Παρουσίαση του βιβλίου «Οι τεντζερέδες της Μαρίας», της Μαρίας Εκμεκτσίογλου

Παρουσίαση του βιβλίου «Οι τεντζερέδες της Μαρίας», της Μαρίας Εκμεκτσίογλου

Το βιβλίο μαγειρικής της Μαρίας Εκμεκτσίογλου «Οι τεντζερέδες της Μαρίας» (Εκδόσεις Πεδίο) παρουσιάζεται την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στις 19:00΄στον IANO της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Χριστίνα Κανακάκη, Δημοσιογράφος

Τούλα Ρεσινιώτου, Επιχειρηματίας, Διά χειρός Ρεσινιώτου

Λούης Χρυσοστόμου, Chef – καθηγητής στο ΙΕΚ Μακεδονίας Θεσσαλονίκης

 

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3iFgdgd

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Μαρία γνωρίζει πόσο σημαντική είναι η μαγειρική για τη ζωή μας. Τι σημαίνει η συγκέντρωση αγαπημένων προσώπων γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Ένα γεύμα με τον άνθρωπό σου. Μια ανάπαυλα για να πάρεις δύναμη και να συνεχίσεις τον καθημερινό «μαραθώνιο». Έχει βιώσει η ίδια τι σημαίνει αυθεντική κουζίνα. Τι νιώθει ο καθένας από εμάς όταν απολαμβάνει ένα καλό φαγητό.

Οι γεύσεις γεννούν συναισθήματα. Ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις. Δημιουργούν δεσμούς. Χαρακτηρίζουν μια κοινότητα, μια κουλτούρα. Είναι πολιτισμός. Αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ιστορίας.

Οι γεύσεις ξυπνούν μνήμες. Συνδέονται με εικόνες και ήχους. Τη μητέρα και το πατρικό μας σπίτι. Τα καταστήματα της παλιάς γειτονιάς. Τους τόπους που έχουμε επισκεφθεί. Τους ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει.

Οι γεύσεις σε ταξιδεύουν. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Σε κάθε γωνιά της Γης. Σε κάθε σημείο του χρόνου. Συνδέουν το σήμερα με το χθες και το αύριο. Αποτελούν «γέφυρα», μια πραγματική υπερταχεία που μηδενίζει αποστάσεις. Στην καριέρα της στον χώρο του τουρισμού, έχει γνωρίσει προορισμούς που έχουν ανθίσει χάρη στο καλό φαγητό.

Έχει δει επιχειρήσεις να «χτίζονται» στις κουζίνες τους. Ανθρώπους που αλλάζουν ηπείρους για να γνωρίσουν νέες απολαύσεις. Για κάθε Έλληνα οι συνταγές της Πόλης, της Μικράς Ασίας δεν είναι απλώς απόλαυση. Είναι αυτό που είμαστε. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε. Ο τρόπος που κινούμαστε. Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούμε. Στις συνταγές και στα αρώματα της Ανατολής της Μαρίας τα συστατικά κάνουν τη διαφορά. Η μείξη τους. Η τέχνη του δημιουργού. Καλή όρεξη σε όσους βάλουν τις συνταγές αυτού του βιβλίου στο τραπέζι τους. Για να «χορτάσουν» την ψυχή τους και να ταξιδέψουν το μυαλό τους… Ανδρέας Μάνεσσης, hotelier and travel agent”

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ένας μεγάλος έρωτας και ένας γάμος την έφεραν στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε 15 χρόνια. Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στα πάτρια εδάφη όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Έχει τρεις γιους, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη.

Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Okan γαστρονομία και είναι ιδιοκτήτρια και επικεφαλής σεφ μαζί με τους γιους της των εστιατορίων εστιατορίου Maria’s στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Είναι μέλος στους Chaine des Rotisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου “Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου” και στο Chef’s Club Ελλάδας.

Κάνει τηλεοπτικές εκπομπές στην Ελλάδα και στην Τουρκία και έχουν κυκλοφορήσει βιβλιά της και στις δύο χώρες.