Με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας πληθοπορισμού (crowdsourcing) https://2gether-museum.gr/ολοκληρώνεται το συμμετοχικό, βιωματικό εργαστήριο παραγωγής και ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης με τίτλο «2gether. Οι χρήστες της πλατφόρμας θα έχουν τη δυνατότητα να διαμοιράζονται τα ψηφιακά τους έργα ή τις ψηφιακές τους αποτυπώσεις και τα οποία θα αξιολογούνται και θα εγκρίνονται προς δημοσίευση από επιμελητές τέχνης του MOMus. Επιπλέον, τα εγκεκριμένα έργα θα αποτελούν τη δεξαμενή από όπου οι χρήστες θα μπορούν να αντλούν συγκεκριμένο αριθμό έργων και να τα τοποθετούν στον χώρο ενός ψηφιακού μουσείου, προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους έκθεση. Οι ίδιοι θα έχουν τη δυνατότητα να διαμοιράζονται τα έργα ή την έκθεση που έχουν δημιουργήσει στα κοινωνικά δίκτυα.
Στοχεύοντας ευρύτερα και επιδιώκοντας να λειτουργήσει επιπλέον ως εργαστήρι εικαστικής παραγωγής και ανάδειξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, η πλατφόρμα https://2gether-museum.gr/θα παρέχει βήμα και θα ενθαρρύνει τους νέους και αναδυόμενους δημιουργούς για να προβάλλουν το έργο τους.
Μέσω της διάδοσης πολυμεσικών δεδομένων και προσωπικών εμπειριών σε πραγματικό χρόνο, της δημιουργίας εξατομικευμένων περιηγήσεων, της ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά και του ψηφιακού διαλόγου μεταξύ επισκεπτών και μη επισκεπτών, ο εκάστοτε χρήστης μετατρέπεται σε ενεργό συντελεστή που συμβάλλει στη διάδοση και ενίσχυση της σύγχρονης τέχνης.
Επιπλέον, από την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 ενεργοποιείται ξανά για το κοινό, σε μόνιμη πλέον βάση, και το VRspotστο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη.
Ξεκινώντας από το Παρίσι του τέλους του 19ου αιώνα, και δια μέσου της επαναστατικής Μόσχας και της εποχής της ρωσικής πρωτοπορίας, οι επισκέπτες του εικονικού μουσείου καταλήγουν στην Ελλάδα, για να ανακαλύψουν την άνθηση της σύγχρονης τέχνης στη χώρα.
Έργα των ΕντγκάρΝτεγκά, ΛιουμπόβΠοπόβα, Αλεξάντερ Ρότσενκο, Σολομών Νικρίτιν, ΝτέννιςΟππενχάιμ, Γιάννη Μόραλη, Αλέκου Φασιανού, Νατάσσας Παπαδοπούλου, Βάσως Κατράκη, Κώστα Κουλεντιανού και Άλεξ Μυλωνά αποκτούν κίνηση και συνθέτουν μιαάκρως ενδιαφέρουσα πλοήγηση στον χώρο και τον χρόνο, με βασικό άξονα την ανθρώπινη μορφή.
Εικονικοί ψηφιακοί χαρακτήρες (animatedavatars) λειτουργούν ως ξεναγοί και συνοδοιπόροι σε αυτή την «περιπέτεια» καθώς παράλληλα υπάρχει αλληλεπίδραση με τα έργα από σημαντικές συλλογές μουσείων της χώρας, τα οποία ζωντανεύουν μπροστά τους με εμψυχώσεις που αναδεικνύουν το βασικό μήνυμα των καλλιτεχνών, υπό το πρίσμα της γενικότερης θεματικής του ανθρώπινου σώματος ως βασικό θέμα των σύγχρονων καλλιτεχνών.
Οι επισκέπτες λαμβάνουν οπτικά μηνύματα, έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με τον/την ψηφιακό/ή ξεναγό του μουσείουώστε να διευκολυνθούν στην κατανόηση των έργων, των καλλιτεχνών και των διαφορετικών κινημάτων, ενώ έχουν παράλληλα τη δυνατότητα πρόσβασης σε παραπάνω πληροφορίες, εξερευνώντας τις λεπτομέρειες του έργου.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν με έργα από τις συλλογές τους το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά).
Το VRspot φιλοξενείται στους χώρους τουMOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO) στη Θεσσαλονίκη και θα είναι διαθέσιμο στο κοινό (για ηλικίες 13ετών και άνω), κάθε Τρίτη 16:00-18:00 και κάθε Παρασκευή 10:00-12:00, με το εισιτήριο εισόδου.
Το πρόγραμμα «2gether» οργανώνεται και υλοποιείται από το MOMus, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Επαυξημένης Πραγματικότητας (VARlab-VirtualandAugmentedRealityLab) και την Εταιρεία Νέων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνίας Hypertech, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περισσότερα για το πρόγραμμα«2gether», στην ιστοσελίδαhttp://www.2gether-project.gr/
Δείτε εδώ https://youtu.be/t_6fhp1vjzw το βίντεο παρουσίασης του προγράμματος «2gether