Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Αυλαία στο ποδηλατικό φεστιβάλ της 4η HISTORICA

Τα κλασικά ατσάλινα ποδήλατα «φόρεσαν» τα καλά  τους στην 4η HISTORICA, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο,από 24 Οκτωβρίου μέχρι 2 Νοεμβρίου.  Το μέρος, όπου η ποδηλασία λατρεύτηκε όσο κανένα άλλο άθλημα, γνωρίζοντας στιγμές δόξας.

Μικροί και μεγάλοι φίλοι των πεντάλ επισκέφτηκαν την έκθεση των vintage ποδηλάτων, που φιλοξενήθηκε για 10 μέρες στο Νεστορίδειο Μέλαθρο και τις Πηγές Καλλιθέας.

Ιστορίες του παρελθόντος ήρθαν… στην επιφάνεια, θυμίζοντας σ’ όλους πως τη δεκαετία κυρίως του ’70, η Ρόδος ανέπνεε μέσω της ποδηλασίας.

ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΤΟΥ 1819!

Περίπου 1700 παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην Έκθεση. Στους μαθητές έγιναν, παράλληλα, επιμορφωτικά σεμινάρια για την οδική ασφάλεια και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Το έκθεμα που κέντρισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν ένα ποδήλατο του 1819 από τη συλλογή του Μιχάλη Κοτσιφού.

«Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία από τους διοργανωτές. Συνδέει το παρελθόν με το παρόν και θυμίζει στους παλαιότερους τα όσα είχαν γίνει στη Ρόδο τα «χρυσά» χρόνια της ποδηλασίας. Είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν περισσότερα σωματεία στη Ρόδο που ασχολούνται με την ποδηλασία, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να γίνει και μια αναβάθμιση στο ποδηλατοδρόμιο, να γίνουν ξανά μεγάλοι αγώνες και να δημιουργηθεί νέο φίλαθλο κοινό», υπογράμμισε ο συλλέκτης, Μιχάλης Κοτσιφός.

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: «Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ»

Το όραμα των εμπνευστών της 4η HISTORICA (Γιώργου Βογιατζή, Μιχάλη Καρπαθάκη και Νεμράς Μπάστιαλη) χαιρέτησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης:

«Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθεια αυτή. Δίνεται μια μοναδική ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να έρθει σε επαφή με ένα εξαιρετικό μέσο μετακίνησης, όπως το ποδήλατο. Το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς, ως μέσο αναψυχής και άθλησης, εκτός του ότι είναι ένα πολύ φιλικό στο περιβάλλον μέσο, κάνει τη ζωή μας πολύ καλύτερη και πιο ποιοτική. Η Πολιτεία επενδύει έμπρακτα στην ποδηλασία.

Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, προχωρήσαμε στην αναβίωση του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας, μια κορυφαία διεθνή αθλητική διοργάνωση, έναν πόλο έλξης που έδωσε την ευκαιρία σε κορυφαίους ποδηλάτες από κάθε γωνιά του κόσμου να απολαύσουν τα μοναδικής ομορφιάς τοπία της χώρας μας. Η Ελλάδα, προβλήθηκε σ’ εκατομμύρια κόσμο και έδειξε τη δυναμική, που έχει στον χώρο της ποδηλασίας.

Εγχειρήματα, όπως η έκθεσή σας, είμαι βέβαιος ότι πρόκειται να αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την αξία του ποδηλάτου στην καθημερινότητά μας».

ΟΙ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ

Το ποδηλατικό φεστιβάλ της 4ης HISTORICA είχε και αγώνες… Όσοι βρέθηκαν στις κερκίδες του ποδηλατοδρομίου της Ρόδου παρακολούθησαν δια ζώσης τους αγώνες αθλητών στην πίστα στα αγωνίσματα του Elimination και του Σκρατς.

Οι νικητές σε κάθε κατηγορία:

ELIMINATION ΑΝΔΡΕΣ

Μίλτος Χαρόβας (Π.Ο. Βόλος)

ELIMINATION (ΠΑΙΔΕΣ-ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ)

Κώστας Κούρος (Ροδήλιος)

ELIMINATION ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ

Αντώνης Γρηγοριάδης (Ροδήλιος)

ELIMINATION ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Βασιλική Μπέντα (Γ.Σ. Διαγόρας)

ΣΚΡΑΤΣ ΑΝΔΡΩΝ

Μίλτος Χαρόβας (Π.Ο. Βόλος)

ΣΚΡΑΤΣ ΠΑΙΔΩΝ- ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Κώστας Κούρος (Ροδήλιος)

ΣΚΡΑΤΣ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ

Αντώνης Γρηγοριάδης (Ροδήλιος)

ΣΚΡΑΤΣ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Βασιλική Μπέντα (Γ.Σ. Διαγόρας)

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ

Ξεχωριστό χρώμα στην 4η HISTORICA έδωσαν τα παιδιά στη γιορτή, που διοργανώθηκε προς τιμήν τους, πίσω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου φιλοξενήθηκαν και οι ζωγραφιές τους με θέμα «Το ποδήλατο και το σχολείο».

Την εκδήλωση πλαισίωσαν τα κορίτσια του σωματείου Ροδίων Άθλησις με όμορφα χορευτικά προγράμματα.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΒΟΛΤΑ 50ΧΛΜ.

Οι δράσεις της 4η Historica έκλεισαν με την… κλασική ποδηλατοβόλτα των 50 χιλιομέτρων.

Οι ποδηλάτες κινήθηκαν από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τα Μαριτσά και πάλι πίσω, τυγχάνοντας θερμής υποδοχής από τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Κερωνιάτης» και του συλλόγου γυναικών, οι οποίοι με παραδοσιακά εδέσματα, διάθεσή και χορό, υποδέχθηκαν τους συμμετέχοντες για μία ακόμη χρονιά.

Την 4η HISTORICA στήριξαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, η Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε., το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το μουσείο Νεοελληνικής τέχνης και ο Δ.Ο.Π.Α.Ρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ