Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

ΕΛΒΕ: 18ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Ποίησης και Πεζογραφίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, τιμώντας τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, προκηρύσσει τον 18ο Διεθνή Λογοτεχνικό διαγωνισμό Ποίησης και Πεζογραφίας με τους παρακάτω όρους:
Θέμα του διαγωνισμού είναι : Η Ελληνική διαχρονική παρουσία στην Μικρά Ασία από την αρχαιότητα μέχρι τις σφαγές και τον ξεριζωμό του 1922. Οι λογοτέχνες μπορούν να γράψουν οτιδήποτε σχετίζεται με τον Ελληνισμό της Μ. Ασίας από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα χρόνια της καταστροφής και της προσφυγιάς. Εννοείται ότι και ο Πόντος της Μ. Ασίας συμπεριλαμβάνεται στον Διαγωνισμό, αφού ο Ελληνισμός του είχε την ίδια πορεία και τύχη με τους υπόλοιπους Έλληνες της Μ. Ασίας.
Τα Ποιήματα μπορεί να είναι έμμετρα (με μέτρο και ομοιοκαταληξία) έως 32 στίχους ή ελεύθερα έως 300 λέξεις.
Τα διηγήματα θα είναι από 1000 έως 2000 λέξεις.
Στον διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος όλοι όσοι γράφουν στην Ελληνική γλώσσα, είτε διαμένουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, εκτός από τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΒΕ και οι συγγενείς τους μέχρι Β΄ βαθμό. Τα έργα θα πρέπει να είναι γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα, όχι σε κάποια τοπική διάλεκτο, με σωστή ορθογραφία και στίξη, που θα λαμβάνονται υπ’ όψη κατά την βαθμολογία.
Κάθε υποψήφιος μπορεί να λάβει μέρος με ένα έργο ανά κατηγορία, με ξεχωριστό φάκελο, όπως αναφέρεται παρακάτω, σχετικά με τα στοιχεία του.
Οι συμμετοχές πρέπει να αποσταλούν μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022, η οποία είναι και η ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού.
Τα έργα θα αποστέλλονται εντός φακέλου σε 5 αντίγραφα. Θα είναι γραμμένα ηλεκτρονικά, με στοιχεία Times new Roman, μεγέθους γραμμάτων 12, ενώ επάνω δεξιά στην πρώτη σελίδα θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του λογοτέχνη, το οποίο θα πρέπει να είναι μονολεκτικό, Ελληνικό και με κεφαλαία γράμματα. Εντός του φακέλου θα υπάρχει μικρότερος σφραγισμένος φάκελος, ο οποίος θα περιέχει τα στοιχεία του διαγωνιζομένου, ήτοι:
Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ταχυδρομικός κώδικας, τηλέφωνο σταθερό – κινητό, email, τίτλος έργου και ψευδώνυμο. Όλα τα στοιχεία του μικρού φακέλου θα είναι επίσης δακτυλογραφημένα. Εφ’ όσον λάβουν μέρος και νέοι κάτω των 18 ετών, να γράψουν και την ηλικία τους, ώστε να αξιολογηθούν ανάλογα.
Στον κλειστό μικρό φάκελο θα αναγράφεται απ’ έξω μόνο το ψευδώνυμο, ενώ στον μεγάλο στην θέση του αποστολέα θα αναγράφεται το ψευδώνυμο και στην θέση του παραλήπτη η διεύθυνση της Ένωσης, ήτοι: ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Τσιμισκή 128, ΤΚ 54621 Θεσσαλονίκη.
Τα έργα πρέπει να είναι πρωτότυπα και αδημοσίευτα καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Θα κριθούν από πενταμελή επιτροπή ξεχωριστά, η κρίση της οποίας θα είναι οριστική και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Τα έργα δεν επιστρέφονται Η ΕΛΒΕ διατηρεί το δικαίωμα να εκδώσει τα έργα σε βιβλίο, ενώ τα πνευματικά δικαιώματα παραμένουν στους δημιουργούς, οι οποίοι και αποδέχονται τον όρο αυτό με την συμμετοχή τους και μόνο στον διαγωνισμό. Οι δημιουργοί οφείλουν να έχουν τα έργα τους σε ηλεκτρονική μορφή και να τα αποστείλουν στην ΕΛΒΕ για το βιβλίο, όταν θα τους ζητηθούν.
Τα έργα απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε ένδειξη, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποκαλύπτει την ταυτότητα του συγγραφέα, όπως χειρόγραφες σημειώσεις, διορθώσεις κλπ.
Κάθε παραβίαση των όρων από τους συμμετέχοντες αποφέρει την ακύρωση της συμμετοχής τους από τον διαγωνισμό.
Οι βραβεύσεις θα γίνουν σε ειδική τελετή, εφ’ όσον τα επιτρέψουν οι συνθήκες και δεν υπάρξουν πάλι περιοριστικά μέτρα, μετά το πέρας του διαγωνισμού και την έκδοση των βιβλίων. Για την ημερομηνία βραβεύσεων θα ενημερωθείτε σχετικά.
Για πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Ελευθέριο Μουφτόγλου τηλ. 2310 304309 και 6937 202886.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ