Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ο Σταύρος Δίτσιος στη Ρώμη – Palazzo Velli

Έπειτα από διαδικασία επιλογής καλλιτεχνών, έργα του Σταύρου Δίτσιου από την τελευταία συλλογή “NATURE”, επιλέχθηκανγια την διεθνή έκθεση στο Palazzo Velli, 4 έως 6 Νοεμβρίου 2022, στη Ρώμη της Ιταλίας, σε έναν ιδιαίτερο χώρο με μεγάλη ιστορία και παραδόσεις.

Στη σειρά έργων με τον τίτλο NATURE– ΦΥΣΗ, ο ζωγράφος μελετά τα στοιχεία της φύσης, και εμπνέεται από αυτά, δημιουργώντας τα δικά του ιδιαίτερα αφηγήματα. Πιστός στον αφαιρετικό εξπρεσιονισμό που ακολουθεί από την αρχή της ζωγραφικής του καριέρας, ο Σταύρος Δίτσιος εντυπωσιάζει για την συνέπειά του στην τεχνική, καθορίζοντας συγχρόνως την εικαστική του γλώσσα μέσα από έναν τρόπο επικοινωνίας που καθοδηγείται από επαναλαμβανόμενα σύμβολα. Αυτοί οι οπτικοί κώδικες, υπενθυμίζουν κατά κάποιον τρόπο τη σύνδεση με το εδώ και το τώρα.  Ο κύκλος αποτελεί το σημείο αναφοράς, το «εγώ» αλλά και το «εμείς» που τοποθετείται μέσα στο φυσικό περιβάλλον, μέσα σε εικόνες της φύσης άλλοτε θεατής αλλά και συμμετέχων σε όσα συμβαίνουν γύρω του. Εικόνες- αντικείμενα ως τέτοια δεν υπάρχουν για το ζωγράφο, παρά μόνο οπτασίες που του παρέχουν την αναγκαία πρώτη ύλη της δημιουργικής του δραστηριότητας.

Η τέλεια γεωμετρία της φύσης, το υπέροχα ξεχωριστό ανάγλυφο του πλανήτη, το θαύμα της ίδιας της ζωής, εμπνέουν τον ζωγράφο αλλά και τον προβληματίζουν θέτοντας ερωτηματικά για το μέλλον που φαντάζει ζοφερό εξαιτίας της άπληστης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο. Τα έργα της σειράς μοιάζουν να αποτελούν μια χαρτογράφηση μνημείων που υμνεί την φύση, μια ποιητική έκφραση θαυμασμού και σεβασμού προς μια πραγματικότητα που δυστυχώς αλλάζει δραματικά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο ζωγράφος δίνει ιδιαίτερο βάρος στις τονικές διακυμάνσεις με τις διαβαθμίσεις των χρωμάτων να προκαλούν το ενδιαφέρον και ταυτόχρονα να συγκινούν. Δίνοντας έμφαση στη δομή του έργου  η ζωγραφική επιφάνεια αποτελεί περιβάλλον όπου χτίζεται και συγχρόνως αποδομείται η έννοια του φυσικού κόσμου. Κάπως έτσι μεταφράζεται και το εννοιολογικό του πλαίσιο: τα έργα μετατρέπονται σε χρωματικά μέσα όπου ο ζωγράφος καταθέτει τις μνήμες και τις εντυπώσεις του σε σχέση με τη φύση, την  ομορφιά της και την αρμονία που αυτή αντανακλά.

Ο Σταύρος Δίτσιος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και την Ισπανία. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, Ιταλίας από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Ανήσυχος και διερευνητικός, ασχολείται με άλλες πτυχές της τέχνης, όπως η σκηνογραφία και η σκηνοθεσία σε θέατρα για κλασικό μπαλέτο και θεατρικές παραστάσεις. Ανακαλύπτει επίσης πτυχές του εαυτού του γράφοντας παιδικά παραμύθια.

Ο Σταύρος Δίτσιος είναι ζωγράφος διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, ιστορικές τοποθεσίες, Art Fair και γκαλερί παγκοσμίως, όπως το Palazzo Della Cancelleria Vaticana στη Ρώμη, όπου έχει λάβει διεθνές βραβείο.

Επιπλέον, έχει εκθέσει στο Μουσείο Art and Science, στο Μιλάνο, στο Παλάτι του Μποργκέζε, στη Φλωρεντία, στο Topic Salon στην Πράγα στο Raum Salmgasse στη Βιέννη στο Μουσείο Francesco Gonzaga στη Μάντοβα κ.α.

Έργα του Σταύρου Δίτσιου έχουν δημοπρατηθεί από οίκους Δημοπρασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στις Biennale του Λονδίνου, της Βενετίας, της Κύπρου, Πράγα και τα Σκόπια.

Πίνακές του ανήκουν σε συλλογές ανά τον κόσμο, όπως στο Μουσείου Βορρέ, Αθήνα. Στο Yukyung Art Museum Νότια Κορέα. Στο Μουσείο Luigi Bellini, Φλωρεντία, στο Osten Museum of drawing, Σκόπια, στο Μουσείο Πιερίδη, Λάρνακα, Κύπρος. Στην Πινακοθήκη Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, στο Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ