Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

2ο Φεστιβάλ κόμικς Κιλκίς «Comicsville» 2022

Μετά το πετυχημένο περσινό εγχείρημα, το Καλλιτεχνικό και Πολιτιστικό σύνολο «η πόλις», παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το πολυθεματικό φεστιβάλ κόμικς «COMICSVILLE» με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη τουΥπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμούκαι του Δήμου Κιλκίς.Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων πάνω στα κόμικς και τη διαδικασία παραγωγής τους με τη συμμετοχή αντιπροσωπευτικών Ελλήνων αλλά και διακεκριμένων δημιουργών του εξωτερικού.

Από την Παρασκευή 11 έως και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου η Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής στο Κιλκίς θα είναι έτοιμη να δεχθεί όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά την ακμάζουσα Ελληνική σκηνή κόμικς και τους δημιουργούς της. Το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί δωρεάν στην έκθεση κόμικς του COMICSVILLE, να παρακολουθήσει συζητήσεις σχετικά με θέματα που απασχολούν τα σύγχρονα κόμικς και ναενημερωθεί για τις νέες εκδόσεις σημαντικών Ελληνικών εκδοτικών οίκων.

Φέτος ο χώρος της έκθεσης θα ανοίξει τις πόρτες του νωρίτερα (από Τετάρτη 9/11) για να υποδεχτεί σχολικά τμήματα της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης του δημοτικού τα οποία θα μπορούν να πάρουν μέρος σε εργαστήρια σχετικά με την τέχνη και την τεχνική της κατασκευής χάρτινων ιστοριών και ηρώων.

 

Οι καλεσμένοι του COMICSVILLE 2021

Στους φετινούς  καλεσμένους, ομιλητές και διδάσκοντες στα εργαστήρια του πρώτου πολυθεματικού φεστιβάλ κόμικς«COMICSVILLE»συγκαταλέγονται οι:

Mandragore,δημιουργόςκόμικς(«Hellenic Blues», «IpakYoli» κ. α.)|Σταυρούλα Ανθηροπούλου, καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας – δημιουργός κόμικς|Νίκος Δαλαμπύρας, δημιουργός κόμικς, μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός. Εκδότης του οίκου κόμικς «Ένατη Διάσταση»|Τάσος Ζαφειριάδης, δημιουργός του κόμικς«ΣΠΙΦ και ΣΠΑΦ» και σεναριογράφος των «Πτώμα», «Γρα-Γρου»Ψηφιδωτό» και «Ξημέρωσε ο Θεός τη μέρα»κ.α.Έφη Θεοδωροπούλου, δημιουργός κόμικς-εικονογράφος | Δημήτρης Καμένος, δημιουργός των κόμικς«Μεφίστο» και«WorldWarSapiens»| Θανάσης Καραμπάλιος,δημιουργός κόμικς της σειράς «1800» | Σταύρος Κιουτσιούκης, δημιουργός κόμικς όπως τα «YellowBoy», «ο Δεξιοτέχνης», «Νικολέτ», «Έχεις πεθάνει για μένα», «Δρακουλίτσα» κ. α.| Λευτέρης Σταυριανός, εκδότης του οίκου «JemmaPress»που κινείται σχεδόν αποκλειστικά στον χώρο των κόμικς και της λογοτεχνίας του φανταστικού |Μαρία Τζαμπούρα, εικονογράφος σκιτσογράφος, εκπαιδευτικός εικαστικών σεμιναρίων και δημιουργός του κόμικστριπ«Ιστορίες μέσα από τη βαλίτσα» κ.α.

 

Εκδοτικοί Οίκοι

Στο χώρο της Καπναποθήκης της Αυστροελληνικής θα φιλοξενηθούν τα περίπτερα δύο εκ των πιο δραστήριων εκδοτικώνοίκων στον τομέα των κόμικς στην Ελλάδα, της«JemmaPress»  και της«Ένατης Διάστασης».Στον χώρο αυτό, και κατά τη διάρκεια όλου του τριημέρου, μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να πάρουν μια καλή γεύση της σύγχρονης Ελληνικής παραγωγής κόμικς, να ενημερωθούν για τις νέες κυκλοφορίες,  να ξεφυλλίσουν κόμικςκατά βούληση και φυσικά να προμηθευτούν τις εκδόσεις που θα τραβήξουν το μάτι τους.

 

Ομιλίες, δράσεις και παρουσιάσεις

Οι ομιλίες και τα panels που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του πολυθεματικού φεστιβάλ COMICSVILLE θα καλύπτουν μια σειρά από ζητήματα γύρω από τα σύγχρονα κόμικς και τις προκλήσεις που αυτά αντιμετωπίζουν. Θα συζητηθούν θέματα όπως η επίπτωση των νέων μέσων, του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων στην επικοινωνία αλλά και στην παραγωγή των κόμικς παγκοσμίωςκαθώς και ο ρόλος μικρών εκδοτικών προσπαθειών στην διαμόρφωση της ποικιλομορφίας του μέσου.Θα εξερευνήσουμε επίσης την πληθώρα των πηγών από τις οποίες μπορούν  να αντλήσουν έμπνευση οι δημιουργοί καθώς και τις μεθόδους ιστορικής τεκμηρίωσης ενός κόμικ, με τις ιδιαιτερότητες που αυτή η διαδικασία συνεπάγεται.

 

Εκθέσεις

Στον χώρο της Αυστροελληνικής Καπναποθήκης θα στεγαστεί η έκθεση «Στο τέλος του δρόμου» με συμμετοχή άνω των 40 Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Στην έκθεση συμμετέχουν οι:Δήμητρα Αδαμοπούλου, Ευάγγελος Ανδρουτσόπουλος, Σταυρούλα Ανθηροπούλου, Χριστίνα Ανθηροπούλου, Αντώνης Βαβαγιάννης, Νάσος Βασιλακάκης,ΤόμεκΓιοβάνης, Έλενα Γώγου, Διονυσία Δεδούση, Ορέστης Ερμείδης, Τάσος Ζαφειριάδης, Πάνος Ζάχαρης, Έφη Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Καμένος, Θανάσης Καραμπάλιος, Σταύρος Κιουτσούκης, ΡαφαέλλαΚόνη,Περικλής Κουλιφέτης, Νικόλαος Κούρτης, Μάνος Λαγουβάρδος, Τάσος Μαραγκός,Ανέστης Μαυροματίδης-Παρασίδης, Αλέξια Οθωναίου, Θανάσης Πετρόπουλος,Θανάσης Πέτρου, Γιάννης Ρουμπούλιας, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Κώστας Σκλαβενίτης,Σοφία Σπυρλιάδου,Ειρήνη Σκούρα, ΖένιαΣτρατηκοπούλου, Χρήστος Σταμπουλής, Γιάννης Τεξής, Μαρία Τζαμπούρα, Γιώργος Τραγάκης, Κώστας Τσελεπατιώτης, Μανώλης Φραγγίδηςκαι Πέτρος Χριστούλιας. Επίσης οι FilipAndronik(Βοσνία-Ερζεγοβίνη),IvanBerov (Βουλγαρία), Mandragore(Γαλλία) LeonidPilipovic(Σερβία), MarcoStojanović (Σερβία), MariaSurducan (Ρουμανία), SorinaVazelina (Ρουμανία)

Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση πρωτοτύπων σελίδων κόμικς, μια ευγενική παραχώρηση από την ιδιωτική συλλογή του κ. Λευτέρη Σταυριανού.

Στον επάνω όροφο της Καπναποθήκης θα εκτεθούν τα έργα των μαθητών του τμήματος κόμικς των εργαστηρίων του Καλλιτεχνικού και Πολιτιστικού Συνόλου «η πόλις»και θα διατίθενται προσωπικές δημιουργίες τους.

 

Εργαστήρια-Workshops

Τα πρωινά της Τετάρτης (9/11), της Πέμπτης (10/11) και της Παρασκευής (11/11) θα πραγματοποιηθεί στον επάνω όροφο της Καπναποθήκης ένα εισαγωγικό εργαστήρι για την τέχνη της αφήγησης σε εικόνες. Τα παιδιά θα μελετήσουν πώς συνδυάζεται ο λόγος και η εικόνα στην τέχνη των comics και θα ανακαλύψουν τη σημασία της χρήσης διαφορετικών χαρακτήρων/πρωταγωνιστών στη δημιουργία μιας ιστορίας. Το εργαστήρι απευθύνεται σε σχολικά τμήματα της  Δ’, Ε ‘και ΣΤ’ Δημοτικού και διδάσκεται από τη σκιτσογράφο-εικονογράφο Μαρία Τζαμπούρα.

Το εργαστήριο της Κυριακής (13/11) απευθύνεται σε εφήβους άνω των 12 ετών και ενήλικες. Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν το δικό τους περιοδικό κόμικς με θέμα την καταγραφή της ταυτότητάς τους. Διδάσκουσα είναι η Σταυρούλα Ανθηροπούλου, καθηγήτρια γαλλικής φιλολογίας και δημιουργός κόμικς, υπεύθυνη καλλιτεχνικών του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

*Για κρατήσεις θέσεων είτε ως σχολικά τμήματα είτε ατομικά στο ανοιχτό εργαστήρι της Κυριακής, μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη των εργαστηρίων κ. Σοφία Σπυρλιάδου στο τηλέφωνο 6977300283

 

Τα εγκαίνια του 2ουΠολυθεματικού Φεστιβάλ «COMICSVILLE» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στις 20:00 στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων οι επισκέπτες θα μπορέσουν να απολαύσουν ένα sketchevent (δράση με σκίτσο και μουσική) από την Γαλλίδα δημιουργό Mandragore η οποία θα συνοδέψει με τα σκίτσα της τη μουσική του αγαπημένου τοπικού σχήματος «Ρητορικά Χαλίκια».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ