Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
28.5 C
Thessaloniki
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
spot_img

Εγκαίνια του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τα επίσημα εγκαίνια του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 11.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Το Ινστιτούτο «Κομφούκιος» ιδρύθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 2018 και αποτελεί μία κοινοπραξία μεταξύ του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης (SISU) και του Confucius Institute Headquarters. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 400 μαθητές/τριεςόλων των ηλικιών και των επαγγελμάτων έχουν εγγραφεί στο Ινστιτούτο «Κομφούκιος» του ΑΠΘ και διδάχθηκαν την κινεζική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Στόχος του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» είναι η διδασκαλία και η διάδοση της κινεζικής γλώσσας, η ανάπτυξη κοινών εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων μεταξύ των πανεπιστημίων, καθώς και η προώθηση του κινεζικού πολιτισμού στο ευρύτερο κοινό της Θεσσαλονίκης.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Εισαγωγή στον Κόσμο της Κινέζικης Γλώσσας-Introduction to the world of the Chinese Language(中文导学). Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχειρίδιο που έχει στόχο την εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας και αποτελεί έργο της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» του ΑΠΘ.

Με αφορμή τα εγκαίνια του Ινστιτούτου «Κομφούκιος»,ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, δήλωσε«Η μεγάλη συνεισφορά του Ινστιτούτου “Κομφούκιος”του ΑΠΘ και η έκδοση του βιβλίου του δηλώνουν ξεκάθαρα ότι για μια ακόμη φορά το ΑΠΘ πρωτοπορεί πραγματοποιώντας ουσιαστικές επιστημονικές δράσεις και εξωστρεφείς συνεργασίες, πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης, όπως αυτές ανάμεσα στο ΑΠΘ και το SISU της Κίνας».

Η Διευθύντρια Ινστιτούτου «Κομφούκιος» του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ρούλα Τσοκαλίδου 罗兰, δήλωσε «Στον χώρο της διδασκαλίας της κινέζικης γλώσσας ως ξένης (TCSOL) η κινέζικη θεωρείται ως ‘ο επόμενος γίγαντας’, η ανερχόμενη δύναμη στον χώρο της εκμάθησης των γλωσσών. Θεωρώ ότι τώρα αυτή η προοπτική είναι πιθανή και στην Ελλάδα. Η ίδρυση του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς αυτόν τον σπουδαίο στόχο».

Ινστιτούτο Κομφούκιος ΑΠΘ: Τρία χρόνια πλούσιας δράσης

Ήδη στα τρία χρόνια λειτουργίας του, το Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΑΠΘέχει να επιδείξει σπουδαίο ερευνητικό έργο, με πολλές δημοσιεύσεις, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια κ.ά.

Ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ είναι το «Made in China-中国制造» (Σεπτέμβριος 2021), το οποίοπεριλαμβάνει,μεταξύ άλλων, την παραγωγή ενδυμάτων εμπνευσμένων από τον κινεζικό πολιτισμό, με τη συνεργασία του Τμήματος Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Επίσης, το Ινστιτούτο «Κομφούκιος» διακρίθηκεκαταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 496 συμμετοχέςαπό τα Ινστιτούτα «Κομφούκιος» όλου του κόσμου, με τοθεματικό τραγούδι, με τίτλο «我的一天-Wǒ de yītiān-Η μέρα μου» (2022),ερμηνευμένο από τους δασκάλους και τους/τις μαθητές/τριες του Ινστιτούτου.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον σύνδεσμο:

https://www.auth.gr/events/teleti-egkainion-toy-institoytoy-kom/

 

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ και τη Sino-Hellenic Performing Arts Alliance.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ