Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Η επόμενη μέρα από τη Καταστροφή» στην Καλαμαριά

Το πρόγραμμα του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η επόμενη μέρα από τη Καταστροφή», που θα διεξαχθεί στην Καλαμαριά από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου 2022, παρουσιάστηκε σήμερα (20/9) στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, παρουσία του Δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, του προέδρου του ΙΑΠΕ, Ανανία Τσιραμπίδη, του προέδρου του Μουσείου Φωτογραφίας Καλαμαριάς, Παύλου Καλεμκερή και του Επίκουρου Καθηγητή της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκου Χατζηκυριακίδη.

Εκατόν είκοσι σύνεδροι, ενενήντα πέντε ομιλητές- επιστήμονες από ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γενεύη, Καισάρεια, Πράγα, Μασσαλία, αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα θα αναλύσουν κάθε πτυχή της προσφυγικής εγκατάστασης των Ελλήνων της Ανατολής.

«Οι άνθρωποι που ήρθανε πριν από εκατό χρόνια στην Καλαμαριά και είχανε έντονες τις μνήμες, δε ζούνε πια. Οι μνήμες και η κληρονομιά του ξεριζωμού διατηρήθηκαν μέσα στα χρόνια και πέρασαν στις επόμενες γενιές. Ο ρόλος του ΙΑΠΕ και του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» είναι ακρογωνιαίος λίθος στον τομέα της συγκέντρωσης και διαφύλαξης επίσημων στοιχείων και αρχειακού υλικού, το οποίο έρχεται να φωτίσει ακόμα και τις πιο κρυφές πτυχές αυτής της τραγωδίας», τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ο κ. Τσιραμπίδης εξήγησε ότι «στα πλαίσια του συνεδρίου θα υπάρχουν τρία πάνελ, όπου δέκα προσκαλεσμένοι, πέντε Έλληνες και πέντε ξένοι, θα παρουσιάσουν θέματα εκείνης της περιόδου, τα οποία όμως δεν έχουν ακουστεί ξανά». Μάλιστα έκανε γνωστό ότι για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το βιβλίο που έχει ετοιμάσει το ΙΑΠΕ και  αφορά στην ιστορία της Καλαμαριάς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά του ο κ. Καλεμκερής μίλησε για την έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Αναμνήσεις Μικρασίας»,η οποία θα είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες: Τη ζωή πριν την καταστροφή, την καταστροφή αυτή καθ’ αυτή και φυσικά την επόμενη μέρα. «Με πρωτότυπες συλλεκτικές φωτογραφίες και του Μουσείου και του ΙΑΠΕ, ειδικές εκτυπωτικές και τεχνολογικές μεθόδους, η έκθεση αυτή θα αναδειξει την κοσμοπολίτικη ζωή, την υψηλή κουλτούρα της κοινωνίας των προγόνωνμας στα μεγάλα αστικά κέντρα, της Μικράς Ασίας, θα περάσει στον πόνο του ξεριζωμού και θα καταλήγει στη μετεγκατάσταση του ελληνισμού στη μητέρα πατρίδα ως πρόσφυγες» είπε ο κ. Καλεμκερής.

«Ένα συνέδριο που με μια απλή ματιά στο πρόγραμμα συνειδητοποιεί κανείς ότι είναι πολύ μεγάλων διαστάσεων σε θέματα σημαντικά και συμμετοχή παλαιών και νεότερων επιστημόνων και πάντοτε πρέπει να τονίζουμε τη συνέχιση στην έρευνα και ιδιαίτερα από νέους ανθρώπους» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 9 Οκτωβρίου 2022 στα δύο θέατρα του Δήμου Καλαμαριάς, το «Μελίνα Μερκούρη» και το «Χηλής», ενώ η επίσημη έναρξη θα γίνει από τον Δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στις 5:30. Η έκθεση φωτογραφίαςθα διεξαχθεί στον πολυχώροREMEZZO, στα πλαίσια του συνεδρίου και τα εγκαίνιά της θα γίνουν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 2μ.μ.

Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς, σε συνεργασία με το ΙΑΠΕ, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Φωτογραφίας Καλεμκερή, την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης) και τελεί υπό την Αιγίδα και τη Χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το Μουσείο Φωτογραφίας Χρήστου Καλεμκερή του Δήμου Καλαμαριάς, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της «ιερής» επετείου από τη Μικρασιατική καταστροφή, κατόπιν της εξαιρετικής πρωτοβουλίας του ΙΑΠΕ την οποία αγκάλιασε ο Δήμος Καλαμαριάς με τον Δήμαρχο κ. Δαρδαμανέλη στα πλαίσια των πολύ σημαντικών εκδηλώσεων «100 χρόνια Καλαμαριά, Μια θάλασσα μνήμες.. και γινήκαμε όλοι ένα», υπό τον άρτιο συντονισμό του κ. Γιαννακού,  συμμετέχει ως συν διοργανωτής κατ’αρχήν με την υποστήριξη λειτουργικών αναγκών του Συνεδρίου αλλά και με τη δημιουργία και οργάνωση μιας νέας θεματικής έκθεσης ειδικά επιμελημένη για το συγκεκριμένο γεγονός.

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η έκθεση έχει τίτλο «Αναμνήσεις Μικρασίας» και μουσειολογικά είναι χωρισμένη σε 3 νοητές θεματικές: 1.τη ζωή πριν την Καταστροφή, 2.την ίδια την Καταστροφή και 3.τη ζωή μετά από αυτή. Πρωτότυπες συλλεκτικές φωτογραφίεςαπό το αρχείο του ΜΦ και του ΙΑΠΕ με σύγχρονες εκτυπωτικές και τεχνολογικές μεθόδους αναδεικνύουν: Αρχικά την κοσμοπολίτικη ζωή και την υψηλή κουλτούρα της κοινωνίας των προγόνων μας στα μεγάλα αστικά κέντρα της Μ. Ασίας, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη,περνώντας στον πόνο και τον ξεριζωμό του ελληνισμού με την Καταστροφή και καταλήγοντας στη μετεγκατάσταση του στη Μητέρα Ελλάδα ως πρόσφυγας. Ένα ταξίδι στο παρελθόν αναμοχλεύοντας έντονα και αντιφατικά συναισθήματα από στιγμές δόξας στην καταστροφή καταφέρνοντας στο τέλος να εμφυσήσει στον Επισκέπτη την ελπίδα, την πίστη, τη δύναμη και τη δίψα των προγόνων μας για την ελευθερία και για ένα καλύτερο αύριο!

Η έκθεση θα ξεκινήσει στις 6 Οκτ με την έναρξη του Συνεδρίου στον εκθεσιακό χώρο του Remezzoη περιοχή του οποίου αποτέλεσε ένα από τα σημεία υποδοχής των προσφύγων με ιδιαίτερη ιστορική και συμβολική σημασία. Τα επίσημα εγκαίνια της θα γίνουν το Σάββατο 8 Οκτ στις 2 ώρα από τον Δήμαρχο της Καλαμαριάς και θα διαρκέσει μέχρι κ το τέλος του Οκτ δίνοντας την ευκαιρία σε σύνεδρους, μαθητές, πολίτες και παντός είδους επισκέπτες να την απολαύσουν.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣ

Το Μουσείο Καλεμκερή του Δήμου Καλαμαριάς, με το σπάνιο φωτογραφικό του αρχείο που αριθμεί άνω των 50.000 ντοκουμέντων και με ένα πλούτο θεματικών, δραστηριοποιείται για πάνω από 20 χρόνια σε Φωτογραφικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, Συλλεκτικές εκδόσεις και λευκώματα, Συναυλίες, Ψηφιακές εφαρμογές, Εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και Διατομεακές εκδηλώσεις. Με πλήθος τιμητικών βραβεύσεων, συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά & Ελληνικά προγράμματαΜέλος της Πύλης Φορέων Πολιτισμού του ΥΠ.ΠΟ, αλλά και μέλος διεθνών Οργανισμών Μουσείων (ICOM, NEMO),  το “Μουσείο Καλεμκερή” αποτελεί πλέον έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους φορείς διασφάλισης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς στη χώρα μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ