Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

 Δήμος Θέρμης: Με αναπτυξιακή κατεύθυνση και κοινωνική ευαισθησία ο προϋπολογισμός του 2023

Το σχέδιο του προϋπολογισμού του δήμου Θέρμης για το έτος 2023 συζήτησε η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης η οποία συνήλθε χθες Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, στο χώρο του ανοιχτού Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης. Παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του σχεδίου προϋπολογισμού ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Απόστολος Τσολάκης σημείωσε ότι το ύψος του για το επόμενο έτος ανέρχεται σε περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ. Τόνισε ότι σε αυτό αποτυπώνονται ο γενικός και ο ειδικός σχεδιασμός, αλλά και οι προτεραιότητες που θέτει η δημοτική αρχή, για το έργο που θέλει να υλοποιήσει στη διάρκεια του επόμενου έτους. Αυτό, εξάλλου, γίνεται αντιληπτό και από το γεγονός ότι βασικό προαπαιτούμενο για τη σύνταξη του προϋπολογισμού είναι η σύνταξη και ψήφιση του ετήσιου τεχνικού προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των έργων της επόμενης χρονιάς.

Ο κ. Τσολάκης υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται για ένα προϋπολογισμό προεκλογικού χαρακτήρα, αλλά για ένα σύνολο πολιτικών που δίνουν προτεραιότητα στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής του δήμου. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στον δήμο Θέρμης σε όλη του, την πολύ μεγάλη έκταση, είναι για εμάς μια διαρκής προσπάθεια αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτουμε».

Όπως τόνισε ο κ. Τσολάκης «το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του δήμου και της διοίκησής του είναι ότι είμαστε από τους πρώτους δήμους σε πανελλαδικό επίπεδο και πρώτος στο νομό Θεσσαλονίκης σε απορρόφηση κονδυλίων, αλλά και στην ετοιμότητα κατάρτισης μελετών που είναι βεβαίως προϋπόθεση για την απορρόφηση των κονδυλίων και στην κατεύθυνση αυτή ζητώ να συνταχθείτε όλοι πίσω από το σχέδιό μας, για το 2023 και για μία ακόμη χρονιά να λειτουργήσουμε με πνεύμα συνεργασίας για την πρόοδο και την εξέλιξη του δήμου μας».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε πως «ο προϋπολογισμός που έχετε στα χέρια σας είναι πλήρως συμμορφωμένος με τις επιταγές της νομοθεσίας, με την οποία ρυθμίζονται θέματα κατάρτισης προϋπολογισμού. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Θέρμης και ειδικότερα η οικονομική υπηρεσία ανταποκρίθηκε πλήρως στα καθήκοντά της και όλα ολοκληρώθηκαν εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέδραμαν στην ολοκλήρωσή του».

 

Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος μιλώντας για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2023 τόνισε την αρτιότητά του και τον άριστο τρόπο με τον οποίον εργάστηκαν οι αρμόδιοι για τη σύνταξή του. Αναφέρθηκε στην αδυναμία πλέον των δήμων να προχωρούν σε δράσεις και έργα από ιδίους πόρους ωστόσο, όπως υπογράμμισε, στο δήμο Θέρμης γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να εξασφαλίζονται μεγάλα έργα και παρεμβάσεις με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχονται από την Πολιτεία.

«Η ενεργειακή κρίση επιβάλλει νέους κανόνες λειτουργίας σε όλους τους δήμους και αναμφισβήτητα θα δημιουργήσει μεγάλες ανάγκες στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά κυρίως θα δημιουργήσει μία βαθύτατη οικονομική κρίση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτόν ξεκαθαρίζουμε ως διοίκηση του δήμου πως και την επόμενη χρονιά με τα δεδομένα που θα διαμορφώσει η ενεργειακή κρίση και οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, αποτελεί πολιτική απόφαση της σημερινής διοίκησης να μην υπάρξει καμία αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη, τα δημοτικά τέλη δηλαδή που εισπράττονται, για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό».

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος «από το σχέδιο προϋπολογισμού προκύπτει σαφώς η ξεκάθαρη προτεραιότητά μας για τη συνέχιση και ενίσχυση της κοινωνικής μας πολιτικής, η βελτίωση αλλά και αύξηση των βρεφονηπιακών σταθμών, η συντήρηση των σχολικών μονάδων, η αναβάθμιση των παιδικών χαρών μέσα από τη σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία των πιστοποιήσεων». Ο δήμαρχος Θέρμης υπογράμμισε πως «προτεραιότητά μας αποτελεί επίσης η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και οι συνεχείς παρεμβάσεις – συντηρήσεις με τα συνεργεία του δήμου σε γειτονιές και πλατείες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Για όλα αυτά τα έργα χρειάζεται εκτός από τον ακριβή σχεδιασμό και η σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών και οι εργασίες με αυτεπιστασία. Και θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στις τεχνικές υπηρεσίες, στην οικονομική υπηρεσία και στο εργοτάξιο που έχουν υπερβάλλει εαυτόν, σε πολύ δύσκολες εποχές. Προτεραιότητά μας είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών και στην κατεύθυνση αυτή με την ολοκλήρωση του παρόντος οικονομικού έτους θα εξασφαλιστούν περισσότερα χρήματα που θα προκύψουν, από την χρηστή διαχείριση και την οικονομία που ως δημοτική αρχή μας διακατέχει, ώστε να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο συγκεκριμένοι κωδικοί που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των υπηρεσιών που ως δήμος παρέχουμε, πρωτίστως στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ