Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Η Περιφέρεια Κ.Μ. βράβευσε 35 Συλλόγους και Σωματεία για τη συνεισφορά τους στην Εθελοντική Αιμοδοσία

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή αιμοδότη που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος», «ΑΧΕΠΑ», «Θεαγένειο», «Ιπποκράτειο» και «Γ. Παπανικολάου».

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων και σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» υλοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία και ενημέρωση του κοινού για το θεσμό της αιμοδοσίας. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, ήταν ιδιαίτερα σημαντική και ελπιδοφόρα η μεγάλη συμμετοχή από νέες και νέους σε ηλικία εθελοντές αιμοδότες.

Την δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία «Άγιος Παύλος», «ΑΧΕΠΑ», «Θεαγένειο», «Ιπποκράτειο» και «Γ. Παπανικολάου» βράβευσαν τους Συλλόγους, τα Σωματεία και τους Φορείς που είχαν τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον τομέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, βραβεύτηκαν συνολικά 35 εκπρόσωποι Συλλόγων και  Σωματείων, που στηρίζουν το θεσμό της αιμοδοσίας, προσφέροντας στον συνάνθρωπό τους έμπρακτα και ουσιαστικά. Παράλληλα βραβεύτηκαν Διευθυντές και Διευθύντριες των Κέντρων Αίματος των πέντε νοσοκομείων της πόλης που συνταξιοδοτήθηκαν, για τη μεγάλη προσφορά τους στον τομέα της αιμοδοσίας,  καθώς και οι εν ενεργεία Διευθύντριες, οι οποίες σε συνεργασία με το προσωπικό που στελεχώνει τις Διευθύνσεις τους δίνουν καθημερινά αγώνα για την εξασφάλιση των απαραίτητων αποθεμάτων σε αίμα.

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η παρουσίαση τριών μουσικών κομματιών από την ομάδα κρουστών «Κρουστωδοί» του Κέντρου Αποκατάστασης, Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία  «Ο ΣΩΤΗΡ». Η ομάδα αποτελείται από 20 άτομα με αναπηρίες όπως αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομο down και κινητικά προβλήματα, ηλικίας 18 έως 50 χρονών, με μουσικοθεραπευτή τον Αποστόλη Λάσχο. Το κοινό όρθιο αποθέωσε τους «Κρουστωδούς» για την παρουσία τους, ενώ ιδιαίτερα συγκινητικό και ελπιδοφόρο ήταν το μουσικοθεατρικό δρώμενο ομάδας μαθητών του 28ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης σχετικά με την σημασία του εθελοντισμού και της αιμοδοσίας,. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και προς τον  Infinity Greece, έναν οργανισμό νεολαίας δημιουργικού χαρακτήρα που βοήθησε σημαντικά στην προβολή και την διοργάνωση της δράσης.

Όπως δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα-Μαρία Δερμεντζοπούλου: «Η εθελοντική προσφορά αίματος, ως συμμετοχή και συμπαράσταση στην ανθρώπινη ανάγκη, χωρίς διακρίσεις και αναστολές, συμπυκνώνει το βαθύτερο νόημα του εθελοντισμού. Γι’ αυτό έχουμε πάρει την απόφαση ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη συγκέντρωση αίματος και στη διευκόλυνση των αιμοδοσιών. Με τη σημερινή βράβευση των συλλόγων με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον τομέα της αιμοδοσίας τα τελευταία χρόνια, όπως μας υπέδειξαν τα νοσοκομεία μας, επιβραβεύουμε την ύψιστη έκφραση αλληλεγγύης και προσφοράς προς το συνάνθρωπό μας, μια σπουδαία έμπρακτη πράξη αγάπης και ανθρωπιάς. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους άντρες και τις γυναίκες που ως εθελοντές αιμοδότες αποτελούν ενεργά μέλη αυτής της ανιδιοτελούς προσπάθειας, με μοναδικό σκοπό την προσφορά του δώρου ζωής στο συνάνθρωπό μας. Ευχαριστούμε και όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση και αυτής της αιμοδοσίας. Ιδιαίτερα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος», «ΑΧΕΠΑ», «Θεαγένειο», «Ιπποκράτειο» και «Γ. Παπανικολάου», τους Συλλόγους- Σωματεία για το σπουδαίο έργο που επιτελούν, καθώς και στους αιμοδότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας».

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας δήλωσε: «Η φετινή εορτή της Παγκόσμιας ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη ήταν ξεχωριστή, γιατί με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας έγινε μια σπουδαία συνάντηση χαράς, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, έτσι όπως ορίζει η Ημέρα και ο Πολιτισμός μας. Η συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βεβαίως δεν είναι στιγμιαία και μονοθεματική. Το Ε.Κ.Ε.Α. αναγνωρίζει και ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα για το προσωπικό του έμπρακτο ενδιαφέρον στα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού. Επίσης ευχαριστούμε και την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου, για την άψογη οργάνωση της λαμπρής αυτής εκδήλωσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ