Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ολοκλήρωση εργασιών του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας, που διεξήχθη στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου. Συμμετείχαν 27 εισηγητέςαπό την Ελλάδα και  εξωτερικό (την Αμερική, την Αγγλία τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ουκρανία και  τη Σερβία), ενώ εντυπωσιακή ήταν και φέτος η συμμετοχή των ενδιαφερομένων, που κατά κύριο λόγο απαρτίζονταν από επιστήμονες, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδακτορικούς φοιτητές αποτυπώνοντας για άλλη μια φορά την δυναμική του θεσμού των ετήσιων Διεθνών Επιστημονικών Εργαστήριων της Αγιορειτικής Εστίας.

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν έδωσαν για άλλη μια φορά τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός γόνιμου επιστημονικού διαλόγου, που εμπλουτίζει τις γνώσεις  για τον μοναχισμό του Αγίου Όρους και διευρύνει την προβληματική των αθωνικών ερευνών.Υπενθυμίζεται ότι η  θεματολογία των εισηγήσεων αφορά άμεσα στο Άγιον Όρος, όπως ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία της τέχνης, αρχιτεκτονική, φυσικό περιβάλλον, συντήρηση έργων τέχνης κ.λπ.

Κατά την έναρξη των εργασιών, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου,τον χαιρετισμό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ.Βαρθολομαίου ανάγνωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μιλήτου κ. Απόστολος, ενώ τον χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητας ανέγνωσε ο Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας.  Ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης απέστειλε τον χαιρετισμό του ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε η αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλονίκης κυρία Βούλα Πατουλίδου. Η κα. ΑγαθονίκηΤσιλιπάκου, Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού απηύθυνε τον δικό της χαιρετισμό ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών, κατατέθηκαν σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην περαιτέρω γνώση και επιστημονική τεκμηρίωση της ιστορίας του Αγίου Όρους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις τρεις ανακοινώσεις των Μοναχού Κοσμά Σιμωνοπετρίτη, Θανάση Σέμογλου και Αναστάσιου Παπαδόπουλου, οι οποίοι εστίασαν στις νέες εξελίξεις γύρω από την ταυτότητα του ζωγράφου του Πρωτάτου, ενώ ο βυζαντινολόγος Γιάννης Niehoff – Παναγιωτίδης αναφέρθηκε στα παλαιότερα οθωμανικά έγγραφα του Αγίου Όρους και το βυζαντινό δίκαιο.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Θεολογίας και Κλασικών και Μεσαιωνικών Σπουδών του  Κολλέγιο Batesτων Η.Π.Ακ. Robert W. Allison αναφέρθηκε στην εξέλιξη της έρευνας   περί  της  Μονής της Πτέρης, ως απαρχή της Μονής Φιλοθέου κατά την προ-αγιοαθανασιακή περίοδο στην Αθωνική πολιτεία, ενώ η Dr. VanessaR. deObaldía (ERC – ΠανεπιστήμιοJohannesGutenbergτουMainz)ανακοίνωσε τα πρώτα στοιχεία της έρευνας της για τα έγγραφα του οθωμανικού αρχείου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας.

ΟΔιευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Αθωνικής Κληρονομιάς, κ. SerhiiShumylo, αναφέρθηκε για την Σκήτη του Προφήτη Ηλία του Αγίου Όρους και τις σχέσεις της με το μοναχισμό και τους Κοζάκους στα ουκρανικά εδάφη κατά το δεύτερο μισό του 18ου και το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, ενώ η ανακοίνωση του κ. Δημήτριου Θεοχάρη αφορούσε το πολύ ενδιαφέρον θέμα της Προχριστιανικής ιστορίας του Αγίου Όρους.

Ο κ. Ιωάννης Ε. Καστανάς αναφέρθηκε στην εγκόλπωση του κανονικού καθεστώτος του Αγίου Όρους στην πολιτειακή δικαιοταξία, η ανακοίνωση του κ. Ιωάννη Λιάκου αφορούσε την ψαλτική παράδοση της Μονής Παντοκράτορος κατά την περίοδο 1800–1950, ενώ ο κ. Ιωάννης Μπαρμπούτης, μίλησε για ένα θέμα που αφορά το φυσικό περιβάλλον της Αθωνικής Χερσονήσου, καθώς μίλησε για την αξιοποίηση της  ξυλείας στο Άγιον Όρος.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και οι υπόλοιπες ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Το οπτικοακουστικό υλικό των εργασιών του 6ου Διεθνούς Εργαστηρίου θα αναρτηθείσύντομα στην ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας, και θα είναι διαθέσιμο στο κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ