Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

ΠΑΜΑΚ: Άρχισε το Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Διεθνείς Επιπτώσεις του Πολέμου στην Ουκρανία»

Με αναφορές στο πλούσιο επιστημονικό και διδακτικό έργο του αείμνηστου Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη και στη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του κλάδου των Διεθνών Σχέσεων στην Ελλάδα, άρχισε σήμερα το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το διήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Διεθνείς Επιπτώσεις του Πολέμου στην Ουκρανία», αφιερωμένο στη μνήμη του εκλιπόντα, ο οποίος διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (CfIR-Gr), που αποτελεί τον φορέα δεκάδων Ελλήνων επιστημόνων του κλάδου, το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ο Καθηγητής Δημήτρης Σκιαδάς, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο Καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

Στη συνέχεια ο Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και  πρώην Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με εξ αποστάσεως παρέμβασή του, υπογράμμισε τη συνεισφορά του Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη στην Ανάπτυξη της Κοινότητας των Διεθνών Σχέσεων στην Ελλάδα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ακολούθησαν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, Ρεβέκκα Παιδή, η οποία αναφέρθηκε στο ερευνητικό και διδακτικό έργο του Ηλία Κουσκουβέλη, καθώς και ο απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Θοδωρής Σιδηρόπουλος, ο οποίος περιέγραψε την προσωπική και την του εμπειρία ως φοιτητής του Ηλία Κουσκουβέλη.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την εξ αποστάσεως ομιλία του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Ουάσιγκτον (National Defense University, Washington, D.C.), Άντριου Νόβο (Andrew Νονο), με θέμα «Ο Θουκυδίδης και ο πόλεμος στην Ουκρανία», καθώς και με μουσικό πρόγραμμα από την φοιτήτρια του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Αγγελική Καραδαγλή, η οποία διακρίθηκε στο διαγωνισμό ερμηνείας του Τμήματος, που από φέτος θα έχει το όνομα «Ηλίας Κουσκουβέλης».

Στην έναρξη του συνεδρίου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο Χάρης Αηδονόπουλος του δήμαρχου Θεσσαλονίκης και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Κωνσταντίνος Πολυκάρπου.

Το συνέδριο συνεχίζεται με εισηγήσεις περισσότερων των 30 επιστημόνων – ομιλητών, από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, καλύπτοντας ζητήματα Διεθνών Σχέσεων, Στρατηγικής, Ασφάλειας, Οικονομίας, Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Αύριο το πρωί στις 10 θα γίνει η Τελετή Ονοματοδοσίας της Αίθουσας Συνεδρίων σε Αίθουσα Συνεδρίων Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη.

Το συνέδριο μεταδίδεται και ζωντανά (live Streaming) μέσω των παρακάτω συνδέσμων:

Για την πρώτη ημέρα: https://youtu.be/GT5-4LeeWiM

Για τη δεύτερη ημέρα με ώρα έναρξης 10 π.μ.: https://youtu.be/PUk_zq6xWcw

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ