Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Οι Πρόσκοποι Θεσσαλονίκης τίμησαν την Μνήμη των θυμάτων της Σφαγής των Προσκόπων του Αϊδινίου

Οι Πρόσκοποι της Θεσσαλονίκης αφιέρωσαν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στη Μνήμη της Σφαγής των Προσκόπων του Αϊδινίου. Η πιο αιματηρή στιγμή του Παγκόσμιου Προσκοπισμού με αναφορές, της τότε εποχής, ακόμα και στην Κοινωνία των Εθνών.

Λυκόπουλα, Πρόσκοποι και Ανιχνευτές της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, από όλες τις πλευρές της πόλης, από την Χαλάστρα μέχρι και την Περαία, έπαιξαν ένα παιχνίδι ιστορικής σημασίας. Θυμήθηκαν στιγμές της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ξεναγήθηκαν σε μνημεία του προσφυγικού Ελληνισμού και κατεληξανσττο Μνημείο των Πεσόντων Προσκόπων του Αϊδινίου, στην Πλατεία Προσκόπων, Βας. Γεωργίου Α’ 2.

Στο Πάρκο Προσκόπων, απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με την παρουσία 50 περίπου Προσκόπων κάθε ηλικίας και πλήθος αρχών, τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμην των πεσόντων. Στεφάνι κατέθεσαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων κ. Κώστας Γκιουλέκας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Γιαννούλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Πέτρος Λεκάκης, ο Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Μπάμπουρας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης Προσκόπων Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Σπανόπουλος. Παρόντες η Βουλευτής της ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης κ. Άννα Ευθυμίου και εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε «Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, φέρνουμε σήμερα στη μνήμη μας την πιο αιματηρή πτυχή του παγκόσμιου Προσκοπισμού. Τη μέρα που οι Τσέτες του κατοπινού πρωθυπουργού Μεντερές έπνιξαν στο αίμα άμαχα παιδιά και γυναικόπαιδα. Παρέμειναν στο μαρτυρικό Αϊδίνιο ακόμη κι όταν ο ελληνικός στρατός εγκατέλειψε την πόλη μέχρι την ώρα του αφανισμού όλου του χριστιανικού πληθυσμού. Επέδειξαν απαράμιλλο αλτρουισμό  και  φιλοπατρία.  Υποκλινόμαστε με θαυμασμό και δέος στο παράδειγμά τους

Ενώ, ο Περιφερειακός Έφορος των Προσκόπων της Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Μπάμπουρας έκανε εκτενή αναφορά στην Προσκοπική Υπόσχεση που δίνουν όλοι οι Πρόσκοποι και οι σφαγιασθέντες Πρόσκοποι του Αϊδινίου την έκαναν πράξη με την υπέρτατη θυσία, αυτή της ζωής τους.

Κατόπιν, όλοι οι Πρόσκοποι, μικροί και μεγάλοι, μετέβησαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης και μετέφεραν με έναν πρωτότυπο τρόπο το δικό τους μήνυμα. «Τιμούμε το παρελθόν, χτίζουμε το μέλλον» με αυτό το μήνυμα σε ένα πανό 400 τετραγωνικών μέτρων που σήκωσαν μικροί και μεγάλοι, οι Πρόσκοποι της Θεσσαλονίκης θέλησαν να τιμήσουν την σφαγή των 31 Προσκόπων του Αϊδινίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ