Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Πρόγραμμα παραστάσεων στο Θέατρο Αμαλία. Νοέμβριος – Δεκέμβριος

Το πρόγραμμα παραστάσεων και ντοκιμαντέρ στο Θέατρο Αμαλία (Αμαλία 71, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231 084 2509), για τους μήνες Νοέμβριο & Δεκέμβριο, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ & ΤΡΙΤΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ,ΔΕΥΤΕΡΑ 7 & ΤΡΙΤΗ 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2022, ΩΡΑ 21:00

Με αφορμή το φετινό έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο δημοφιλής ηθοποιός Χρήστος Χατζηπαναγιώτης κι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός μεταξύ άλλων και για τη θητεία του στο νεοελληνικό έργο, Μάνος Καρατζογιάννης παρουσιάζουν το μονόπρακτό του «Αυτός και το παντελόνι του», που ανέβηκε το Μάιο του 2018 στο Θέατρο Σταθμός, στην Αθήνα, μαζί με τον «Επικήδειο» του ίδιου συγγραφέα σε ενιαία παράσταση με τον γενικό τίτλο «Αυτός, ο Άλλος και το Παντελόνι του». Η τόσο αστεία όσο και συγκινητική παράσταση – φόρος τιμής στον πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου – που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στον Πύργο Μπαζαίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νάξου, γενέτειρας του Ιάκωβου Καμπανέλλη και σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές παρουσιάζεται για δύο μόνο παραστάσεις στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2022

 Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης, Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Σκηνικό: Δημήτρης Καντάς, Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα, Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου, Γιώργος Καβαλλιεράκης

Παραγωγή: Φεστιβάλ Νάξου, Πόλις Πολιτισμός ΑΜΚΕ, Σταθμός Θέατρο

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 15 ΕΥΡΩ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ, 13 ΕΥΡΩ ΜΕΙΩΜΕΝΟ

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, ΩΡΑ 21:00

Με προβολές ντοκιμαντέρ εμπλουτίζει το πρόγραμμά του το θέατρο Αμαλία για τον μήνα Νοέμβριο και συγκεκριμένα θα προβληθεί το «In Situ», την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022.

Το IN SITU είναι μία ταινία ντοκιμαντέρ για τον αυτοσχεδιασμό και την ελεύθερη μουσική έκφραση, μέσα από την κίνηση και τη δραστηριότητα Ελλήνων και ξένων μουσικών που ξεκίνησαν και συνεχίζουν σε αυτόν τον καλλιτεχνικό δρόμο. Ένα ταξίδι στον κόσμο της τζαζ και της σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής.

 ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 7 ΕΥΡΩ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

 

 

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 21:00

 Ο Έκτορας Μαυρίδης είναι κεραμίστας.

Αφοσιωμένος τα τελευταία χρόνια στο εν εξελίξει έργο του “Σβώλοι” διερευνά το αποτύπωμα της αρχέγονης φόρμας στο δημόσιο χώρο. Οι σβώλοι που συλλέγει από το οργωμένο χωράφι είναι η πρώτη ύλη. Η μορφή τους, η μυρωδιά του υγρού χώματος τού ξυπνούν αναμνήσεις. Τους παρατηρεί, τους αγγίζει. Θέλει να τους

μεταμορφώσει. Δουλεύει με τη φωτιά, το νερό, το χρόνο. Το σώμα μεταφέρει την ενέργεια, η ψυχή του το βαθύ μπλε χρώμα. Τώρα οι σβώλοι δεν έχουν βάρος, αιωρούνται επάνω από τα μστάχυα μαζί με ένα κομμάτι των αναμνήσεων και της ταυτότητας του δημιουργού τους, του ‘Εκτoρα.

Είναι μια ταινία που πρωταγωνιστής είναι ένας κεραμίστας ο Έκτορας Μαυρίδης και η προσπάθεια του να φτιάξει ένα δημόσιο γλυπτό. Είναι ένα έργο εν εξελίξει…ένα έργο ζωής που το φτιάχνει πολλά χρόνια γιατί θέλει να καλύψει μια μεγάλη έκταση γης. Είναι και μια αναφορά στην επιστροφή σε έναν άλλο τρόπο να ζούμε την καθημερινότητα κάτι που ίσως ο εγκλεισμός μάς έκανε να τον αναζητήσουμε.

Η ταινία απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας απο την Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)  στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης. Και έχει πάρει 2 βραβεία, Βραβείο Φωτογραφίας (Χρύσα Τζελέπη) και Μουσικής σύνθεσης (Κωστής Δρυγιαννάκης) στο  15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – DocFest.

Συντελεστές

Εμφανίζονται. Έκτορας Μαυρίδης, Σαβίνα Γιαννάτου, Anat Pick, Κωστής Δρυγιανάκης, Tanir Milanov, Elina Sundukova, Karen Wong.

Σενάριο- Σκηνοθεσία. Ακης Κερσανίδης – Χρύσα Τζελέπη

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ : 7 ΕΥΡΩ

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18, ΣΑΒΒΑΤΟ 19, ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, ΩΡΑ 21:00

Όλα συμβαίνουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα… δεν έχει σημασία ποια. Άλλωστε κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και γεγονότα είναι συμπωματική Το ξεκαθαρίζουν εξ αρχής οι συντελεστές της παράστασης “ΠΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ”.

Το έργο του Άγγελου Πυριόχου είναι μια πολιτική ιλαροτραγωδία.

Σε μια πρωτεύουσα που θα μπορούσε να είναι η Αθήνα αλλά δεν είναι. Μια οικογένεια με όλα τα προβλήματα που έχουν όλες οι ελληνικές οικογένειες, αλλά δεν είναι μόνο αυτές γιατί η κρίση είναι παγκόσμια, προσπαθεί να ζήσει σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα, με μια κόρη που φτιάχνει μολότοφ, έναν πατέρα που είναι φτυστός ο… το κρατάμε μυστικό και μια μάνα του σχοινιού και της εκκλησίας. Τι μπορεί να συμβεί όταν ο “φτυστός” μπαίνει στο σπίτι όταν λείπει ο σωσίας του; Αλλάζει συνειδήσεις η αλαζονεία της εξουσίας;

Και ποιος θα πατήσει το κουμπί; Το Από Κοινού Θέατρο φέτος το καλοκαίρι υπόσχεται λυτρωτικό γέλιο με μια παράσταση σκηνοθετημένη από τον Παναγιώτη Μπουγιούρη.

Σκηνικά-Κοστούμια: Από Κοινού,

Μουσική Επιμέλεια: Panos Tziniotis Sextet,

Φωτισμοί: Γιώργος Ζιώγαλας, Βοηθός σκηνοθέτη- γραφιστικά: Κωνσταντίνος Καραγάνης,

Εκτέλεση κοστουμιών: Ελένη Κομνηνού

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 15 ΕΥΡΩ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ, 13 ΕΥΡΩ ΜΕΙΩΜΕΝΟ

Hair stylist: Ζωή Σκανδάμη

Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 15 ΕΥΡΩ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ, 13 ΕΥΡΩ ΜΕΙΩΜΕΝΟ

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 21 & ΤΡΙΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, ΩΡΑ 21:00

 «Το Κιβώτιο», το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου επιστρέφει στο Θέατρο Αμαλία, τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022, για δύο παραστάσεις.

«Το Κιβώτιο» έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης.

Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.

Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Αυτές οι αναφορές, αποτελούν το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου.

Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Το μυθιστόρημα ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Συντελεστές
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης, Μουσική: Γιώργος Νινιός,  Πρωταγωνιστής: Φώτης Μακρής

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 15 ΕΥΡΩ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ, 13 ΕΥΡΩ ΜΕΙΩΜΕΝΟ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 & ΠΕΜΠΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022,ΩΡΑ 21:00

Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της, με τις μαγευτικές ομορφιές της Στη συνέχεια, η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τις δυσκολίες που πέρασαν, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό της και την ψυχή της.

Οι αφηγήσεις αυτές έγιναν μέσα από το στόμα, τον λόγο και την ψυχή της Άννας Βαγενά, που την ενσαρκώνει όλα αυτά τα χρόνια, κτήμα όλου του κόσμου, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

Καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της παράστασης έχει παίξει ο Εθνομουσικολόγος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Λάμπρος Λιάβας, που έκανε την επιλογή των κειμένων από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου, καθώς και την επιλογή της μουσικής από Σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια.

Επίσης, σημαντικό για την επιτυχία της παράστασης είναι το λιτό σκηνικό του ζωγράφου και Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Μάριου Σπηλιόπουλου, ως αναφορά στο προσφυγικό καμαράκι και το ρεμπέτικο πάλκο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώργης Παπάζογλου,

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λάμπρος Λιάβας, Άννα Βαγενά,

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Άννα Βαγενά.

Στον ρόλο της αναγνώστριας η Ασπασία Μπατατόλη.

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 15 ΕΥΡΩ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ, 13 ΕΥΡΩ ΜΕΙΩΜΕΝΟ

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25, ΣΑΒΒΑΤΟ 26, ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, ΩΡΑ 21:00

 

Τέλος του 1923, αρχές του 1924. Ένας ηλικιωμένος άντρας, ο Αναστάσης, με δανεικά και τις λίγες οικονομίες του, στήνει ένα ταβερνάκι με μουσική στον Πειραιά. Το ονομάζει «Στου Μποχώρη», από το γνωστό τραγούδι της εποχής. Έφυγε από τη Σμύρνη, μαζί με την κόρη του Ρηνιώ –που έχασε τον άντρα της κάτω από άσχημες συνθήκες- και είναι μορφωμένη και πολύ καλή τραγουδίστρια και τον παιδικό φίλο της Ρηνιώς τον Φώτη.

Το έργο διατρέχει το χρονικό διάστημα από τις τελευταίες μέρες πριν από την καταστροφή έως το πρώτο χρονικό διάστημα της προσφυγιάς και βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία και συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Μέσα από την μνήμη της Ρηνιώς περνάνε όλα τα σημαντικά γεγονότα από το 1890 έως το 1924. Η καθημερινή ζωή των Ελλήνων της  Σμύρνης, οι  συνθήκες σε Ελλάδα και Τουρκία που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και στη Συνθήκη της Λωζάννης με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, η Τέχνη κι ο Πολιτισμός στη Σμύρνη, οι γεύσεις και η κουζίνα, το ρεμπέτικο και ο αγώνας των άξιων μουσικών να το καθιερώσουν παρά τον πόλεμο και την αμφισβήτηση στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Σημαντικές δραματουργικές αναφορές γίνονται ακόμα στα πρώτα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης του 1.500.000  των προσφύγων στην Ελλάδα, ανθρώπων που γνώρισαν περιφρόνηση, έχθρα, ακόμα και πόλεμο από τους συμπατριώτες τους, με τους οποίους μιλούσαν την ίδια γλώσσα…

Συντελεστές
Κείμενο: Μηνάς Βιντιάδης, Σκηνοθεσία: Βάνα Πεφάνη, Πρωταγωνιστούν: Κώστας Αρζόγλου, Πέμη Ζούνη, Βασίλης Ευταξόπουλος,  Μουσικοί: Ζιγκερίδης Βασίλης-κανονάκι, Ζιγκερίδης Κων/νος-ακορντεόν , μπαντονεόν και Παπαγεωργίου Γιάννης-κιθάρα, φωνή.

Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης,

Σχεδιασμός Φώτων: Βασίλης Κλωτσοτήρας,

Επιμέλεια κίνησης: Κυριάκος Κοσμίδης,

Δημόσιες σχέσεις- Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση

Με την Υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ 15 ΕΥΡΩ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ, 13 ΕΥΡΩ ΜΕΙΩΜΕΝΟ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ