Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Δραστήριες κοινότητες γονέων παιδιών και εκπαιδευτικών σχεδιάζουν βιώσιμες και πράσινες σχολικές αυλές

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία σας προσκαλεί στην τελική εκδήλωση του έργου WONDER Schools που θα πραγματοποιηθεί στη σχολική αυλή του 40ου Δημοτικού Σχολείου (Ιωαννίδειο – στη διασταύρωση των οδών Φιλικής Εταιρείας με Μανουσογιαννάκη) την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022 στις 19:00. Τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο έργο πρόκειται να παρουσιάσουν έκθεση με τα παράγωγα των εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν. Επίσης για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο κοινό τα τεχνικά σχέδια ανάπλασης της σχολικής αυλής όπως προέκυψαν από τα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του έργου.

Το έργο WONDER Schools:

Α. Ενδυναμώνει και ευαισθητοποιεί τις σχολικές κοινότητες ώστε, να αποκτήσουν ενεργή στάση σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται και εξοικειώνονται με έννοιες και πρακτικές που αφορούν την ενεργό πολιτειότητα, την κυκλική οικονομία, το φυσικό και αστικό περιβάλλον και τη βιώσιμη αστική καλλιέργεια.

Β. Εφαρμόζει διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού για την παραγωγή μελετών που στοχεύουν στη βιοκλιματική αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων.

Η υλοποίησή του πραγματοποιήθηκε πιλοτικά  στο 40ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα παιδιά. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τριάντα (30) εβδομαδιαία εκπαιδευτικά εργαστήρια, 2 εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού με την σχολική κοινότητα, μία (1) επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (έκθεση Θεόδωρου Παπαγιάννη), μία (1) εκδρομή στο αγρόκτημα Οικολογικής Γεωργίας του Δημήτρη Λίτσα και της Βεατρίκης Βιντερστάιν. Εκπονήθηκε έρευνα μέσω ερωτηματολογίου σε 200 άτομα και ολοκληρώθηκε μία (1) τεχνική προμελέτη λαμβάνοντας υπόψη τα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού και τα ερευνητικά δεδομένα που συλλέχθηκαν.

Το WONDER Schools (για την περίοδο 2021-2022) υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Αντιδημαρχία Παιδείας, έχει κατακτήσει τα πρώτα βραβεία στους διαγωνισμούς “Green Ideas Greece 2020” και “Balkan Green Ideas 2020” και για το διάστημα 2021-2024 συμμετέχει ως συνεργάτης στο ερευνητικό πρόγραμμα “SMOOTH” (Horizon 2020) το οποίο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

H Περιβαλλοντική Οργάνωση Μαμαγαία αναβαθμίζει την καθημερινή ζωή στις πόλεις και τις γειτονιές. Οραματίζεται τις πόλεις μας πράσινες και βιώσιμες, τις γειτονιές μας δραστήριες και συμμετοχικές, με κατοίκους που νοιάζονται και φροντίζουν το περιβάλλον. Επιχειρεί στη δημιουργία πόλεων με χαρούμενα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τη φύση και αξιοποιούν τις τέχνες και τον πολιτισμό για να εκφράσουν και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους σε σχέση με το περιβάλλον, και ενεργοποιεί τόπους παιχνιδιού και μάθησης για μικρούς/ες και μεγάλους/ες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ