Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Η ΕΡΤ3 παρουσίασε το πρόγραμμα τηλεοπτικής περιόδου 2022-2023

Το πρόγραμμα της για την τηλεοπτική περίοδο 2022-2023 παρουσίασε σήμερα (16/11) η ΕΡΤ3 στον κινηματογράφο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης. Το νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα βασίζεται στους τρεις κεντρικούς πυλώνες: Περιφέρεια – Περιβάλλον – Αθλητισμός, που συνθέτουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης.

«Ειδικά φέτος που διανύουμε ένα έτος ορόσημο στην ελληνική ιστορία, δίνουμε περισσότερο χώρο στην Ιστορία και την Παράδοση. Και όχι μόνο. Μέσα από τα ενημερωτικά προγράμματά μας, τις εκπομπές και τα ντοκιμαντέρ που καλύπτουν όλες τις πτυχές της ιδιαίτερης ταυτότητας της ΕΡΤ3, τις αθλητικές μεταδόσεις και τις επιλεγμένες ταινίες, φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε στο ευρύ κοινό μία εναλλακτική πρόταση που ενημερώνει, εκπαιδεύει και ψυχαγωγεί ποιoτικά» σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3, Φίλιος Στάγκος.

 

Το φετινό πρόγραμμα της ΕΡΤ3 περιλαμβάνει δύο νέες ενημερωτικές εκπομπές. Τη σειρά ημίωρων ντοκιμαντέρ Εντός Κάδρου, που προσεγγίζει πολύπλευρα διάφορα κοινωνικά ζητήματα, όπως τα εργατικά ατυχήματα, η καύση των νεκρών κ.α. [Παρουσίαση Χριστίνα Καλημέρη, Αρχισυνταξία Βασίλης Κατσάρας, Σκηνοθεσία Νίκος Γούλιος] και το «πρώτο καλωσόρισμα του προγράμματός της ΕΡΤ3» Μέρα με Χρώμα. Πρόκειται για μία πρωινή ενημερωτική-ψυχαγωγική εκπομπή διάρκειας 90’ που στοχεύει στην ενδυνάμωση της σχέσης της ΕΡΤ3 με την πόλη της Θεσσαλονίκης και την περιφέρεια, αναδεικνύοντας θέματα που αφορούν την κοινωνία, τη νεολαία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τους φορείς του. [Παρουσίαση Έλσα Ποιμενίδου, Αρχισυνταξία Τζένη Ευθυμιάδου, Σκηνοθεσία Γιώργος Μπότσος].

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΝΑΛΙ

 

«Στην ΕΡΤ3 ζούμε στην περιφέρεια, αναπνέουμε την περιφέρεια, μας διακατέχει η καθημερινή αγωνία να δημιουργούμε ένα πρόγραμμα με την περιφέρεια και για την περιφέρεια» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3, Φίλιος Στάγκος.

 

Η ελληνική περιφέρεια πρωταγωνιστεί στο ωριαίο ενημερωτικό μαγκαζίνο Περίμετρος, που παρουσιάζει καθημερινά θέματα επικαιρότητας, προβλήματα που αναζητούν τη λύση τους αλλά κι άγνωστες ιστορίες, αναδεικνύοντας, πρόσωπα, τόπους, πρωτοβουλίες επιχειρηματικότητας και καινοτομίας σε όλη την Ελλάδα. Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την πολύτιμη συμβολή των δημοσιογράφων των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι, όπως είπε, «όχι μόνο είναι παρόντες στα γεγονότα σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά συνδιαμορφώνουν την ατζέντα της επικαιρότητας». [Παρουσίαση Κατερίνα Ρενιέρη, Αρχισυνταξία Σωτήρης Κυρόπουλος και Μαρία Γουρλά, Σκηνοθεσία Τάνια Χατζηγεωργίου].

 

Στις εσχατιές της ελληνικής περιφέρειας κινούνται οι δύο νέες σειρές ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3:

 

Τα Νησιά στην Άκρη που σκιαγραφούν τη ζωή λιγοστών κατοίκων σε μικρά ακριτικά νησιά, μία «συλλογή» εικόνων, προσώπων και στιγμών καθημερινότητας. Η σειρά [Σκηνοθεσία Γιώργος Σαβόγλου & Διονυσία Κοπανά] ταξιδεύουν και συναντούν «ήρωες της καθημερινότητας» στην Τέλενδο, τη μακρινή Ψέριμο, τους Αρκιούς, τη σχεδόν ακατοίκητη Σαρία, στα Ψαρά, τη Θύμαινα, το Μαθράκι, και τον Αη Στράτη.

Μια νέα, επίσης, σειρά ντοκιμαντέρ αναδεικνύει τους σύγχρονους Έλληνες «Ακρίτες». Ανθρώπους που ζουν σε ακραίες και ασυνήθιστες συνθήκες, δουλεύοντας στα όρια – στα ύψη, στα βάθη, στη μοναξιά. Εστιάζει στη δύναμη του ανθρώπου, στην ικανότητα επιβίωσης σε μη συμβατά περιβάλλοντα και στην επίτευξη στόχων που είναι εμπνευσμένοι από ανώτερα ιδανικά.

[Σκηνοθεσία Λυδία Κώνστα, Παρουσίαση Καλλιόπη Σαβρανίδου]

 

Άνθρωποι που σκέφτονται «έξω από το κουτί», παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους, συνεργάζονται και προσφέρουν στον εαυτό τους και τους γύρω τους. Είναι οι +άνθρωποι (συνάνθρωποι), του δημοσιογράφου Γιάννη Δάρρα, η εκπομπή που «αφηγείται ιστορίες με θετικό κοινωνικό πρόσημο», προβάλλει εγχειρήματα με όραμα, σχέδιο και καινοτομία από όλη την Ελλάδα [Αρχισυνταξία, Παρουσίαση Γιάννης Δάρρας, Σκηνοθεσία Βασίλης Μωυσίδης].

 

Στο νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ3 αναμένεται και η σειρά ωριαίων εκπομπών Αληθινή ζωή που αποτυπώνει την καθημερινότητα ανθρώπων της υπαίθρου. Ένα «σήριαλ κοινωνικής παρατήρησης» που επιχειρεί μια ντοκιμαντερίστικη καταγραφή της ανθρώπινης περιπέτειας.  [Σκηνοθεσία  Marc Sieger].

 

Η τηλεοπτική εκπομπή  Σπόρος, είναι επίσης αφιερωμένη στην περιφέρεια και στην σύγχρονη ανάπτυξή της, βασιζόμενη στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα, με τον τουρισμό και την καινοτομία. Παρουσιάζει επιχειρηματικά μοντέλα, συνεργατικά σχήματα, καινοτόμα εγχειρήματα τα οποία έχουν καταξιωθεί και δίνουν διεξόδους στους ανθρώπους της ενδοχώρας και συνάμα προβάλει αγαπημένους αλλά και άγνωστους ακόμα προορισμούς ανά την Ελλάδα, αναδεικνύοντας το φυσικό τους κάλλος και την πολιτιστική κληρονομιά [Έρευνα- παρουσίαση Θύμιος Κάκος,  Σκηνοθεσία Ανδρέας Πετρόπουλος].

 

Στην ενότητα «Περιφέρεια» εντάσσεται και η σειρά ντοκιμαντέρ αυστραλιανής παραγωγής Το ταξίδι μου στην Ελλάδα με τον χαρισματικό Peter Maneas. Η ματιά ενός μετανάστη δεύτερης γενιάς που αγαπάει την πατρίδα των προγόνων του και μεταφέρει το πάθος του για ελληνικά νησιά. Ο Ελληνοαυστραλός ταξιδευτής  Peter Maneas επισκέπτεται με το σκάφος του «Mia Zoi», τα πιο όμορφα μέρη που βρέχει η ελληνική θάλασσα, όπως τα Κύθηρα, οι Σπέτσες, τα Ψαρά, η Λήμνος, η Σέριφος, η Ιθάκη, οι Παξοί, η Χάλκη και πολλά άλλα.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΒΑΛΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΑΣ

 

Ενισχύοντας στο πρόγραμμα της τηλεοπτικής σεζόν 2022- 2023 τη διάσταση της παράδοσης, η εκπομπή Κυριακή στο χωριό ξανά, επιστρέφει στην ελληνική ύπαιθρο για να αφουγκραστεί τις αγωνίες και την περηφάνια των ανθρώπων της [Σενάριο-Παρουσίαση Κωστής Ζαφειράκης, Σκηνοθεσία Κώστας Αυγέρης].

 

Ο νέος κύκλος της γνωστής σειράς εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση Το Αλάτι της Γης, με τον Λάμπρο Λιάβα, μεταδίδεται κάθε Κυριακή 11:00 με 13:00 στην ΕΡΤ3, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και νέα επεισόδια από τις Μουσικές Οικογένειες, μιας εβδομαδιαίας εκπομπής – ντοκιμαντέρ, που μας συστήνει τις μεγάλες οικογένειες της μουσικής μας παράδοσης  [Σενάριο – Παρουσίαση Γιώργης Μελίκης, Σκηνοθεσία Μανώλης Ζανδές].

Στην ίδια ενότητα ανήκουν και τα 12 πρωτότυπα ημίωρα ντοκιμαντέρ της εκπομπής 45 μάστοροι 60 μαθητάδες, που μας ταξιδεύουν στους τόπους όπου συνεχίζουν να ασκούνται οικονομικά βιώσιμα παραδοσιακά επαγγέλματα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μια μύηση στα μυστικά της μαρμαροτεχνίας, της ξυλογλυπτικής, της αργυροχοΐας, της πλεκτικής και άλλων τεχνών, πλάι στους εναπομείναντες μαστόρους [Σκηνοθεσία Γρηγόρης Βαρδαρινός, Σενάριο Φίλιππος Μανδηλαράς].

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΦΥΣΗ ΓΗ

ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ

 

Το περιβάλλον, η Φύση, η Γη, αποτελούν τον δεύτερο πυλώνα του τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ3. Η ενότητα αυτή συνεχίζει να εμπλουτίζεται με ρεπορτάζ που ενσωματώνονται στις εκπομπές και στα Δελτία ειδήσεων, αλλά και με μια σειρά από εκπομπές που αγαπήθηκαν από τους τηλεθεατές.

 

Ήδη προβάλλεται ο νέος κύκλος για τα Βότανα Καρποί της Γης [Σκηνοθεσία Λυδία Κώνστα Παρουσίαση Βάλια Βλάτσιου], που μας ενημερώνει για τις θρεπτικές αξίες και τα μυστικά των προϊόντων της ελληνικής γης, ενώ συνεχίζονται εκπομπές που ευαισθητοποιούν το κοινό για την απειλούμενη χλωρίδα και πανίδα της χώρας όπως η Άγρια Ελλάδα [Σκηνοθεσία Γιώργος Σκανδαλάρης] και οι Πράσινες Ιστορίες [Σενάριο – σκηνοθεσία Βαγγέλης Ευθυμίου], καθώς και η εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή, παραγωγής ΕΡΤ3, για τον αγρότη Αγροweek [Έρευνα – Παρουσίαση Τάσος Κωτσόπουλος, Σκηνοθεσία Βούλα Κωστάκη].

 

Επίσης έχουν επιλεγεί μια σειρά από ξένα ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, τη Φύση, τη Γη, που θα προβληθούν σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση και αφορούν στην ιστορία της βροχής, στα αίτια της ξηρασίας στην Ευρώπη, στην ερημοποίηση του πλανήτη και γενικότερα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Ο ΚΑΙΡΟΣ με τον Σάκη Αρναούυτογλου, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι η δημοφιλέστερη εκπομπή πρόγνωσης καιρού. Ένα ξεχωριστό τηλεοπτικό προϊόν της ΕΡΤ3 που έχει καθιερωθεί στις συνήθειες του τηλεοπτικού κοινού.

 

 

ΒΑΛΚΑΝΙΑ

 

Η βραβευμένη σειρά ντοκιμαντέρ Βαλκάνια Εξπρές, μια από τις μακροβιότερες εκπομπές της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης, επιστρέφει με νέο κύκλο επεισοδίων, καταγράφοντας τη σύγχρονη ζώσα πραγματικότητα της βαλκανικής ενδοχώρας μας, με φόντο την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση, το περιβάλλον, τα καινοτόμα μοντέλα ανάπτυξης και την προσπάθεια σύγκλισης ενός ξεχασμένου μέρους της Ευρώπης, που εξελίσσεται γρήγορα [Σκηνοθεσία – σενάριο Θεόδωρος Καλέσης].

 

 

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΕΡΤ3 Όλα τα Σπορ Μαζί

 

Η ΕΡΤ3 αποτελεί τον βασικό φορέα μετάδοσης των αθλητικών μεταδόσεων της ΕΡΤ Α.Ε.  Μεγάλες ελληνικές και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις συνθέτουν ένα πολύωρο αλλά και ποιοτικό αθλητικό πρόγραμμα.  

 

Η ΕΡΤ3 παράγει και προβάλει τον Κόσμο των Σπορ, τη μοναδική καθημερινή αθλητική ενημερωτική εκπομπή στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο o [Παρουσίαση Πάνος Μπλέτσος, Αρχισυνταξία Άκης Ιωακείμογλου, Θόδωρος Χατζηπαντελής, Ευγενία Γήτα], ενώ φιλοξενεί την εβδομαδιαία εκπομπή για το μπάσκετ Τζάμπολ [Παρουσίαση Αντώνης Καλκαβούρας]. Παράλληλα συνεχίζονται οι Μνήμες Γηπέδων, με ιστορικές στιγμές του Ελληνικού και παγκόσμιου Αθλητισμού [Σενάριο- Σκηνοθεσία Ηλίας Γιαννακάκης].

 

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Αναδεικνύοντας και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της δημόσιας τηλεόρασης, το φετινό τηλεοπτικό πρόγραμμα δίνει έμφαση στην Ιστορία, με τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της…, παραγωγής ΕΡΤ3, που παρουσιάζει σε τέσσερα επεισόδια τις μνήμες καθημερινών γυναικών που έζησαν μια κατεχόμενη ζωή και επέζησαν της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου [Σκηνοθεσία Τάνια Χατζηγεωργίου, Σενάριο: Ηλιάννα Σκουλή].

 

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή η ΕΡΤ3 παρουσιάζει τη νέα ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ  12 επεισοδίων, Σε μια νέα Πατρίδα. Μια μοναδική παραγωγή που καταγράφει για πρώτη φορά τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Αν. Θράκης [Σκηνοθεσία Δημήτρης Χατζημαλλής, Σενάριο Θεοδόσιος Κυριακίδης].

 

Η ΕΡΤ3 παρουσιάζει επίσης, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, μια σειρά ντοκιμαντέρ που επανεξετάζουν και φωτίζουν κρίσιμα κεφάλαια της Ιστορίας. Η Αρχαία Ελλάδα, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Σταυροφορία των παιδιών, οι θηριωδίες των Ναζί, η ιστορία των ΗΠΑ και ο πόλεμος του Βιετνάμ, η αλήθεια για το τέλος της Βρετανικής αποικιοκρατίας, η ιστορική φυσιογνωμία του Γκορμπατσόφ, η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και το τίμημα της ειρήνης, ξαναζωντανεύουν μέσα από μοναδικά  ιστορικά ντοκιμαντέρ.

 

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

 

Στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα της φετινής σεζόν, ξεχωρίζει, σε πρώτη προβολή, η δραματική σειρά εποχής ουκρανικής παραγωγής Αλυσοδεμένη Αγάπη. Μια ματιά στο παρελθόν και στον πολιτισμό της Ουκρανίας, που θα ολοκληρωθεί σε 48 επεισόδια και διαδραματίζεται το 1856, πριν από τη μεταρρύθμιση του εκλογικού δικαιώματος, όταν οι αγρότες δεν είχαν προσωπική ελευθερία αλλά ήταν υποτελείς ευγενών γαιοκτημόνων.

 

Αφιερωμένες στους σινεφίλ, μια σειρά από ταινίες που άφησαν εποχή, όπως Ντελικαντέσεν, Αφήνοντας το Λας Βέγκας, Μουλέν Ρουζ, Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές, Γυμνοί στον Ήλιο και η Χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ.

 

Τέλος, το πρόγραμμα της ΕΡΤ3 θα περιλαμβάνει εκ νέου ξένα ντοκιμαντέρ που εστιάζουν σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, επιστήμες, υγεία, ευζωία, ταξίδια και μουσική, ενώ δεν θα λείψουν και οι σειρές μυστηρίου που τόσο αγαπήθηκαν από το κοινό.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ