Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Βαλκανική Πλατεία 2022» από τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών

Εμπλουτισμένη με ήχους εθνών και κρατών της χερσονήσου αρχίζει τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου η «Βαλκανική Πλατεία 2022». Έως τις 11 του μήνα, ήχοι και νότες, καλλιτεχνικές εκφράσεις και ερμηνείες, θα δώσουν το στίγμα ενός θεσμού που έχει αφήσει τη σφραγίδα του στην πόλη.

Για 23η χρονιά, η εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών έχει μετεξελιχθεί σε καλλιτεχνικό και πολιτιστικό θεσμό, πόλο έλξης για τους λάτρεις της μουσικής και του πολιτισμού. Σύνορα, όρια, νοοτροπίες, γλώσσες, φύλα, χρώματα δέρματος, ξενοφοβία, ρατσισμός, τοπικισμός κι εθνικισμός: ο πολιτισμός και η τέχνη τα διαπερνούν όλα σαν να μην υπάρχουν, για να πάει το μήνυμα παντού.

«Σ’ αυτήν την Πλατεία, εδώ και 23 χρόνια, ανταμώνουν οι λαοί των Βαλκανίων, οι πολιτισμοί και οι παραδόσεις, και όλοι μαζί στέλνουμε το μήνυμα της ειρήνης και της φιλίας, μέσα από την αλληλοκατανόηση, την επικοινωνία και τη συνεργασία. Στον δήμο μας επιμένουμε να ορθώνουμε τη φωνή μας ενάντια σε φωνές διχασμού, εθνικισμού, τοπικισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας. Εμείς αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για την αρμονική συνύπαρξη των λαών, τη συνεργασία, την ανάπτυξη και την ευημερία, προσφέροντας χώρο καλλιτεχνικής δράσης στη νεολαία των εθνών της χερσονήσου  που μπορεί να αναπτύξει πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο στην εμπέδωση και εμβάθυνση κλίματος ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας», αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

 

Πρεμιέρα στα Συμμαχικά Κοιμητήρια

Η επίσημη έναρξη της «Βαλκανικής Πλατείας 2022» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου (9 μ.μ.) με τη μεγάλη συναυλία στα Συμμαχικά Κοιμητήρια επί της οδού Λαγκαδά, με τη συμμετοχή της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» και ερμηνευτές τους Βασίλη Λέκκα, Σαββέρια Μαργιολά, Άγγελο Θεοδωράκη, Παναγιώτη Καραδημήτρη και Εύ Κουτσαυτάκη. Μουσικοί και ερμηνευτές θα παρουσιάσουν έργα του μεγάλου συνθέτη βασισμένα σε ποιητές. Όσο για τον πλούτο που θα απολαύσουν οι θεατές; Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει μελοποιήσει έργα περισσότερων από δεκαεπτά ποιητών, Ελλήνων και ξένων…

Οι συναυλίες θα μεταφερθούν την επόμενη ημέρα στο Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, στην περιοχή Στρεμπενιώτη, και θα εξελιχθούν σύμφωνα με εξής συνοπτικό πρόγραμμα.

ΤΡΙΤΗ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

  • Συναυλία με τη Σαββίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico, και τους VIDAM (Βουλγαρία)

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

  • Συναυλία της Juliana Pasha (Αλβανία)

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

  • Συναυλία των Grup Yorum (Τουρκία)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

  • Συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

  • Συναυλία με τους Taki Tsan & Phyrosun, Moose, Ofili Adetokunbo Live Afrobeats, RSN & Black Athena

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2022

  • «Ό,τι απέμεινε στη μνήμη»: Μουσικο-θεατρική παράσταση του Sykies Fest αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

 

Παράλληλες εκδηλώσεις γεύσης και τέχνης

Στον εκθεσιακό χώρο της περιοχής Στρεμπενιώτη, από τις 6 ως τις 11 Σεπτεμβρίου, παράλληλα με τα μουσικά δρώμενα της «Βαλκανικής Πλατείας», έχει προγραμματιστεί ιστορικού χαρακτήρα φωτογραφική έκθεση με εικόνες από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τις επόμενες ημέρες, έρχονται στον χώρο γεύσεις, ήχοι και εικόνες από την Αλβανία και την Κύπρο, ενώ την βραδιά λήξης τα εδέσματα για τον κόσμο έρχονται από τη Μικρά Ασία.

 

Οι μικροί μας φίλοι

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών δεν θα μπορούσε να μην φροντίσει και για τα μικρά παιδιά. Στον χώρο δίπλα από το Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης, από τις 6 ως τις 11 Σεπτεμβρίου, από τις 7-9 μ.μ., τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν τα πάντα: εργαστήρια χειροτεχνίας βασισμένα σε έργα του Βαν Γκογκ, το εργαστήριο του ξυλουργού Τζεπέτο, αφήγηση παραμυθιών από το «Χαμόγελο του Παιδιού», αγώνες ρομποτικής πάλης, ακροβατικά από την ομάδα Kirko. Κούκλες από κουμπιά και κομμάτια ύφασμα, πηλοπλαστική, παιχνίδια παζλ αντίληψης και ταχύτητας. Κόμικς, δημιουργίες μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά, κατασκευές ρομποτικής, και κάθε βράδυ στις 9 μ.μ., παιδικές παραστάσεις,τσίρκο, μουσικά παραμύθια και φυσικά «Ο Καραγκιόζης γιατρός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Valkaniki Plateia 2022_program

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ