Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Photometria Student Awards για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – Διαγωνισμός Φωτογραφίας

Το Photometria International Photography Festival έχει σε εξέλιξη τον 2ο σπουδαστικό φωτογραφικό διαγωνισμό portfolio, με τίτλο “Student Awards” και ημερομηνίες διεξαγωγής 25 Ιουνίου έως και 25 Ιουλίου του 2022.

Σκοπός της δράσης αποτελεί η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας και ειδικότερα η ανάδειξη νέων εν δυνάμει φωτογράφων και των καλλιτεχνικών τους δημιουργιών. Μέσω του συναγωνισμού και της έκθεσης ευελπιστούμε να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο και ώθηση σε νέες ιδέες και φωτογραφικούς πειραματισμούς.

 

Τρόπος διεξαγωγής διαγωνισμού

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία που ζητούνται σε ελληνικά και αγγλικά, να αποστείλουν ένα portfolio πέντε (5) φωτογραφιών, ελεύθερου θέματος και ένα μικρό κείμενο (βλέπε παράρτημα-αίτηση) που θα περιγράφει την ιδέα της φωτογραφικής τους σειράς, μέσω WeTransfer στο: competition@photometria.gr

Βήματα:

1ο: Κατεβάστε και συμπληρώστε το αρχείο word (βλέπε παράρτημα – αίτηση).

2ο: Επιλέξτε 5 φωτογραφίες από την φωτογραφική σας σειρά

3ο: Στείλτε τα μέσω wetransfer.com στο competition@photometria.gr

 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

 

Αποτελέσματα

Την επιλογή των τεσσάρων (4) κορυφαίων portfolios θα πραγματοποιήσει η φωτογράφος Λίλα Ζώτου.

Οι τέσσερις (4) αυτές φωτογραφικές σειρές θα αποτελέσουν το υλικό της έκθεσης “Student Awards” στα πλαίσια της 14ης διοργάνωσης Photometria International Photography Festival μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου του 2022, σε χώρο που θα ανακοινωθεί.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 24 Αυγούστου 2022 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι διακριθέντες θα ενημερωθούν και μέσω e-mail.

 

Τρόπος διεξαγωγής έκθεσης

Την επιμέλεια και την οργάνωση της έκθεσης αναλαμβάνουν η Ιουλία Λαδογιάννη (Εικαστικός καλλιτέχνης – Φωτογράφος – Εκπαιδευτής ενηλίκων) και ο Τάσος Παπαδόπουλος (Εικαστικός καλλιτέχνης – Φωτογράφος – Εκπαιδευτής ενηλίκων).

Το φεστιβάλ είναι υπεύθυνο για την παραγωγή των τυπωμάτων των επιλεγμένων φωτογραφικών σειρών.

Βραβεία

– 1ο Βραβείο: Ένα μονοετές πρόγραμμα σπουδών (one year courses) στο πρόγραμμα κατάρτισης Contemporary Photography που πραγματοποιείται δια ζώσης στον ΑΚΤΟ στην Αθήνα

ή εναλλακτικά (στην περίπτωση που ο νικητής δεν μπορεί να παρακολουθήσει το πρόγραμμα σπουδών στην Αθήνα),  δύο σεμινάρια δικής του επιλογής από την σειρά των online σεμιναρίων του ΑΚΤΟ.

– 2ο Βραβείο: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360

Ετήσια υποτροφία στο πρόγραμμα “Τέχνη Φωτογραφίας”. Ο σπουδαστής, μπορεί να επιλέξει οποιαδήποτε δομή στις 8 πόλεις όπου βρίσκεται το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 προετοιμάζει άριστα στον μελλοντικό επαγγελματία φωτογράφο και καλύπτει πλήρως τόσο το θεωρητικό υπόβαθρο όσο και την πρακτική του άσκηση.

– 3ο Βραβείο: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την esp+

Μέσω των σπουδών στην ενότητα Creative I του προγράμματος e-learning ESP ο σπουδαστής εισάγεται στις βασικές αρχές σύνθεσης της φωτογραφίας, στην οπτική αντίληψη και την σημειολογία της εικόνας. Στην ενότητα Creative II ο σπουδαστής πραγματοποιεί δύο δικές του ατομικές εργασίες στο τοπίο και το πορτρέτο που αποτελούν το portfolio του και είναι έτσι διαμορφωμένες ώστε να μπορούν να πάρουν μέρος σε ατομικές ή σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας. Τα προγράμματα e-learning ESP έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να είναι εξ αποστάσεως αλλά και εξατομικευμένα, με τον σπουδαστή να έχει εβδομαδιαία επαφή με τον διδάσκοντα του μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας της esp+, τηλεδιασκέψεων και email.

– 4ο Βραβείο: Ψηφιακό σεμινάριο καθοδήγησης – ολοκλήρωσης ενός φωτογραφικού portfolio με την Λίλα Ζώτου (διάρκειας 6 ωρών με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς).

Όροι Συμμετοχής

– Η συμμετοχή είναι δωρεάν, με δικαίωμα αποστολής ενός portfolio, πέντε (5) φωτογραφιών με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από 1MB ανά φωτογραφία (μέσω wetransfer.com στο competition@photometria.gr).

– Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι πρωτότυπη δουλειά των συμμετεχόντων και για τυχόν κλοπή φωτογραφιών ή απεικόνιση τρίτων προσώπων η διοργανώτρια αρχή δεν φέρει καμία ευθύνη.

– Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δηλώνουν ότι παραχωρούν στους διοργανωτές του διαγωνισμού το δικαίωμα δημοσίευσης, έκθεσης και εκτύπωσης των φωτογραφιών, με τον όρο της αναφοράς των ονομάτων των δημιουργών, χωρίς να θεμελιώνεται δικαίωμα αμοιβής τους.

– Τα εκτυπωμένα portfolio θα κρατηθούν στο αρχείο του φεστιβάλ, το οποίο διατηρεί το δικαίωμα διαχείρισής τους και μελλοντικής επανέκθεσής τους.

– Το Photometria International Photography Festival διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες που θα διακριθούν στην προώθηση της έκθεσης, καθώς και σε μελλοντικές προωθητικές ενέργειες με αναφορά στον δημιουργό στον οποίο ανήκει το έργο. Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν στους φωτογράφους.

– Η συμμετοχή στο διαγωνισμό συνεπάγεται αυτομάτως ότι η μη ακριβής συμμόρφωση προς τους όρους του διαγωνισμού (μη αναγραφή στοιχείων, αναληθή στοιχεία, κλπ) αποτελεί αιτία αποκλεισμού από την κρίση.

– Η τελική απόφαση των αποτελεσμάτων είναι οριστική και δεν επιτρέπεται ουδεμία ένσταση ή άλλη διεκδίκηση.

– Εάν το portfolio σας επιλεγεί στα τέσσερα (4) καλύτερα θα σας ζητηθούν τα πρωτότυπα αρχεία σε καλή ανάλυση προς εκτύπωση.

– Με την συμμετοχή στον διαγωνισμό αποδέχεστε την ενημέρωση σας μέσω email για τις δράσεις του Photometria Festival.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη αποδοχή των παραπάνω όρων και συνεπάγεται τη συνακόλουθη παραίτηση από κάθε σχετική αξίωση έναντι της διοργανώτριας αρχής.

 

Λίγα Λόγια για την Λίλα Ζώτου

H Λίλα Ζώτου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη Σχολή Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (σημερινή Καλών Τεχνών), όπου και ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με τη φωτογραφία. Συνέχισε στην Ολλανδία στη Σχολή Καλων Τεχνών της Ουτρέχτης απ΄ όπου και αποφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο στις Καλές Τέχνες. Εκεί από το 2005 μέχρι το 2010 έλαβε μέρος σε συλλογικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ, ενω εργάστηκε ως βοηθός γκαλερί σε δύο από τους πιο καταξιωμένους χώρους τέχνης της Ολλανδίας, το Casco Art Institute και το Het Gebouw. Από το 2014 ζει και εργάζεται ως καλλιτέχνης φωτογράφος, εισηγήτρια μαθημάτων φωτογραφίας καθώς και επιμελήτρια εκθέσεων στο Όσλο.

Το 2007 επιλέχθηκε να συμμετάσχει σε ένα εντατικό masterclass με την Rosi Braidotti στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης όπου ήρθε και σε πρώτη επαφή με τη θεωρία και την πρακτική της φιλοσοφίας στην τέχνη και ιδιαίτερα με το έργο των Ζιλ Ντελέζ και Φελίξ Γκουαταρί, όπου η έννοια ‘the image of thought’ όπως εμφανίζεται στο έργο τους A Thousand Plateaus έχει επηρεάσει τη φωτογραφική της εργασία μέχρι και σήμερα.

Το 2008 δουλεία της εκδόθηκε στο βιβλίο του Κώστα Ιωαννίδη, Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία, ένας αιώνας σε τριάντα χρόνια. Το 2010 έλαβε μέρος στο artist residency που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνο και το τμήμα ανθρωπιστικών σπουδών. Τα αποτελέσματα  αυτής της φωτογραφικής έρευνας παρουσιάστηκαν σε μια ατομική έκθεση στο Κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ολλανδίας καθώς και στην Ελληνική πρεσβεία της Κίνας.

Από το 2011 μέχρι σήμερα εργάζεται ως ανεξάρτητη καλλιτέχνης φωτογράφος όπου συνεργάζεται με δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς στη δημιουργία φωτογραφικών σεμιναρίων που εξετάζουν την φωτογραφία ως σύγχρονο μέσο τέχνης και τη δημιουργία οπτικών αφηγήσεων με αφετηρία προσωπικές ιστορίες. Στο πλαίσιο αυτό από το 2014 συνεργάζεται και με τον Ερυθρο Σταυρό της Νορβηγίας στη δημιουργία και διεξαγωγή σεμιναρίων φωτογραφίας που προάγουν την επικοινωνία θεματικών οι οποίες αφορούν στην επανένταξη ανθρώπων που έχουν υποστεί παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους και χρησιμοποιούν τη φωτογραφία ως εργαλείο επικοινωνίας και ανασκόπησης.

Απο το 2017 ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη φωτο κολεκτίβα CYAN στο Όσλο, όπου διοργανώνει και επιμελείται εκθέσεις και φωτογραφικά μαθήματα. Ποιό πρόσφατη ήταν η συνεργασία με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών καθώς και με το παράρτημα της καλών Τεχνών Αθήνας στην Ύδρα.

Στη φωτογραφία της ασχολείται με θέματα ταυτότητας και θεωρίες που αφορούν στην έννοια του ανήκειν καθώς και στη χρήση της περιπατητικής φωτογραφίας,τό είδος εκείνο της φωτογραφίας που απελευθερώνει το νου κατά τη πράξη, εστιάζει όμως στην ελεύθερη παρατήρηση του χώρου και στη δημιουργία οπτικών σημειώσεων με σκοπό την κατανόηση του.

Από το 2005 μέχρι και σήμερα η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και γκαλερί μεταξύ άλλων: Het Gebouw, Akademie Gallery, Expodium, Moira, W139, Preus Museum, CYAN Studio, Norwegian Museum of Science and Technology, Athens Photo Festival, Photometria Festival, DegreeArt Gallery, Contact Gallery Toronto, Filter Photo Festival Chicago, National Gallery of Albania, Albanian Photo Biennale, Academy of Poznan, Slade School of the Arts, Geek embassy of China, Peking University.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση του Photometria Festival στο https://www.photometria.gr/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ