Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

“Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο” από την Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] παρουσιάζει στην 6η ανοιχτή προβολή της για την περίοδο 2022-2023 το αφιερωματικό ντοκιμαντέρ Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο / GabrielaThe German with the Bicycle [95λ] του Δομήνικου Ιγνατιάδη, βραβευμένο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μόσχας 2022.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο γίνεται με την παρουσία του σκηνοθέτη Δομήνικου Ιγνατιάδη, στον πολυχώρο To Pikap kato (Ολύμπου 57), τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 στις 8 μ.μ. και είναι ανοιχτή στο κοινό με σειρά προτεραιότητας. Προλογίζει ο θεωρητικός του κινηματογράφου, μέλος της ΠΕΚΚ, Γιάννης Φραγκούλης. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη Δομήνικο Ιγνατιάδη και το κοινό.

 

ΓΑΒΡΙΕΛΑ – Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ / GABRIELATHE GERMAN WITH THE BICYCLE [2021 Ελλάς, 95 λεπτά] ντοκιμαντέρ του Δομήνικου Ιγνατιάδη.

Σκηνοθεσία: Δομήνικος Ιγνατιάδης. Σενάριο: Δομήνικος Ιγνατιάδης, Μαρίτα Τζατζαδάκη. Παραγωγή: Blackbird Production, Ελένη Κοσσυφίδου. Συμπαραγωγός: Φυσιολογική ΙΚΕ. Σχεδιασμός παραγωγής: Μαρίτα Τζατζαδάκη. Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Θωμάς, Βασίλης Καλέμος. Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης. Ήχος: Σταύρος Συμεωνίδης, Βασίλης Καλέμος, Μαρίτα Τζατζαδάκη. Σχεδιασμός ήχου: Κώστας Φυλακτίδης. Μουσική: The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης). Γραφικά, τίτλοι: Λία Κάλκου. Αφήγηση: Effie Rabsilber, Αλέξανδρος Κωχ, Ευλαμπία Ζαβού, Μαρίτα Τζατζαδάκη.

Σύνοψη: H ιστορία μιας γυναίκας γεννημένης στη μεταπολεμική Γερμανία και της ακατάβλητης ανάγκης της να ζήσει, να αγαπήσει και να εμφυσήσει αξίες. Δυο χρόνια μετά τον θάνατό της, ο γιος της ξεκινά ενδελεχή έρευνα στο ημερολόγιό της, την αλληλογραφία της, τους ανθρώπους και τα μέρη που γνώρισε. Ένα ταξίδι από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας μέχρι την Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, το οποίο διακατέχεται από ένα και μόνο ερώτημα: Τι είδους ζωή είναι αυτή; Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο γιος προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τη μητέρα του, την πάντα φευγάτη, την πάντα κάπου αλλού «Γερμανίδα με το ποδήλατο».

 

ΓΑΒΡΙΕΛΑ – Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ / GABRIELA – THE GERMAN WITH THE BICYCLE

Βιογραφικά στοιχεία του Δομήνικου Ιγνατιάδη

Ο Δομήνικος Ιγνατιάδης γεννήθηκε το 1983 στην Στουτγάρδη από Γερμανίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα. Ήρθε στην Ελλάδα στα έξι του χρόνια. Μεγάλωσε περιπλανώμενος στους βοσκότοπους, τους ροδακινότοπους και τα σταροχώραφα της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Αποφοίτησε από τη σχολή Γεωπονικής. Ασχολήθηκε αρχικά με τον πρωταθλητισμό και κατόπιν με τους κήπους, τη βιολογική καλλιέργεια, την μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την έρευνα, τον ακτιβισμό.

«Ο πατέρας μου, Κωνσταντίνος, καταγόταν από Μικρασιάτες γονείς που ήρθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή των προσφύγων. Στο πανεπιστήμιο ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μια πανέμορφη Γερμανίδα, τη Γαβριέλα. Έκανε ένα σωρό δουλειές και πάντα δούλευε σκληρά για να μη λείπει τίποτα από την οικογένεια, που ήταν πολυπληθής. Είναι ριζοσπαστικό πνεύμα και ένας από τους προδρόμους της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα. Η μητέρα μου [Γαβριέλα] βρισκόταν στον αντίποδα. Ήταν καλλιτεχνική φύση, λεπτεπίλεπτη και εύθραυστη σαν πορσελάνη. Βίωνε ένα πολιτισμικό σοκ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας όπου ζούσε, χωρίς ποτέ να καταφέρει να προσαρμοστεί. Ακούγοντάς με τυχαία να τραγουδώ σε ηλικία 8 χρονών, θεώρησε ότι ήμουν προικισμένος και με έγραψε στη χορωδία και στη φιλαρμονική του δήμου μας. Παράλληλα, έκανα στίβο. Με προετοίμαζαν για την Ολυμπιάδα του 2004 και ανήκα στα περίφημα ταλέντα, αφού ήμουν σπρίντερ των 100 μέτρων…»

Όμως τελικά, έγινε σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Παρακολούθησε σεμινάρια στο Film School με δάσκαλο τον σκηνοθέτη Χρήστο Πυθαρά. Κάποια ακόμη στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο [ΕΚΠΑ]: κινηματογραφική αφήγηση, ντοκιμαντέρ, σενάριο.

«Η συναισθηματική προσέγγιση είναι το όπλο του ντοκιμαντέρ. Εφόσον ο θεατής προβάλλει τα δικά του συναισθήματα και τις δικές του αδυναμίες πάνω στις κακουχίες που χτυπούν την ανθρώπινη ψυχή, τότε ο λόγος ύπαρξης του ντοκιμαντέρ θα έχει δικαιωθεί. Θα είναι μεγάλη μου χαρά να του δώσω αυτό το ερέθισμα. Προσωπικά, δεν φοβήθηκα μήπως θα εκτεθώ, διότι οι θεατές δεν με ξέρουν, ούτε τους ενδιαφέρει ποια ήταν η ζωή μου ή ποιος είμαι γενικότερα. Το ντοκιμαντέρ ήταν μια “εγχείρηση ασθενούς” μπροστά στο κοινό…»

Φιλμογραφία

2013 Curriculum Vitae (μμ)

Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο φεστιβάλ μικρού μήκους Αλεξάνδρειας.

2017 Village Potemkin (85λ)

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. στο 19o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης [2017].

2021 Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο (95λ)

Ειδική μνεία καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μόσχας 2022.

 

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον σκηνοθέτη /σεναριογράφο /παραγωγό Δομήνικο Ιγνατιάδη για την παραχώρηση της ταινίας του και τον πολυχώρο To Pikap [Ολύμπου 57] για τη διάθεση της αίθουσας και του εξοπλισμού της.

Ο χώρος προβολής διαθέτει 48 θέσεις. Τηρούνται τα τρέχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ