Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Σταύρος Καλαφάτης: “Έχουμε μόνο μια Γη”

Ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης συμμετείχε  σήμερα 5/6 στη δράση για την ανάπλαση του «Κόκκινου Δρόμου» στο Καλοχώρι, που συνδιοργάνωσαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ΕΥΑΘ ΑΕ, με την ενεργό συμμετοχή της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της δράσης, που είχε  τίτλο «Γιορτάζουμε  το Περιβάλλον στο Καλοχώρι», εργαζόμενοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της ΕΥΑΘ Α.Ε.,  καθώς και εθελοντές και μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Εχεδώρου Φύσις», με πινέλα και οικολογικά χρώματα γιόρτασαν την Ημέρα Περιβάλλοντος. Φύτεψαν αλμυρίκια, έβαψαν τα παγκάκια και συντήρησαν γεφυράκια  και δενδροδόχους. Παράλληλα στην αρχή της περιπατητικής  διαδρομής οι εθελοντές τοποθέτησαν ένα διακριτικό στέγαστρο ελαφριάς κατασκευής για την ανάπαυση των περιπατητών.

Καλαφάτης: «Ας κάνουμε όλοι μας κάτι περισσότερο για το περιβάλλον»

«Είναι ανάγκη να κάνουμε όλοι μας κάτι περισσότερο για το περιβάλλον, για την προστασία της φύσης και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, κάτι περισσότερο ώστε να οδηγηθούμε πιο γρήγορα μέσα από τα μονοπάτια της βιώσιμης ανάπτυξης σ΄ένα καλύτερο, πιο πράσινο μέλλον. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση έχουμε βάλει σε υψηλή προτεραιότητα την περιβαλλοντική πολιτική. Με ορθή επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων, με ανακύκλωση, με επαναχρησιμοποίησή τους, με επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τη σταδιακή μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

“Έχουμε μόνο μια Γη”. Αυτό το σύνθημα πρέπει να ακολουθήσουμε που είναι και το σύνθημα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος από τον ΟΗΕ. Και αυτό κάνουμε. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. “Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή”. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, ιδιαίτερα στην ΕΥΑΘ για αυτά που προσφέρει για τη Θεσσαλονίκη και το περιβάλλον», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η ΕΥΑΘ, εποπτευόμενος φορέας του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον «Κόκκινο Δρόμο» Καλοχωρίου, για τον εορτασμό της 5ης Ιουνίου Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι ο Τομέας Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, συντόνισε τα εξής, χρηματοδοτούμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έργα που αφορούν το Περιβάλλον:

1. «Επιχορήγηση και Προβολή Δράσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Προώθηση της Πολιτιστικής Δημιουργίας στη Μακεδονία και στη Θράκη», με διακριτικό τίτλο ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ, επιχορηγήσεις ποσού 40.000€ σε φορείς, με στόχο τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας, την υποστήριξη πρωτοβουλιών για την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και την ενεργό συμμετοχή πολιτών σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

2. «Οργάνωση και Επιχορήγηση Δράσεων Προώθησης της Πράσινης Επιχειρηματικότητας μέσω Καινοτόμων Δράσεων στη Μακεδονία και Θράκη», με διακριτικό τίτλο ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, επιχορηγήσεις ποσού 90.000€ σε φορείς, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω καινοτόμων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον και την ενθάρρυνση της ορθολογικής χρήσης της ενέργειας.

Επιπλέον, μεριμνά για το συντονισμό φορέων και την επεξεργασία μέτρων που στοχεύουν στην προστασία και ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού κόλπου.

Τέλος, μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος Benefit,  προχωρά στην ενεργειακή αναβάθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου μέσω αυτοματισμών αντιστάθμισης και στην τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ