Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

6o Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ στηρίζει το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης φιλοξενώντας Έκθεση έργων φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών, ΑΠΘ, Θεατρική Παράσταση Φοιτητών και άλλες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις στο Ισλαχανέ, έχουν ως εξής:

 

Τετάρτη 1 Ιούνη, 20.00

“Τα Μνημεία & εγώ. Ανάκληση και ερμηνεία της μνήμης”

Έκθεση έργων φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών, ΑΠΘ

Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

Επιμέλεια: Θάλεια Μαντοπούλου-Παναγιωτοπούλου

Λάμπρος Ψυρράκης

Χρίστος Βενέτης

 

Έχουμε την τύχη να κατοικούμε σε μια πόλη από τις πιο παλιές σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Τα μνημεία της μακραίωνης και περιπετειώδους ιστορίας της είναι όρθια και συμβιώνουμε κάθε μέρα με αυτά. Σε μια απλή βόλτα διασχίζουμε περισσότερα από 2300 χρόνια ιστορίας. Κάθε μνημείο, επώνυμο ή ανώνυμο, επιβλητικό ή ταπεινό, μεγάλο ή μικρό ξυπνά διαφορετικές αποκρίσεις μέσα μας. Ένας δρόμος, μια στοά, μια πόρτα, ένα παράθυρο, μια πέτρα, ένα πόμολομπορεί κάθε φορά να μας αποκαλύψει ανταλλαγές αναμνήσεων, διαδρομών, πεπρωμένων και εμπειριών.

Οι νέοι καλλιτέχνες που παρουσιάζουν τα έργα τους στην έκθεση αφουγκράζονται και συνομιλούν με τα μνημεία της πόλης μας. Ανιχνεύουν τις ορατές, αλλά και τις άυλες ιδιότητές τους. Τα παρατηρούν τόσο μέσα από τα συνήθη δεδομένα της οπτικής τους διάστασης, όπως το ρυθμό, τη μορφή, την κλίμακα και τα υλικά, αλλά προχωρούν και πέρα από αυτά. Τους απασχολεί η πλαστικότητα των όγκων, η υφή των επιφανειών, ο χειρισμός του φωτός και η απόδοση του χρώματος. Παράλληλα ερμηνεύουν την ιστορικότητα, την ατμόσφαιρα του χώρουκαι τη συναίσθηση του genius loci (του «πνεύματος του τόπου»). Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία καταλήγουν στην εικαστική απόδοση των μνημείων με όποιο μέσο εκφράζει τον καθένα καλύτερα, σύμφωνα με την προσωπική, ατομική απόκρισή του.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση μαρτυρούν τις ιδιαίτερες ευαισθησίες των νέων καλλιτεχνών, φοιτητών και φοιτητριών στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν και προσλαμβάνουν την πόλη. Μέσα από τα μάτια τους αναδεικνύεται ο πλούτος της μνήμης που απλόχερα μας χάρισε η πόλη μας και η ιστορία της.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες:

Δανάη Θεοδώρογλου

Σταυρούλα Σαράκη

Σαρκίς Χαμπαριάν

Ειρήνη Νικολαΐδου

Γιαννούλα Παπαδοπούλου

Μαρία Κομπατσιάρη

Σοφία Πεχλιβανίδη

Έλσα Παπαγιαννοπούλου

ΝεκτάριοςΠαχιαδάκης

Μαρία Δημόκα

ΑλέξανδροςΚαπετάνου

ΒασιλικήΣύρου

ΚωνσταντίνοςΔουλούδης

Άννα Μπότου

ΔημήτρηςΚαπετάνου

Άννα Βαφειάδου

Σοφία Στραβέλα

Χριστίνα Τσαβδάρη

Μαρία Χατζάκη

Ζωή Καλογιάννη

Αλεξάνδρα Μάντζαρη

Δήμητρα Καβαλάρη

Ελευθερία Μαδεντζίδου

Μαρία-Άννα Σαουρίδου

 

Παρασκευή 3 Ιουνίου, 19.00-19.15

Μουσική σκυταλοδρομία, Σύνολο βιολοντσέλων

Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, ΠΑΜΑΚ

Φοιτητές και φοιτήτριες θα συνοδεύσουν μουσικά μία σκυταλοδρομία που θα ξεκινήσει από τον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ και θα συνεχίσει στον Άγιο –Νικόλα Ορφανό, το Βυζαντινό Λουτρό, τη Μονή Βλατάδων και θα καταλήξει στο Επταπύργιο.

 

Παρασκευή 3 Ιουνίου 20.00

“Γράμμα στον Ορέστη” του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Θεατρική παράσταση φοιτητών, Σχολής Καλών Τεχνών

Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου στα πλαίσια του μαθήματος ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ V και του « Έτους Καμπανέλλη», παρουσιάζουν το αρχαιόθεμο μονόπρακτό του έργο, «Γράμμα στον Ορέστη» σε σκηνοθεσία/σκηνική διδασκαλία Χριστίνας Χατζηβασιλείου σε μία site specific παράσταση σχεδιασμένη για τον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ και το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων.

Συμμετέχουν οι:

Ελίνα Αντωνίου

Μαρία Μαργκέρα Βυζαρέλη

Ραφαηλία Γαβαλά

Ιφιγένεια Δατσιάδου

Εμμανουήλ Δραμηλαράκης

Άννα Σβίγγου

Δημήτρης Σγουρέλης

Ειρήνη Ηροδότου

Χρύσα Ιωαννίδου

Φιόνα Κατοίκου

Οδυσσέας Κλήμης

Ζωή Μπάτζιου

Σοφία Νίνου

Μαριάνθη Ξυνταριανού Τσιροπινά

Στέλιος Ράμμος

Μιχάλης Στεφανίδης

Ντορίνα Ταχιράι

 

Για το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μνημείων και τον Αγώνα Δρόμου Μνημείων επισκεφθείτε τη σελίδα: https://www.timf.gr/

 

Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ

Ελένης Ζωγράφου 3, 546 34 Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο 2310.206910

www.ppxi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ