Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Πολυθέαμα «Θεσσαλονίκη η πόλη που υποδεχόταν», από την Parallaxi

Ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Parallaxi παρουσιάζουν, στο πλαίσιο του αστικού project «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς», το πολυθέαμα «Θεσσαλονίκη η πόλη που υποδεχόταν». Εκατό χρόνια από την άφιξη των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Στον Κελλάριο Όρμο, την Κυριακή 18/9/2022, ώρα 18:30′. 

Ένα πολυθέαμα με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη των προσφύγων.

Όπως περιγράφουν οι διοργανωτές:

Με τη συνεργασία και τη συνέργεια μιας σειράς φορέων της πόλης και μερικών από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς της, σχεδιάζουμε ένα διαδραστικό πολυθέαμα που θα λάβει χώρα στην περιοχή του Κελλάριου Κόλπου και θα ζωντανέψει την ιστορία των γεγονότων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Επιλέξαμε έναν τόπο που κρατάει ακόμα στοιχεία αυθεντικότητας (ξύλινες προκυμαίες, αμμουδιά), ώστε να αφηγηθούμε εκεί από στεριά και από θάλασσα ιστορίες γεμάτες συγκίνηση, βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, που περιγράφουν την ερήμωση των περιοχών που ζούσαν οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, την μεταφορά τους με πολλές κακουχίες στην Ελλάδα, την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη, τον τρόπο που η πόλη τους υποδέχτηκε, την πορεία τους και την ενσωμάτωσή τους στη ζωή της πόλης, τις προσφυγικές γειτονιές που γεννήθηκαν, τα πρόσωπα, τις μουσικές που έφεραν μαζί τους και κείνες που γεννήθηκαν εδώ.

Η μεγάλη αυτή διαδραστική γιορτή, αφιερωμένη στη μνήμη της πόλης, είναι βασισμένη σε ένα ειδικό κείμενο παραγγελία που έγραψε ο Θωμάς Κοροβίνης, σκηνοθετημένη από τον Χάρη Πεχλιβανίδη και περιλαμβάνει τη συμμετοχή μουσικών και ηθοποιών. Παράλληλα μια διαφορετική προβολή με ντοκουμέντα της εποχής και μια σειρά από εκπλήξεις που θα δημιουργήσουν για άλλη μια φορά ένα υπερ-θέαμα, το οποίο η πόλη θα θυμάται για χρόνια.

Το όλο project θα κινηματογραφηθεί και θα αποτελέσει το υλικό ενός σύντομου ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο, όπως αυτά που παράγει πάντα η Parallaxiγια να καλύψει τις δράσεις του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς», για το πως η πόλη γιόρτασε αυτήν την επέτειο.

Συντελεστές


Ιδέα: Γιώργος Τούλας

Κείμενο: Θωμάς Κοροβίνης

Σκηνοθεσία: Χάρης Πεχλιβανίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Σπορίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ: Μάρα Τσικάρα, Στέλιος Τζαφερης, Γιώργος Σφυρίδης, Δημήτρης Σιακάρας, Έφη Δρόσου, Χρυσα Ζαφειριαδου

Παίζουν οι μουσικοί: Κανονάκι: Δημήτρης Βασιλειάδης

Ούτι: Κώστας Παπαγιαννίδης

Βιολί: Άκης Παπαεμμανουήλ

Τραγούδι: Βούλα Σαββίδη, Ανδρέας Καρακότας, Θωμάς Κοροβίνης

Προβολή: Κώστας Περήφανος

Επεξεργασία οπτικού υλικού: Χρήστος Νικολέρης

Ηχοληψία: Γιώργος Δημητριάδης

Βοηθός παραγωγής: Γιώργος Σχοινάς

Με τη συνεργασία: ΚΘΒΕ, ΔΕΘ, Heinrich Böll Stiftung, Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

Υποστηρικτές: Σταύρος Ανδρεάδης, Ζωή Παπαγεωργίου

Ευχαριστίες
Για την παραχώρηση του αρχειακού και φωτογραφικού υλικού ευχαριστούμε:
Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς
Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Κατιρλιωτών Καλαμαριάς «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος»
Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Για την παραχώρηση των καϊκιών της παράστασης ευχαριστούμε την Περιφερειακή Εφορεία Θεσσαλονίκης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.
Για την παραχώρηση του χώρου προβολής του οπτικού υλικού, ευχαριστούμε την διαχείριση και τους ενοίκους της πολυκατοικίας της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη 58Γ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ