Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
18.9 C
Thessaloniki
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
spot_img

Εκδήλωση μνήμης Μικρασιατικής Καταστροφής στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Με ομιλία του Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και τη συμμετοχή του Μικρασιατικού Συλλόγου Μενεμένης-Αμπελοκήπων «Αγία Παρασκευή» και ενός όμορφου μουσικού συνόλου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Κώστα Γεκουσίδη ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Χαλκίδεια 2022», επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 10/9/2022 στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, Θεατρική Σκηνή «Σοφία Βέμπο» εκδήλωση μνήμης στους σφαγιασθέντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας τον 1922. Κατά την ομιλία του, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι «…πέρασαν 100 χρόνια από την μεγάλη καταστροφή και το ξεριζωμό. Δεν θα ακολουθήσω την γνωστή, την πεπατημένη οδό των πανηγυρικών λόγων ως είθισται. Αντίθετα, πρέπει να δούμε τι συνέβη το 1922 και γιατί συνέβη; Πρέπει, με την απόσταση πλέον των 100 ετών να γνωρίζουμε. Να δούμε κατάματα και να αποδεχθούμε την αλήθεια, να διδαχθούμε από τα λάθη μας, ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες. Η σύντομη ομιλία μου στηρίζεται σε στοιχεία από εφημερίδες και βιβλία εκείνης της εποχής.

«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές». Τη φράση αυτή του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, την τολμηρή, την ανατρεπτική και υπερβατική πρέπει πάντοτε  ν’ ακολουθούμε λαός και ηγεσία….

Ας κρατήσουμε στο νου και την ψυχή μας τα λόγια του Σινασίτη Ιατρού, του Σ.Ι. Αρχελάου: «Όλες τις αρχαιότατες κληρονομιές μας, τις ιερές σκιές των προγόνων μας που αναπαύονται εκεί, τ’ αφήκαμε στην σκέπην και την Πρόνοιαν του Πανάγαθου». Και επιτρέψτε μου να συμπληρώσω: «Επομένως υπάρχουν και δεν χάνονται ποτέ!». Δε θα επιτρέψουμε στη δίδυμη αδελφή του θανάτου, την λήθη, να σκεπάσει με το μαύρο πέπλο της, το πέπλο της λησμονιάς αυτές τις αρχαιότατες κληρονομιές μας και τις ιερές σκιές των προγόνων μας.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ