Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Απόφαση φυγής» στο Ολύμπιον – Οι ταινίες στις αίθουσες του ΦΚΘ

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από την Πέμπτη 20 έως την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022 : Αυτή την εβδομάδα στο Ολύμπιον, προβάλλεται η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του σπουδαίου κορεάτη δημιουργού Παρκ Τσαν-γουκ Απόφαση φυγής, που τιμήθηκε με Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες. Αστυνομικό μυστήριο, εγκεφαλικά παιχνίδια, ενοχές και εμμονές συνθέτουν μια οπτική πανδαισία για την κατάρα του να ερωτεύεσαι.

 

Στην αίθουσα Σταύρος Τορνές προβάλλεται το ντοκιμαντέρ Χρόνης Μπότσογλου: Ήμουν κι εγώ εκεί, και με φίλεψαν ένα πιάτο φακή του Φρέντυ Βιανέλλη, η κινηματογραφική αναδρομή στη ζωή και στο έργο ενός από τους σημαντικότερους έλληνες ζωγράφους.

 

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 12.00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, προβάλλεται η ταινία Καλοκαιρινοί αντάρτες της Μαρτίνα Σάκοβα, μια καλοκαιρινή περιπέτεια φιλίας και ανιδιοτέλειας, που μας υπενθυμίζει ότι τα όνειρα είναι τόσο ανεκτίμητα όσο και αγέραστα. Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο του προγράμματος νεανικών προβολών Kids Love Cinema του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

 

Συνεχίζονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ:

 

 

 

 

 

 

Είναι ωραίο να είσαι 18!
Δωρεάν είσοδος για νέους και νέες 18 ετών στις προβολές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την κινηματογραφική σεζόν 2022-2023.

 

Ισχύει για όσους και όσες έχουν γεννηθεί το 2004 και το 2005.

Απαιτείται η έκδοση μηδενικού εισιτηρίου αποκλειστικά από τα ταμεία του Φεστιβάλ, καθώς και η επίδειξη εγγράφου ταυτοπροσωπίας.

Εξαιρούνται οι διοργανώσεις του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, φιλοξενούμενες εκδηλώσεις και ειδικές προβολές.

 

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Γενική είσοδος: 7,5€

Τρίτη & Πέμπτη 1+1: 7,5€

Φοιτητικό: 6€

Κάρτα ανεργίας: 6€

Kids Love Cinema: 3€

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: 4€

Cinedoc: 5€

Εισιτήρια είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

 

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Απόφαση Φυγής / Decision to Leave / Heojil kyolshim

(Νότια Κορέα, 2022)

 

Σκηνοθεσία: Παρκ Τσαν-γουκ / Park Chan-wook. Σενάριο: Park Chan-wook, Seo-kyeong Jeong. Με τους: Tang Wei, Go Kyung-Pyo, Park Hae-il. Γλώσσες: Κορεάτικα, Κινέζικα. Έγχρωμη, 138΄.

 

Ένας άντρας πέφτει από μια βουνοκορφή και πεθαίνει. Ο ντετέκτιβ που αναλαμβάνει την υπόθεση, γνωρίζει τη γυναίκα του θύματος κατά τη διάρκεια των επίμονων ερευνών του. Σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις υποψίες του αλλά και την ερωτική του επιθυμία για εκείνη.

 

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/VhSPndLRrBw

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:45, 21:45

 

 

Χρόνης Μπότσογλου: Ήμουν κι εγώ εκεί και με φίλεψαν ένα πιάτο με φακή…

(Ελλάδα, 2021)

 

Σκηνοθεσία – σενάριο: Φρέντυ Βιανέλλης. Έγχρωμο, 77΄.

 

«Το 1982 τον κινηματογράφησα τον Μπότσογλου να δουλεύει ένα έργο, το 2017 τον βιντεοσκοπώ να κάνει το σκίτσο μου στο ατελιέ του. Η συζήτηση με τη σύντροφο και μούσα του Ελένη, όπως και ανέκδοτα ηχητικά ντοκουμέντα, προσωπικές σημειώσεις, συζητήσεις με ομότεχνους, συλλέκτες και ιστορικούς τέχνης ολοκληρώνουν την πορεία του στην τέχνη και στη ζωή». Φ.Β.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/jFgOEKVZfIQ

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:30

 

Καλοκαιρινοί Αντάρτες / Summer Rebels / Sommer-Rebellen – KIDS LOVE CINEMA

(Γερμανία – Σλοβακία, 2020)

 

Σκηνοθεσία: Martina Saková. Σενάριο: Sülke Schulz, Martina Sakova. Με τους: Eliáš Vyskočil, Pavel Nový, Liana Pavlíková, Kaya Marie Möller, Szidi Tobias, Jana Oľhová. Γλώσσες: Σλοβάκικα, Τσέχικα, Γερμανικά. Έγχρωμη, 92΄.

 

Ο εντεκάχρονος Γιόνας, που έχει μόλις χάσει τον πατέρα του, λαχταρά να περάσει το καλοκαίρι στη Σλοβακία, με τον παππού του, τον Μπερνάρντ. Όμως, η μοναξιά έχει γονατίσει τον άλλοτε cool Μπερνάρντ, που είναι πλέον κακόκεφος και αποτραβηγμένος. Ο Γιόνας, αποφασισμένος να τον βοηθήσει, πιάνει φιλίες με την Άλεξ, ένα ντόπιο αγοροκόριτσο, και παρέα σκαρφίζονται θεότρελες ιδέες που οδηγούν σε μπελάδες. Μια καλοκαιρινή περιπέτεια φιλίας και ανιδιοτέλειας, που μας υπενθυμίζει ότι τα όνειρα είναι τόσο ανεκτίμητα όσο και αγέραστα.

 

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Κυριακή 23/10 στις 12:00

 

Drive my car / Doraibu mai kâ

(Ιαπωνία, 2021)

 

Σκηνοθεσία: Ριουσούκε Χαμαγκούτσι / Ryûsuke Hamaguchi. Σενάριο: Ryûsuke Hamaguchi,Takamasa Oe, βασισμένο στο μπεστ σέλερ του Χαρούκι Μουρακάμι. Με τους: Hidetoshi Nishijima, Tôko Miura, Reika Kirishima. Γλώσσες: Ιαπωνικά, Αγγλικά, Κορεάτικη νοηματική γλώσσα, Κορεάτικα, Γερμανικά, Κινέζικα (Μανδαρινικά), Ινδονησιακά, Ταγκαλόγκ. Έγχρωμη, 179΄.

 

Ο Γιουσούκε Καφούκου, θεατρικός ηθοποιός και σκηνοθέτης, είναι παντρεμένος με την αγαπημένη του Ότο, μια σεναριογράφο. Η Ότο πεθαίνει ξαφνικά, αφήνοντας πίσω της ένα μυστικό. Δύο χρόνια αργότερα ο Καφούκου, αδυνατώντας να διαχειριστεί την απώλεια της γυναίκας του, δέχεται μια πρόταση να σκηνοθετήσει μια παράσταση σ’ ένα φεστιβάλ και με το αυτοκίνητό του φτάνει στη Χιροσίμα. Εκεί γνωρίζει τη Μισάκι, μια απρόσιτη γυναίκα που έχει αναλάβει καθήκοντα σοφέρ. Στον χρόνο που περνάνε μαζί, ο Καφούκου έρχεται αντιμέτωπος με το μυστικό της γυναίκας του που υποσυνείδητα τον στοιχειώνει.

 

– Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας 2022

– Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας 2022

– Βραβείο Σεναρίου Φεστιβάλ Καννών 2021

– Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών FIPRESCI, Φεστιβάλ Καννών 2021

– Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής, Φεστιβάλ Καννών 2021

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/cD1JVGvVBpE

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:15, 21:30

 

 

 

Για την Κιάρα / A Chiara

(Ιταλία – Γαλλία, 2021)

 

Σκηνοθεσία – σενάριο: Χονάς Καρπινιάνο / Jonas Carpignano. Με τους: Swamy Rotolo, Pio Amato, Leonardo Bevilacqua. Γλώσσα: Ιταλικά. Έγχρωμη, 121΄.

 

Η οικογένεια Γκουεράσιο και οι φίλοι τους συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν τα 18α γενέθλια της Καρμέλα, της μεγαλύτερης κόρης της οικογένειας. Υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός ανάμεσα στην εορτάζουσα και στη δεκαπεντάχρονη αδερφή της, την Κιάρα, καθώς συναγωνίζονται στον χορό. Πρόκειται για ένα ευχάριστο γεγονός και η στενά δεμένη οικογένεια φαίνεται να το χαίρεται πολύ. Ωστόσο, όλα αλλάζουν την επόμενη μέρα όταν ο πατέρας εξαφανίζεται. Η Κιάρα αρχίζει να εξερευνά τι συνέβη. Καθώς φτάνει κοντά στην αλήθεια, είναι αναγκασμένη να αποφασίσει τι μέλλον θέλει για τον εαυτό της.

 

–  Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Europa Cinemas Label στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών των Καννών.

– Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Ζυρίχης

– Βραβείο Ερμηνείας για την πρωτοεμφανιζόμενη πρωταγωνίστρια Σουάμι Ρότολο & Βραβείο Κριτικών στο Φεστιβάλ Les Arcs

– Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καḯρου.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/GTkHEONKxnU

 

Αίθουσα ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 18:45, 21:15.

 

 

Στην Αυλή του Σχολείου / Playground / Un Monde

(Βέλγιο, 2021)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Λορά Βαντέλ /Laura Wandel. Με τους: Maya Vanderbeque, Günter Duret, Karim Leklou, Laura Verlinden. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 72΄.

 

Κάπου στο σημερινό Βέλγιο, η επτάχρονη Νόρα και ο μεγάλος της αδερφός, ο Αμπέλ, επιστρέφουν στα θρανία για τη νέα σχολική σεζόν. Όταν η Νόρα γίνεται μάρτυρας του bullying που δέχεται ο αδερφός της από τους συμμαθητές του, σπεύδει να τον προστατεύσει λέγοντάς τα όλα στον πατέρα τους. Αλλά ο Αμπέλ την αναγκάζει να σωπάσει. Μουδιασμένη από αυτή την κρίση αφοσίωσης, η Νόρα θα προσπαθήσει να βρει τη δική της θέση ανάμεσα στον κόσμο των παιδιών και στον κόσμο των ενηλίκων.

 

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ:  Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή 20:15

 

 

O Κήπος των Φίντσι Κοντίνι / Il giardino dei Finzi Contini / The Garden of the Finzi-Continis

(Ιταλία – Δυτική Γερμανία, 1970)

 

 

Σκηνοθεσία: Βιτόριο ντε Σίκα / Vittorio De Sica. Σενάριο: Giorgio Bassani, Ugo Pirro, Vittorio Bonicelli. Με τους: Dominique SandaLino, Capolicchio Helmut Berger. Γλώσσες: Ιταλικά – Γαλλικά – Αγγλικά. Έγχρωμη, 94΄.

 

Στην ιταλική πόλη Φερράρα του 1938 (επί Μουσολίνι), οι Φίντσι Κοντίνι είναι από τις ισχυρότερες οικογένειες της περιοχής, πλούσιοι, αριστοκράτες και Εβραίοι. Ο ασθενικός γιος τους Αλμπέρτο και η όμορφη αλλά απρόσιτη κόρη τους Μικόλ κάνουν παρέα στον υπέροχο κήπο τους με τον Τζιόρτζιο, έναν Εβραίο μεσαίας τάξης, που διεκδικεί ερωτικά τη Μικόλ, και τον φίλο και ερωτικό του αντίζηλο Μαλνάτε. Οι περίπλοκες αισθηματικές περιπέτειες των τεσσάρων νέων θα δοκιμαστούν επικίνδυνα όταν οι νέοι ρατσιστικοί νόμοι αρχίζουν να εφαρμόζονται.

 

– Χρυσή Άρκτος Καλύτερης Ταινίας, Φεστιβάλ Βερολίνου 1971

– Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας 1971

 

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 22:00

 

 

Ο τυφλός που δεν ήθελε να δει τον Τιτανικό / The Blind Man Who Did Not Want to See Titanic

(Φινλανδία, 2021)

 

Σκηνοθεσία: Τέεμου Νίκκι / Teemu Nikki. Με τους: Petri Poikolainen, Marjaana Maijala, Samuli Jaskio. Γλώσσα: Φινλανδικά. Έγχρωμη, 82΄.

Ο Γιάκο είναι τυφλός και ανάπηρος, προσκολλημένος στο αμαξίδιό του. Είναι ερωτευμένος με τη Σίρπα. Καθώς μένουν σε διαφορετικά μέρη, δεν έχουν συναντηθεί ποτέ, αλλά συναντιούνται κάθε μέρα χρησιμοποιώντας τα κινητά τους. Όταν η Σίρπα ταράζεται από κάποια σοκαριστικά νέα, ο Γιάκο αποφασίζει κατευθείαν να πάει να τη βρει, παρά την κατάστασή του. Ωστόσο θα χρειαστεί βοήθεια από πέντε αγνώστους σε πέντε διαφορετικά μέρη: από το σπίτι στο ταξί, από το ταξί στον σταθμό, από τον σταθμό στο τρένο, από το τρένο στο ταξί και, τέλος, από το ταξί σε εκείνη. Μια ταινία με έντονους ρυθμούς, γυρισμένη από τη σκοπιά ενός τυφλού: μια ανορθόδοξη ταινία δράσης και τρόμου για έναν άντρα που περνάει από χίλια κύματα για να φτάσει στην αγαπημένη του.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/2Ut6kTf_Uus

 

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 20:15

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ