Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Σήμερα η κηδεία του ευεργέτη Νικόλαου Παπαγεωργίου – Θα είναι παρών ο πρωθυπουργός

Στη Σιάτιστα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου θα ψαλεί σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου, στις 5 το απόγευμα, η εξόδιος ακολουθία του εθνικού ευεργέτη Νικόλαου Παπαγεωργίου. Ο εκλιπών, μαζί με τον προσφάτως αποβιώσαντα αδελφό του Λεωνίδα υπήρξαν δωρητές του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη.

Στη Σιάτιστα Κοζάνης, εκτός απροόπτου, θα μεταβεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία.

Θλίψη για την απώλεια του δωρητή του εξέφρασε και τοΓενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, κάνοντας λόγο για μια σπουδαία προσωπικότητα που διακρίθηκε για την κοινωνική και φιλανθρωπική της δράση.

«Οι κοινωνικές του ευαισθησίες όμως τον ώθησαν πολύ πιο μακριά από την επιχειρηματική του δράση, στην ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο, η οποία δεν σταμάτησε ούτε στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής του και αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα και κινητήριο δύναμη για όλους μας», ανλεφερε η ανακοίνωση, με την οποία το ΔΣ και οι εργαζόμενοι τον αποχαιρέτησαν «με ανείπωτη θλίψη και απέραντη ευγνωμοσύνη» και εκφράζουν «τα ειλικρινέστατα και βαθύτατα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του».

 

Με ανακοίνωση του το “Ίδρυμα Παπαγεωργίου”, τον αποχαιρετά με βαθιά θλίψη και συντριβή και επισημαίνει ότι με τη συνεχή προσφορά του, μέσα από δωρεές και χορηγίες, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην κοινωνία, αποτελώντας παράδειγμα έμπνευσης και μίμησης για όλους.

 

Ποιος ήταν ο Νικόλαος Παπαγεωργίου

Γεννημένος στη Σιάτιστα το 1930, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο πατέρας του, Γεώργιος, υπήρξε θύμα της Γερμανικής Κατοχής και η απώλειά του ανάγκασε τον ίδιο και τα άλλα δυο ανήλικα αδέλφια του, τον αείμνηστο Λεωνίδα και τον Απόστολο, να ασχοληθούν με το εμπόριο της γούνας αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο της Σιάτιστας.

Εργαζόμενος ακούραστα, με κόπο και πολλή επιμονή, αναδείχτηκε από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας στη γουνοποιία. Πέρα από την επιχειρηματική του δράση, όμως, διακρίθηκε για την ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο. Μαζί με τον αδελφό του Λεωνίδα, σύστησαν το “Ίδρυμα Παπαγεωργίου” και με τη σημαντική δωρεά τους κατασκευάστηκε το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου”. Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου διετέλεσε Πρόεδρος από την έναρξη της λειτουργίας του έως τον Απρίλιο 2009 καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, ενώ μέχρι σήμερα ήταν ο πρόεδρος του “Ιδρύματος Παπαγεωργίου”.

Αναγορεύθηκε από το ελληνικό κράτος σε μεγάλο εθνικό ευεργέτη και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και τίτλους, με μέγιστη την απονομή του οφικίου του άρχοντα ακτουαρίου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ