Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Πολιτικό μνημόσυνο για τον Εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη στο δήμο Θεσσαλονίκης

Πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Εθνομάρτυρα του Ελληνισμού του Πόντου Νίκου Καπετανίδη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022, στο δήμο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να τιμηθεί ένας αγωνιστής της δημοσιογραφίας του ελληνισμού του Πόντου.

Το πολιτικό μνημόσυνο θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του σωματείου δράσης Νίκος Καπετανίδης και την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Καρράς, πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, ο Νίκος Ασλανίδης, πρόεδρος του Συμβουλίου Τιμής και Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, ο Φόρης Πεταλίδης, δημοσιογράφος, διευθυντής της εφημερίδας ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ, και ο Γιώργος Γεωργιάδης, δημοσιογράφος ΕΡΤ3, πρόεδρος του σωματείου δράσης Νίκος Καπετανίδης.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι μόλις φέτος, η 21 Σεπτεμβρίου, ανακηρύχθηκε επισήμως ως Ημέρα Μνήμης αφιερωμένη στον δημοσιογράφο και εκδότη Νίκο Καπετανίδη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Απριλίου 2022, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Νίκος Καπετανίδης, είχε ριζοσπαστικά προοδευτικές απόψεις στα εθνικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα της εποχής και στα λίγα χρόνια της ζωής του, κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. Μαζί με τον Μητροπολίτη Χρύσανθο, τον βουλευτή Ματθαίο Κωφίδη, τον Αλέξανδρο Ακριτίδη και άλλους επιφανείς Έλληνες του Πόντου, προσπάθησαν στις αρχές του 20ου αιώνα να αλλάξουν την μοίρα του ελληνισμού, δυστυχώς όμως, χωρίς επιτυχία, αφού εκτός από τους νεότουρκους και κεμαλικούς που τους κυνήγησαν, το ελληνικό κράτος τους άφησε ανυπεράσπιστους.

Ο Νίκος Καπετανίδης, όμως άφησε το αρχείο της μαχητικής εφημερίδας ΕΠΟΧΗ, όπου καταγράφονται τα σημαντικότερα γεγονότων των χρόνων 1918 – 1921, οπότε και οι οθωμανικές αρχές την κλείνουν και τον Σεπτέμβριο του 1921, οδηγούν στην αγχόνη στην Αμάσεια, τόσο τον Νίκο Καπετανίδη σε ηλικία μόλις 32 ετών, όσο και την πνευματική και οικονομική ηγεσία του ελληνισμού του Ευξείνου Πόντου.

www.efxinospontos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ