Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Καλοκαίρι 2022 με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος υποδέχεται το  καλοκαίρι του 2022 με δύο παραγωγές, καθώς παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου, με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών  Επιδαύρου 2022, αλλά και την παραγωγή «Αριστοφάνης – Ηρώνδα: Contra tempo»,  σε δημιουργική σύνθεση κειμένων του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της θερινής περιόδου, παρουσίαστηκε σήμερα 2/6, στο φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η κα Γιάννα Καρύμπαλη – Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ του ΚΘΒΕ) καλωσόρισε,  εκ μέρους όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΘΒΕ τον Αστέριο Πελτέκη, στην  παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος της θερινής περιόδου.

“Στόχος η παραγωγή σημαντικού πολιτιστικού προϊόντος σε όλα τα επίπεδα, η εξωστρέφεια, οι συνεργασίες, ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας του ΚΘΒΕ και η εδραίωσή του ως ένα σημαντικό θέατρο στα Βαλκάνια την Ευρώπη και τον κόσμο”, τόνισε ο Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ, προσθέτοντας ότι “πριν όμως συνομιλήσουμε με το εξωτερικό, θέλουμε να συνομιλήσουμε εκ νέου, σε μεγάλη κλίμακα, με την πόλη, και να φτιάξουμε μια καλλιτεχνική ταυτότητα που να βρει τον χώρο της στο πεδίο του ελληνικού θεάτρου, γενικότερα, σε ολόκληρη την επικράτεια. Εξωστρέφεια συνολική που δεν είναι απλώς θέμα απόφασης, αλλά στρατηγικής, σταδιακής ανάπτυξης και ενίσχυσης μιας δημιουργικής διαδικασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο”.

“Από αυτό τον μήνα, μπαίνουμε σε μια νέα φάση, ευνοϊκότερων υγειονομικών συνθηκών, όπως θέλω να πιστεύω, και, συγχρόνως, σε μια νέα φάση καλλιτεχνικών –και όχι μόνο– παραγωγών που θα φέρουν, αυτή τη φορά, τη σφραγίδα του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του κ. Αστέρη Πελτέκη, που μεγάλη όρεξη, περισσή ενέργεια και πολυεπίπεδα σχέδια επανήλθε δυναμικά στην alma mater, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος”, υπογράμμισε από την πλευρά της η κ. Γιάννα Καρύμπαλη- Tσίπτσιου, Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

H «Ελένη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, επιστρέφει φέτος το καλοκαίρι από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η παράσταση, της οποίας τη μετάφραση υπογράφει ο Παντελής Μπουκάλας αποτελεί μια πολύχρωμη γιορτή Ειρήνης, με συγκίνηση και χιούμορ και καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου, αφού τόσο για τους νικητές όσο και για τους νικημένους οι συνέπειές του διαχρονικά είναι εξίσου ολέθριες.
Η παραγωγή συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές, πέρσι το καλοκαίρι, όπου και αν παρουσιάστηκε ενώ οι προγραμματισμένες παραστάσεις της στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ακυρώθηκαν λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών.
Φέτος το «ταξίδι» της Ελένης θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη (14 & 15 Ιουλίου Θέατρο Δάσους) και θα ακολουθήσει περιοδεία (Κύπρος, Αλεξανδρούπολη, Μουδανιά, Ιωάννινα, Ελευσίνα). Στις 12 και 13 Αυγούστου η «Ελένη» θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022.

 

«Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra tempo» είναι ο τίτλος της δεύτερης καλοκαιρινής παραγωγής που θα παρουσιάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,  σε δημιουργική σύνθεση κειμένων του  Άκη Δήμου και σκηνοθεσία του Γιάννη Ρήγα.
Το χιούμορ, το πνεύμα και η αιχμηρή γλώσσα του Αριστοφάνη θα συναντηθούν με τους ακόλαστους, κωμικούς μιμίαμβους του Ηρώνδα, σε μια παράσταση που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα σκηνική «μάχη» και ταυτόχρονα έναν «πόλεμο» ανάμεσα στα δύο φύλα, με μοναδικά όπλα την τολμηρή και ανελέητη σάτιρα.
Η παραγωγή θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη (6 & 7 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους), θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΑΣΟΥΣ
To Φεστιβάλ Δάσους, το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, για όγδοη συνεχή χρονιά θα φιλοξενήσει κορυφαίες παραστάσεις και συναυλίες στα ανοιχτά θέατρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Από 1 Ιουνίου έως 13 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Δάσους και στο Θέατρο Γης, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κορυφαίες παραγωγές θεάτρου αλλά και αγαπημένα ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής.
Ραντεβού στην μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας!
4ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους ΚΘΒΕ
28 Ιουνίου – 13 Ιουλίου

Ιδέα – Ρίσκο – Ρήξη: στη σκηνή και στον δημόσιο χώρο

Το  Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους επιστρέφει ζωντανά στις σκηνές του ΚΘΒΕ και στην πόλη, από τις 28 Ιουνίου έως και τις 13 Ιουλίου 2022.
Παραγωγές και δημιουργοί από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βραζιλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία και τη Γερμανία, συζητήσεις με καλλιτέχνες και θεωρητικούς του θεάτρου και παράλληλες δια ζώσης και ψηφιακές δράσεις, θα αποτελέσουν τη βάση ενός πλούσιου προγράμματος, με στόχο μια διευρυμένη πρόσληψη της θεατρικής πράξης.

Στη φωτογραφία από αριστερά: Χρήστος Σουγάρης (Υπεύθυνος Σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού), Γιάννης Ρήγας (σκηνοθέτης παράστασης “Αριστοφάνης- Ηρώνδας: Contra tempo”), Βασίλης Παπαβασιλείου (σκηνοθέτης παράστασης “Ελένη”),  Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ), Γιάννα Καρύμπαλη- Tσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ), Κωνσταντία Παπαποστόλου (Διοικητική-Οικονομική Διευθύντρια ΚΘΒΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ