο δήμος Θέρμης, ως μέλος του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες το οποίο συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, συμμετείχε στην εκδήλωση «Η Φλόγα της Μνήμης», την οποία διοργάνωσε στις 18 Μαΐου το Δίκτυο σε συνεννόηση με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, παραμονή της επετείου για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε Πορεία Μνήμης από το χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης έως το Μνημείο το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Παραμάνα, συνοδεία ποντιακής λύρας. Στην πορεία συμμετείχαν μέλη των Ποντιακών Συλλόγων, μεταφέροντας τη «Φλόγα της Μνήμης» σε μικρά φαναράκια τα οποία εναπόθεσαν στο Μνημείο. Ακολούθησε τρισάγιο στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

 

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «η σημερινή εκδήλωση, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, είναι μια υπόσχεση στη μνήμη των 353.000 θυμάτων ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα έως την καθολική παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας και έως ότου αναγκαστεί η Τουρκία να ομολογήσει το έγκλημά της και να ζητήσει συγγνώμη για τον αφανισμό των Ελλήνων του Πόντου. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπως και αυτή των Αρμενίων, αλλά και η σφαγή της Σμύρνης που φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια, είναι εγκλήματα, με θύτη πάντα τον ίδιο, την Τουρκία, εγκλήματα τα οποία δεν παραγράφονται και δεν πρέπει να λησμονούνται ώστε να μην ζήσει ξανά η ανθρωπότητα παρόμοια δράματα».

Την προσεχή Κυριακή 22 Μαΐου γίνεται η καθιερωμένη εκδήλωση στο Μονοπήγαδο, μία αμιγώς ποντιακή κοινότητα του δήμου Θέρμης η οποία περιλαμβάνει τρισάγιο, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Ακρίτα, στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Μονοπηγάδου. Θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο ομιλία του καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Σάββα Μαυρίδη με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου».

 

Την ίδια μέρα 22 Μαΐου, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό «Αγίου Νικολάου» στη Θέρμη, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης».

 

Τέλος, την Κυριακή 15 Μαΐου ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Αντωνίου «Παναγία Σουμελά» πραγματοποίησε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου. Μετά το πέρας του μνημοσύνου, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Μάρτυρες… 100 χρόνια μετά», του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, καθώς και προβολή του ντοκιμαντέρ «Η μπάντα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ