Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ποντι-α-κή: όψεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο. Σκιαγραφώντας δρόμους και διαδρομές.»

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με τίτλο «Ποντι-α-κή: όψεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο. Σκιαγραφώντας δρόμους και διαδρομές”, διοργανώνει στις 30 Σεπτεμβρίου, 1 & 2 Οκτωβρίου, στη Φλώρινα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, υβριδικά, με φυσική παρουσία, ενώ παράλληλα θα υποστηρίζεται και η εξ αποστάσεως συμμετοχή και παρακολούθηση.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές:

Το ορόσημο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάσταση των Ελλήνων της Ανατολής στην κυρίως Ελλάδα, φέρει στο προσκήνιο τη διαπραγμάτευση βασικών ζητημάτων και προβληματισμών. Ως ποντιακή κοινότητα διανύουμε μια εποχή, η οποία εμφανίζει χαρακτηριστικά μιας νέας τάξης πραγμάτων αναφορικά αφενός με τη φύση και τη θέση των Ποντιακών και αφετέρου με τη μετάδοση και τη διάδοσή τους.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, έχοντας θέσει βάσεις επιστημονικής θεώρησης των καθ’ ημάς και αναγνωρίζοντας το γενικότερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, τόσο των ίδιων των Ποντίων όσο και της ευρύτερης ακαδημαϊκής κοινότητας, για τα Ποντιακά βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διεξαγάγει

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με τίτλο

«Ποντι-α-κή: όψεις του σήμερα, προοπτικές του αύριο.

Σκιαγραφώντας δρόμους και διαδρομές.»

 Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, 1 & 2 Οκτωβρίου, στη Φλώρινα, υβριδικά, με φυσική παρουσία, ενώ παράλληλα θα υποστηρίζεται και η εξ αποστάσεως συμμετοχή και παρακολούθηση.

Σκοπό του Συνεδρίου αποτελεί η προαγωγή γόνιμου προβληματισμού και ουσιαστικού διαλόγου, με βάση πάντοτε τις παραδοχές και τις παρατηρήσεις της Επιστήμης της Γλωσσολογίας και της Διαλεκτολογίας αναφορικά με τις όψεις της ποντιακής γλωσσικής ποικιλίας. Αφορμώμενοι από την ήδη καταγεγραμμένη διαχρονία, και λαμβάνοντας συγκριτικά υπόψιν και πορίσματα μελετών άλλων γλωσσικών ποικιλιών του ελληνόφωνου χώρου, θα επιχειρηθεί αποτύπωση της συγχρονίας και διατύπωση υποθέσεων και εκτιμήσεων για το μέλλον.

Με τις ανακοινώσεις τους θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων και ερευνητές από σπουδαία ιδρύματα της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου θα συμβάλει καθοριστικά στην πολυπρισματική και επιστημονική θεώρηση της γλωσσικής ποικιλότητας του ελληνόφωνου χώρου και ακόμη ειδικότερα στην επιστημονική θεώρηση του ποντιόφωνου χώρου. Με την επιστημονική τεκμηρίωση, ευελπιστούμε ότι θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον όλων και θα δομηθεί ένα περιβάλλον δράσεων γύρω από τα ποντιακά σε πολλαπλά επίπεδα, οικογενειακό – οικιακό, συλλογικό, ακαδημαϊκό.

Η τελετή έναρξης καθώς και οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας, στην αίθουσα «Θεόδωρος Αγγελόπουλος». Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί άμεσα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ