Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Δωρεά φασματογράφου από την Περιφέρεια KM στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ

Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» επισκέφτηκε σήμερα 25/7 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ενημερώθηκε από τον επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων του Εργαστηρίου, καθηγητή, Νικόλαο Ράικο, για τη λειτουργία του σύγχρονου φασματογράφου, με τον οποίο εξόπλισε το Εργαστήριο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας: «Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας της περιοχής μας, εξοπλίσαμε το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας, με έναν υπερσύγχρονο φασματογράφο, αναβαθμίζοντας αποφασιστικά τις δυνατότητές του. Ενισχύουμε έτσι την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του Εργαστηρίου, το οποίο είναι πρότυπο για τη χώρα κι από τα πλέον εξελιγμένα εργαστήρια του είδους διεθνώς. Ως διοίκηση ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα του ΑΠΘ για τον εξοπλισμό του Εργαστηρίου. Η χρησιμότητα του φασματογράφου, όπως μου περιέγραψαν οι επιστήμονες, είναι τεράστια και μάλιστα ήδη έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διαλεύκανση υποθέσεων, που συγκλόνισαν πρόσφατα πανελλήνιο. Είναι ο πρώτος φασματογράφος στη χώρα και μέχρι πριν από δύο χρόνια, όταν τον προμηθευτήκαμε, για τις εξειδικευμένες αναλύσεις που παράγει ήταν αναγκασμένος κάποιος να απευθυνθεί στο εξωτερικό. Θέλω να συγχαρώ την ομάδα του Εργαστηρίου, η φήμη του οποίου ξεπερνά τα όρια της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα παραμείνει σταθερά δίπλα στην επιστημονική κοινότητα της περιοχής μας, προσφέροντας σύγχρονα εργαλεία και αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους, ώστε να διευκολύνει την καθημερινότητα και το έργο των ανθρώπων, που είναι ταγμένοι να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινωνία, σε όλους τους πολίτες».

Η κ. Δερμεντζοπούλου επισήμανε ότι «ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ σημαίνει ότι δίνουμε τα κατάλληλα όπλα στους επιστήμονες για να επιτελέσουν το έργο τους με αποτελεσματικότητα προς όφελος της κοινωνίας. Ήδη ο φασματογράφος απέδειξε στην πράξη τη χρησιμότητά του. Η διαδικασία που ακολουθείται προσομοιάζει με εκείνη της ταύτισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς ο φασματογράφος ανιχνεύει το μοριακό αποτύπωμα κάθε φαρμάκου, ώστε να ακολουθήσει η ταυτοποίησή του, μέσω συγκρίσεων με τις βιβλιοθήκες ουσιών που δημιουργεί το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ