Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής “Odessa Classics”, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον χώρο της κλασικής μουσικής με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και παγκόσμια εμβέλεια, φιλοξενείται φέτος στη Θεσσαλονίκη από 9 έως 13 Ιουνίου 2022.
Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε αδύνατη την διεξαγωγή του Φεστιβάλ στην Οδησσό, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Alexey Botvinov, να αναλάβει το ΥΠΠΟΑ τον βασικό κορμό των εκδηλώσεών του. Ως φορέα διοργάνωσης στην Ελλάδα η Υπουργός επέλεξε το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
H φιλοξενία αυτού του μουσικού γεγονότος στη Θεσσαλονίκη είναι μία απόδειξη πολιτιστικής αλληλεγγύης της Ελλάδας προς τον ουκρανικό λαό και ιδιαίτερα προς την Οδησσό, την οποία συνδέουν βαθύτατοι ιστορικοί δεσμοί με τη χώρα μας.

από αριστερά Χρήστος Γαλιλαίας, μεταφράστρια, Vadym Sabluk, Γιούλης Παπαδόπουλος, Νίκος Αβδελλάς, Σίμος Παπάνας
Η διοργάνωση παρουσιάστηκε σήμερα 31/5 σε συνέντευξη τύπου, στο ΚΩΘ. Όπως ανέφερε ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Vadym Sabluk “η ρωσική εισβολή κατέστησε αδύνατη τη διεξαγωγή του φεστιβάλ στην όμορφη Οδησσό αλλά βρήκε καθεστώς προστασίας από την ελληνική κυβέρνηση, που άπλωσε χέρι βοήθειας, όπως και στον ουκρανικό λαό”. Ο ίδιος ευχήθηκε του χρόνου το φεστιβάλ να διεξαχθεί και πάλι στη γενέτειρά του και ευχαρίστησε την ελληνίδα υπουργό πολιτισμού.
Ο εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Σίμος Παπάνας, χάρη στις ενέργειες του οποίου μεταφέρθηκε το φεστιβάλ, περιέγραψε την εμπειρία του από την συμμετοχή του στην διοργάνωση της Οδησσού, εν καιρό ειρήνης, τα συναισθήματα του όταν έμαθε για την εισβολή, την επικοινωνία του με τους ανθρώπους που γνώρισε.
Ο πρόεδρος του ΔΣ του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Νίκος Αβδελλάς, τόνισε πως “θα κάνουμε ο,τι μπορούμε για να επιτύχει το σημαντικό αυτό γεγονός, ενώ κάλεσε τον κόσμο να τους στηρίξει” ενώ ο διευθυντής του ΚΩΘ Γιούλης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε πως η φιλοξενία του Φεστιβάλ είναι μία απόδειξη πολιτιστικής αλληλεγγύης της Ελλάδας προς την Ουκρανία.
«Είναι ιδιαίτερα χαρά για το Μέγαρο που φιλοξενεί την εναρκτήρια συναυλία αλλά και αυτήν με την οποία κλείνει το φετινό φεστιβάλ», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Χρήστος Γαλιλαίας.
Το Φεστιβάλ “Odessa Classics” 2022 παρουσιάζει για πρώτη φορά στην πόλη τρεις κορυφαίους καλλιτέχνες μέσα από πέντε συναυλίες: τον θρυλικό βαρύτονοThomas Hampson,τον σπουδαίο βιολονίστα Daniel Hope και τον διακεκριμένο Ουκρανό πιανίστα Alexey Botvinov, ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ.Συμμετέχουν επίσης το πρωτοποριακό λιθουανικό σύνολο New Ideas Chamber Ochestra με τον μαέστρο και συνθέτη Gediminas Gelgotas, το σύνολο μπαρόκ μουσικής Air Εnsemble και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με μαέστρο την καλλιτεχνική της διευθύντρια Ζωή Τσόκανου.
Στην εναρκτήρια συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου στην Αίθουσα «Φίλων της Μουσικής» (Μ1) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης,στις 21:00, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμπράττει με τον ΤhomasHampson σε ένα Galaόπερας και ο AlexeyBotvinovερμηνεύει το Κοντσέρτο αρ. 21 του Mozart. Ο ΤhomasHampsonείναι ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή καλλιτέχνες, βραβευμένος μεταξύ άλλων με βραβείο Grammy, 5 βραβεία Edison και το Grand Prixdu Disque, ενώ η δισκογραφία του περιλαμβάνει περισσότερους από 150 τίτλους. Ο Alexey Botvinov κατέχει τον τίτλο του “Καλλιτέχνη του Λαού της Ουκρανίας”, διατηρώντας μία παγκόσμια καριέρα με εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου.
Στις 10 Ιουνίου, ώρα 11:30 το πρωί στην Αίθουσα Δοκιμών «Σόλων Μιχαηλίδης» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Νίκης 73), οι Daniel Hope και Alexey Botvinov θα παρουσιάσουν ουκρανική μουσική και άλλο ρεπερτόριο και θα συνομιλήσουν με τους μουσικούς και το κοινό της πόλης σε μια εκδήλωση με τίτλο “Meetthe Artists”. Ο Daniel Hope είναι ένας από τους πιο επιφανείς βιολιστές του κόσμου και ταυτόχρονα συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός ραδιοφώνου και τηλεόρασης. Έχει λάβει, μεταξύ άλλων διακρίσεων, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμού για την Μουσική, και το Τάγμα της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Οι ηχογραφήσεις του έχουν αποσπάσει τα μεγαλύτερα διεθνή βραβεία, ενώ η ηχογράφηση του έργου “Vivaldi Recomposed” του Μax Richter αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σε πωλήσεις δίσκους στην ιστορία της κλασικής μουσικής. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται συχνά με τον Alexey Botvinov.
Στις 10 Ιουνίου, ώρα 21:00 στην Ροτόντα, ο Daniel Hope και το σύνολο Air Ensemble θα διηγηθούν την ιστορία του βιολιού μέσα από μία βραδιά μπαρόκ μουσικής με αφηγήσεις που θα μάς μεταφέρουν σε γεγονότα της εποχής. Το σύνολο Air Ensemble αποτελείται από σημαντικούς καλλιτέχνες που συνεργάζονται τακτικά με τον DanielΗope και μαζί έχουν ηχογραφήσει και περιοδεύσει σε κορυφαία φεστιβάλ και αίθουσες ανά τον κόσμο. Απαρτίζεται από τους Σίμο Παπάνα (βιολί), Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (τσέμπαλο), Emanuele Forni (λαούτο και κιθάρα), Νicola Mosca(βιολοντσέλο) και Michael Mezler (κρουστά).
Στις 11 Ιουνίου, ώρα 21:00 στην Ροτόντα, οι Hope και Botvinov θα παρουσιάσουν ρεσιτάλ με γνωστές σονάτες ρεπερτορίου για βιολί και πιάνο, ενώ η τελική συναυλία του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου και ώρα 21:00 στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιέχει έργα σύγχρονης ελληνικής και λιθουανικής μουσικής, τα οποία γεφυρώνουν το κλασικό με το ποπ ιδίωμα δημιουργώντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα. Συμμετέχει το λιθουανικό σύνολο New Ideas Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Gediminas Gelgotas, ένα ρηξικέλευθο μουσικό σχήμα από νέους μουσικούς που ήδη έχει αφήσει το στίγμα του στην κορυφή της ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, οι καταξιωμένοι Θεσσαλονικείς μουσικοί Σίμος Παπάνας (βιολί), Αντώνης Σουσάμογλου(βιολί), David Bogorad (βιόλα) και Δήμος Γκουνταρούλης (βιολοντσέλο) θα παρουσιάσουν συνθέσεις του Σίμου Παπάνα (εξάρχοντος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης) και του Γιώργου Κουμεντάκη (διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).
Παράλληλα με την ελληνική διοργάνωση, ένα μικρότερο τμήμα του αρχικού Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στην Εσθονία από 31 Μαϊου έως 4 Ιουνίου, φιλοξενούμενο από τοπικούς φορείς. Θα λειτουργήσει ως εισαγωγικό προ-φεστιβάλ, διευρύνοντας την εμβέλεια της διοργάνωσης και ανοίγοντας έναν δίαυλο ευρωπαϊκής πολιτιστικής αλληλεγγύης.
Φεστιβάλ “Odessa Classics” – Θεσσαλονίκη 2022: ένα κορυφαίο μουσικό γεγονός βρίσκει καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη, με την βεβαιότητα ότι όλοι θα το αγκαλιάσουμε και με την ευχή του χρόνου να ξαναβρεί το σπίτι του και να επουλώσει τις πληγές του.
Τα έσοδα θα διατεθούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.
Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις, τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τα εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ.