Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
15.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ονοματοδοσία Στρατιωτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας “Μενέλαου Βαδικόλια”

Εκδήλωση Ονοματοδοσίας του Στρατιωτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας προς τιμή του Μενέλαου Βαδικόλια, στα πλαίσια των 8 ετών λειτουργίας του Κέντρου, πραγματοποιήθηκε στο παλαιό 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, την Παρασκευή 27 Μαίου 2022.

Την εκδήλωση προσφώνησαν ο Διοικητής Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR , o Διοικητής της ΣΣΑΣ, ο Διευθυντής του 424 ΓΣΝΕ, ο Μητροπολίτης Προύσης και εκ μέρους της ΕΕΥΕΔ ο Δημήτρης Σαρήπουλος. κ.α. Παρόντα ήταν τα παιδιά του Μενέλαου Βαδικόλια, Κωνσταντίνος και Χρυσάνθη που με τον Δκτη Γ’ΣΣ/NRDC-GR και τον Δντη του 424 ΓΣΝΕ αποκάλυψαν την Πλάκα Ονοματοδοσίας.

Ο Γενικός Αρχίατρος Φωτιάδης Πέτρος παρουσίασε τα πεπραγμένα του Κέντρου αναδεικνύοντας ένα πολύπλευρο έργο στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, άγνωστο ακόμη στον χώρο μας. Για το έργο αυτό εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια, στον Διευθυντή, τα στελέχη και σε όλο το λοιπό προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του 424 ΓΣΝΕ που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ανάλογα Κέντρα της Πολιτείας.

Ο Γενικός Αρχίατρος Νταφούλης Παύλος παρουσίασε το Βιογραφικό του Υποστρατήγου (ΥΙ) Μενέλαου Βαδικόλια με την παρουσίαση πολλών φωτογραφιών και αναφορών στην διαδρομή του στο Υγειονομικό σου Στρατού Ξηράς.

Ο Κων. Βαδικόλιας, γιός του Μενέλαου Βαδικόλια παρουσίασε τον αείμνηστο πατέρα του, τον οικογενειάρχη που πάλευε να συμβιβάσει τις υποχρεώσεις του στην υπηρεσία και στην οικογένειά του.

Η ΕΕΥΕΔ εκπροσωπήθηκε από τον κ. τ. Πρύτανη Μάνθο Αναστάσιο, τον κ. Σαρήπουλο Δημήτρη και τον Γεν. Γραμματέα Τασιόπουλο Αργύρη.

  • με πληροφορίες και φωτογραφία από την eeyed.gr  και τον Γιάννη Καμπούρη

* Ο Κωνσταντίνος Βαδικόλιας είναι τακτικός πρωτοβάθμιος Καθηγητής Νευρολογίας στο Δημοκρήτιο Πανεπιστήμιο Θράκης και Αρχίατρος ε.α

**  Η Γ. Αρχίατρος Χρυσάνθη Βαδικόλια είναι αιματολόγος, Διευθύντρια Αιματολογικής Κλινικής του 424 ΓΣΝΕ.

 

Συνοπτικό Βιογραφικό Σημείωμα Υπγου (ΥΙ) Μενελάου Βαδικόλια

Ο Μενέλαος Βαδικόλιας γεννήθηκε στη Νιγρίτα Σερρών το 1926. Εισήχθη στη Στρατιωτική Ιατρική Σχολή το 1947 και ονομάστηκε Ανθυπίατρος το 1953. Έλαβε ειδικότητα Νευρολόγου – Ψυχιάτρου στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Από το 1965 διηύθυνε την τότε ενιαία Νευροψυχιατρική Κλινική του 424 ΓΣΝΕ. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την εκπαίδευση των νεωτέρων συναδέλφων, ενώ εκπόνησε στην Ιατρική Σχολή διδακτορική διατριβή με θέμα την νυχτερινή ενούρηση στους ενήλικες. Ως Γενικός Αρχίατρος υπηρέτησε ως Υδντής και ακολούθως ως Δντής του 424 ΓΣΝΕ.

Κατά την επιστράτευση του 1974 οργάνωσε τόσο το προσωπικό του νοσοκομείου, όσο και τους επιστράτους. Αργότερα με μέριμνά του εξασφάλισε δωρεά από ιδιώτη και ανήγειρε τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων και Αγίου Δημητρίου που σήμερα βρίσκεται στο χώρο της ΣΣΑΣ. Ακολούθως υπηρέτησε ως Διευθυντής Υγειονομικού του Γ΄ ΣΣ, όπου αντιμετώπισε επιτυχώς τα όσα προκλήθηκαν από τον μεγάλο σεισμό του 1978 στην Θεσσαλονίκη, προσφέροντας άμεση βοήθεια σίτισης και διαμονής σε αντίσκηνα τόσο σε μέλη οικογενειών Αξιωματικών όσο και σε προσωπικό του Ιδρύματος «Άγιος Στυλιανός», αλλά και εξασφαλίζοντας περίθαλψη στους τραυματίες από την κατάρρευση πολυκατοικίας στην Πλατεία Ιπποδρομίου.

Οργανώθηκαν μάλιστα 20 Ιατρεία Σταθμοί Α΄ Βοηθειών σε διάφορα σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, ενώ φιλοξενήθηκε σε θαλάμους του νοσοκομείου η Β΄ Χειρουργική Πανεπιστημιακή Κλινική καθώς είχε ζημιές το κτίριο του Κεντρικού Νοσοκομείου (νυν «Γ. Γεννηματάς»). Αποστρατεύτηκε ως Υποστράτηγος.

Απεβίωσε το 1984 αφήνοντας κληρονόμους – συνεχιστές του στη διακονία της Στρατιωτικής Ιατρικής τα δύο τέκνα του Κωνσταντίνο και Χρυσάνθη. Ο Μενέλαος Βαδικόλιας συνδυάζοντας: το αίσθημα αγάπης και αφοσίωσης προς τον Έλληνα αξιωματικό και στρατιώτη, την οργανωτικότητά του, μία διαρκώς βελτιούμενη επιστημονική γνώση, τη διασύνδεσή του με τον ιατρικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και την ικανότητά του για άμεση επέμβαση σε καταστάσεις κρίσεων μέσα στην κοινότητα, αναδείχθηκε σε ένα από τους κορυφαίους Έλληνες Στρατιωτικούς Ιατρούς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ