Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Γ. Δαρδαμανέλης για απαλλοτριώσεις: «Θέλουμε το πολιτικό σύστημα να καταλάβει και να συστρατευθεί μαζί μας»

Οι απαλλοτριώσεις των οικοπέδων, που έχουν κοινωφελή και κοινόχρηστο χαρακτήρα, απασχόλησαν χθες (20/6) την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμαριάς, στην οποία παραβρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι.

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, μαζί με τους νομικούς συμβούλους του Δήμου και την Διευθύντρια της υπηρεσίας Δόμησης, ανέλυσαν διεξοδικά το θέμα και αναφέρθηκαν στους κινδύνους που ελλοχεύουν, από την οικονομική  αδυναμία του δήμου να προχωρήσει στις απαλλοτριώσεις και στην καταβολή των αποζημειώσεων στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, καθώς οι συνολικές αποζημειώσεις μπορεί να φτάσουν τα 500 εκ, ενώ οι άμεσες αγγίζουν τα 70 εκ. ευρώ.

«Πρόκειται για το κορυφαίο ζήτημα από υπάρξεως του δήμου που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, θέλοντας να δώσει την πραγματική έκταση του προβλήματος.

«Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι αυτές οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν στα πλαίσια ενός δήμου. Μιλάμε για ανάγκες σε Πόντου, σε Σοφούλη, σε διάνοιξη άλλων δρόμων ρυμοτομίας, σε χαρακτηρισμούς οικοπέδων, στο Κόδρα, μιλάμε για ύψος οικονομικό περίπου στο μισό δις. Μπορεί τον καθένα να τον ενδιαφέρει το οικόπεδο της γειτονιάς του, είναι όλα θέματα που μας καίνε», εξήγησε ο κ. Δαρδαμανέλης και πρόσθεσε:«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχουμε 3 ιδιοκτήτες με δικαστικές αποφάσεις στην περιοχή της Πόντου, οι οποίοι καλή τη πίστη περιμένουν, γιατί άκουσαν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, αλλά δε θα περιμένουν για πάντα. Εάν δουν να μην παίρνουν τα λεφτά τους, θα πανε στο ταμείο, θα κάνουν κατάσχεση κι ο ένας μάλιστα φτάνει τα 4 εκ. ευρώ. Καταλαβαίνετε για ένα δήμο με τεχνικό πρόγραμμα 5 εκ. ευρώ, τι θα πει να γίνει μία κατάσχεση για 4 εκ. Σημαίνει την άλλη μέρα λουκέτο».

Στη συνέχεια παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Δήμος, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την άμεση δηλαδή απαλλοτρίωση οικοπέδων, μετά τις δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, προκειμένου να αντλήσει  πόρους, δεδομένου ότι ο Δήμος αδυνατεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος.

«Θέλουμετο πολιτικό σύστημα να καταλάβει και να συστρατευθεί μαζί μας. Όλοι μαζί χωρίς να υπάρχουν χρώματα ή περιορισμοί.Πρέπει πρώτα απ’ όλα να χτυπήσουμετις πόρτες προς την αλλαγή της νομοθετικής ρύθμισης στο πράσινο ταμείο, προς χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης και προς ενεργοποίηση της τράπεζας γης, η οποία έχει προβλεφθεί από τον 3843/10» τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκαν πολίτες που αγωνιούν για το ενδεχόμενο απώλειας των οικοπέδων κοινόχρηστου και κοινωφελούς χαρακτήρα, ζητώντας τη δυναμική αντίδραση του Δήμου, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα μέτρο γης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πρασίνου.

Στο πλευρό του Δήμου τάχθηκε η Αντιπεφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου, οι βουλευτές Α΄Θεσσαλονίκης, Κων/νος Γκιουλέκας, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Κούβελας, Άννα Ευθυμίου, Γιάννης Αμανατίδης, Χάρης Καστανίδης και  Γιάννης Δελής. Παρόντες στη συνεδρίαση, ήταν ο Γ.Γ του Τ.Ε.Ε, Φώτης Κουβουκλιώτης και η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Αρχιτεκτόνων Τ.Ε.Ε, Όλγα Παππά, που δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον Δήμο, με όποιο μέσο χρειαστεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ