Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Συναυλία του ΚΩΘ με σολίστ Ερατώ Αλακιοζίδου

Δεύτερη συναυλία της σαιζόν 2022-223 στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ). Σολίστ η διακεκριμένη πιανίστα και καθηγήτρια του ΚΩΘ Ερατώ Αλακιοζίδου, την οποία  θα απολαύσουμε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, ώρα 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη» του ΚΩΘ (Φράγκων 15) με ελεύθερη είσοδο.

Το ρεσιτάλ έχει τίτλο «Silent Landscapes» από τον ομώνυμη δισκογραφική παραγωγή που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2022 στη Διεθνή μουσική αγορά.
Τη συναυλία και παρουσίαση δίσκου προλογίζουν ο Διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος και ο μουσικοκριτικός κ. Αντώνης Μπαλάσκας.

Στο πρόγραμμα της συναυλίας θα παρουσιαστεί μέρος του προγράμματος του CD, το οποίο περιλαμβάνει 32 πιανιστικές μινιατούρες συνθετών από την Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα .

Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε με τρομακτική επιτυχία από τα μέσα Ιουλίου  2021 στην Ελλάδα (Καλαμάτα) και Ιταλία (Φλωρεντία, Πάρμα, Μόντενα, Βερόνα, Μπάρι), ενώ ως τα  τέλη Σεπτεμβρίου 2021 είχε σειρά η Ισπανία (Μαδρίτη, Γρανάδα, Βαρκελώνη και Puigerda), περιείχε ήδη την προσθήκη ορισμένων ολοκαίνουριων συνθέσεων (20 έργα 17 συνθετών, όχι μόνο Ελλήνων), από τις οποίες κάποιες σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση και μερικές αφιερωμένες στην ίδια την ερμηνεύτρια, αφού αποτελεί μία προσωπική της πρόταση, η οποία ήρθε ως μετεξέλιξη του ακριβώς προαναφερθέντος, μουσικού εγχειρήματος με τίτλο Blue and White. Κοινό τους χαρακτηριστικό, η ανάδειξη μικρών σε διάρκεια έργων για σόλο πιάνο, με την μορφή μιας «αφήγησης» και όπως η ίδια αναφέρει: «Οι μινιατούρες αποτελούν μικρές προσωπικές ιστορίες και αφηγήσεις των συνθετών οι οποίες αποτυπώνονται σε μικρά κομμάτια για πιάνο, σαν σκίτσα. Όλα μαζί συνδέονται μεταξύ τους μ’ έναν μεταφυσικό τρόπο και αφηγούνται μία ιστορία».

Απότοκος του παραπάνω πρότζεκτ υπήρξε η ηχογράφηση  – τον Απρίλιο του 2022 στο εμβληματικό Palazzo Cigola Martinoni στον δήμο Cigole στη Brescia της Ιταλικής Λομβαρδίας – του δίσκου που θα ακούσουμε στις 8 Οκτωβρίου 2022.

Σε πρόσφατη κριτική του στο περιοδικό Gramophone, ο μουσικοκριτικός Ivan Moody κατέταξε την δισκογραφική της παραγωγής Light Over Darkness  σε έργα A. Schnittke & G. Kancheli  στα editor’s choice( Ιανουάριος 2018) εγκωμιάζοντας το σύνολο του έργου και την ερμηνεία ως εκρηκτική.

Η Ερατώ Αλακιοζίδου ανήκει στη γενιά των καλλιτεχνών που ασχολούνται στενά με την προώθηση του σύγχρονου μουσικού ρεπερτορίου. Από το 2000, συμμετέχει ενεργά σε έργα ερμηνείας ή ηχογράφησης με επίκεντρο τα έργα Ελλήνων συνθετών του 20ού και 21ου αιώνα.

Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα στην Ερατώ, τα οποία στη συνέχεια παρουσίασε σε περισσότερες από 150 παγκόσμιες πρεμιέρες. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κλασικής και σύγχρονης μουσικής. Έχει παρουσιάσει πάνω από 100 πρεμιέρες έργων Ελλήνων συνθετών στη χώρα της και στο εξωτερικό. Παράλληλα, η Ερατώ συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση νέων και πρωτότυπων μουσικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα.

Με σπουδές στην Ελλάδα, στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους δασκάλους και παιδαγωγούς μεταξύ άλλων με την Ελένη Παπάζογλου (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης-Δίπλωμα πιάνου με Άριστα παμψηφεί τo 1990), L. Boyadjieva (Conservatoire de Villepinte Παρίσι, με Diplome Superieur d’Execution, την ανώτερη διάκριση και Α΄ Bραβείο -2002),Ε. Ξεναρίου, Γ. Θυμή, Ε. Λουκίδου, Ζ. Κωσταβέλη,S. Barova, S. Dimitrova, Alfredo Speranza, Lazar Berman, Margaret Newmann, Carla Cuidici, Julia & Constantin Ganevi. Με υποτροφία του Μακεδονικού Ωδείου σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά (πτυχία Αρμονίας(1997), Αντίστιξης(1999) & Φούγκας(2001).

Οι επιρροές της, μουσικές και τεχνικές προέρχονται από πολλές πιανιστικές σχολές, κυρίως των δασκάλων με τους οποίους δούλεψε ως προς την σολιστική ερμηνεία και τη μουσική προσέγγιση κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου : Νίκος Αστρινίδης (μαθητής του Dinu Lipatti), Julia και Constantin Ganev (μαθητές του Heinrich Neuhaus), Roberto Szidon (μαθητής  της Ilona Kabos, Claudio Arrau & Arthur Rubinstein).

Έλληνες και διεθνείς μουσικοκριτικοί έχουν επαινέσει τη συνολική καλλιτεχνική της δραστηριότητα και έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.

Διατηρεί πολυεπίπεδη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς της σύγχρονης δημιουργίας: σύγχρονες μουσικές παραστάσεις, έρευνα σχετικά με το ρεπερτόριο σε θεματικές ενότητες, εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνα, παιδαγωγικά προγράμματα, επιμέλεια, συγγραφή δοκιμίων και σχεδιασμός-παραγωγή-διαχείριση καλλιτεχνικών έργων. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο ρεπερτόριο μουσικής δωματίου σύγχρονων συνθετών.

Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Music Diaries International Workshop Festival, του ενόργανου συνόλου σύγχρονης Μουσικής Idee Fixe, του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής και Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης «Συνθέρμια», ιδρύτρια της Διεθνούς Θερινής Μουσικής Ακαδημίας, του κουαρτέτου Tangos a Cuatro και του μουσικού περιοδικού Con Fuoco.  Διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης( 2002-2018) ενώ από το 2020 έχει αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με ατομικά ρεσιτάλ όσο και με σύνολα μουσικής δωματίου και ορχήστρες, αποσπώντας πάντα εξαιρετικές κριτικές. Έχει συμπράξει  με τη Συμφωνική Ορχήστρα «Nae Leonard» Galati της Ρουμανίας υπό την διεύθυνση του Liviu Buiuc,με την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Μποτίνη, με το ενόργανο σύνολο idée fixe υπό την διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, Αλέξανδρου Μυράτ και  Δημήτρη Δημόπουλου, με το κουαρτέτο εγχόρδων Lutoslawski  και έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, Βουλγαρική και Γερμανική Ραδιοτηλεόραση

Η Ερατώ ζει στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο ταξιδεύει συχνά για να συμμετάσχει σε συναυλίες, φεστιβάλ, μουσικά προγράμματα και διαγωνισμούς στο εξωτερικό. Έχει ηχογραφήσει για τις Protasis Productions, Subways Music, Ankh Productions και Odradek Records (από το 2017). Αυτό είναι το πρώτο της project με την DaVinci Records.

Από το 2000 εργάζεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης όπου διατελεί και χρέη υπεύθυνης τμήματος πιανιστικής συνοδείας και International Relations Coordinator (IRC)

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της:

https://www.eratoalakiozidou.com/

 

Επόμενες Εκδηλώσεις του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης

Συναυλία ΚΟΥΙΝΤΕΤΟΥ ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΑΞΟΝΙΑΣ (στο πλαίσιο της αδελφοποίησης Λειψίας-Θεσσαλονίκης)

Κυριακή 16/10 ώρα 7:00 μ.μ. – αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του ΚΩΘ – είσοδος ελεύθερη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ