Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Διαβητολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Sheffield και Ακαδημαϊκός Διευθυντής Έρευνας Διαβήτη/Ενδοκρινολογίας των Sheffield Teaching Hospitals και του Πανεπιστημίου του Sheffield, κ. Solomon Tesfaye,για το πλούσιο ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο του.

 

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22Ιουνίου 2022 και ώρα 13:00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.

 

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

 

Έναρξη – Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κυριάκο Αναστασιάδη

Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητή Θεόδωρο Δαρδαβέση

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κυριάκο Αναστασιάδη

Έπαινος του τιμωμένουαπό τον Αν. ΚαθηγητήΠαθολογίας-Διαβητολογίας Τριαντάφυλλο Διδάγγελο

Τελετή Αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κυριάκο Αναστασιάδη

Επίδοση διασήμου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κυριάκο Αναστασιάδη

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου

Αντιφώνησηκαιομιλίααπό́ τοντιμώμενο,μεθέμα: «New insights in diabetic neuropathy: an odyssey with tears, passion and paradigm shift»

 

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου

 

Ο Καθηγητής Solomon Tesfaye γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αιθιοπία. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του University of Bristol από την οποία αποφοίτησε το 1984. Συνέγραψε τη διδακτορική του διατριβή, με τίτλο «Αγγειακοί παράγοντες στη Διαβητική Νευροπάθεια» στο Πανεπιστήμιο του Bristol (1984), υπό την επίβλεψη του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Sheffield John Ward, ο οποίος υπήρξε μέντορας και εκπαιδευτής του, στον Σακχαρώδη Διαβήτη και στη Διαβητική Νευροπάθεια.

 

Ο κ. Tesfaye πραγματοποίησε μοναδικές μελέτες, οι οποίες αποτελούν ορόσημο για την ιατρική κοινότητα στο πεδίο της Διαβητικής Νευροπάθειας και οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα κορυφαία ιατρικά περιοδικά Lancet και New England Journal of Medicine. Είναι από τους σημαντικότερους καθηγητές παγκοσμίως στον τομέα της παθογένειας, της επιδημιολογίας, της έρευνας και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της Διαβητικής Νευροπάθειας και του Νευροπαθητικού Πόνου. Το ερευνητικό του έργο είναι σημαντικό και πρωτοποριακό, ιδιαίτερα για τις εργασίες του σχετικά με τη συμμετοχή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος στην παθογένεια του νευροπαθητικού πόνου. Επιπρόσθετα άλλες εργασίες του, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση νέων τεχνικών, έδειξαν τη διαταραχή της αιμάτωσης των αγγείων των νεύρων σε ασθενείς με Διαβητική Νευροπάθεια, καθώς και την αποτελεσματικότητα της ηλεκτρικής διέγερσης του νωτιαίου μυελού σε ασθενείς με Επώδυνη Διαβητική Νευροπάθεια μη-ανταποκρινόμενους στη φαρμακοθεραπεία. Επιπλέον, η εργασία του για τους παράγοντες κινδύνου για τη Διαβητική Νευροπάθεια αποτελεί μελέτη αναφοράς και ορόσημο για την ιατρική κοινότητα.

 

Ο κ. Tesfaye διετέλεσε Πρόεδρος του NEURODIAB (Diabetic Neuropathy Study Group of the EASD), της μεγαλύτερης Επιστημονικής Ομάδας Μελέτης για τη Διαβητική Νευροπάθεια παγκοσμίως (2006-2009), ενώ είναι μέλος των: Diabetes UK, European Association for the Study of Diabetes (EASD), International Diabetes Federation. Επίσης, είναι συγγραφέας περισσοτέρων από 200 πρωτότυπων εργασιών και ανασκοπήσεων, με θέμα τη Διαβητική Νευροπάθεια στο Medline και οι εργασίες του έχουν χρησιμοποιηθεί ως βιβλιογραφική αναφορά περισσότερες από 22000 φορές. Έχει δώσει διαλέξεις σε πολλές χώρες και σε όλα τα μεγάλα διεθνή Διαβητολογικά Συνέδρια.Ο κ. Tesfaye είναι Associate Editor και κριτής εργασιών σε πολλά διεθνή ιατρικά περιοδικά. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες ιατρούς και ερευνητές στην πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών. Έχει πραγματοποιήσει πολλές διαλέξεις σε Πανελλήνια Διαβητολογικά Συνέδρια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, με θέμα την Επώδυνη Διαβητική Νευροπάθεια.

 

Ο κ. Tesfaye προσφέρει σημαντική βοήθεια στο ίδρυμα International Insulin Foundation, του οποίου σκοπός είναι να παρέχει την ινσουλίνη σε πτωχότερες οικονομικά χώρες. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του Sheffield Health Action Resource in Ethiopia (SHARE), το οποίο προσφέρει βοήθεια σε νοσοκομεία της Αιθιοπίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ