Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Δήμος Θεσσαλονίκης: Πρόγραμμα στέγαση και εργασία για αστέγους

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και την PRAKSIS – Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας υλοποιεί, το Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την απόφαση ένταξης 23859/ 11-3-2022.

Το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης στέγης και λειτουργεί συμπληρωματικά, στο πλαίσιο εφαρμογής δημόσιων πολιτικών καταπολέμησης της έλλειψης αυτής.

Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η συμβολή στην εξάλειψη του φαινομένου της έλλειψης στέγης. Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος προσδιορίζονται ως εξής:
α. Η άμεση μετάβαση αστέγων σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης, μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας.
β. Η κινητοποίηση για επανένταξη αστέγων στον κοινωνικό ιστό, μέσω της παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και εργασιακής επανένταξης.
γ. Από το σύνολο των ενηλίκων ωφελούμενων, ικανών για εργασία, η ένταξη ποσοστού 20% σε επιδοτούμενη από το πρόγραμμα εργασία και 10% σε επιδότηση για απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.
δ. Η περαιτέρω ανάπτυξη συνέργειας μεταξύ υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης.

Το εγκεκριμένο σχέδιο θα υποστηρίξει 40 εγκεκριμένα νοικοκυριά και απευθύνεται τόσο σε μεμονωμένα άτομα όσο και σε οικογένειες.
Το Σχέδιο Δράσης με τίτλο «Κοινή δράση για τη Στέγαση και Εργασία των αστέγων στο Δήμο Θεσσαλονίκης» θα έχει διάρκεια  εικοσιτεσσάρων (24) μηνών, οι οποίοι θα υπολογίζονται από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου συμβολαίου.    Επιπλέον οι ωφελούμενοι του προγράμματος επιδοτούνται ως προς το επίδομα στέγασης του ΟΠΕΚΑ :
– για τον τρίτο χρόνο της μίσθωσης με το 75% του συμφωνηθέντος μισθώματος  .
-για τον τέταρτο χρόνο με το ισχύον ύψος επιδότησης ενοικίου, χωρίς την ισχύ εισοδηματικών – περιουσιακών κριτήριων. Την δεδομένη χρονική περίοδο βρισκόμαστε στο στάδιο υλοποίησης του προγράμματος, ήτοι στην αναζήτηση κατοικιών προς μίσθωση. Κρίνουμε ως πολύ σημαντική την συνεργασία των ιδιοκτητών διαμερισμάτων κατοικίας , προκειμένου να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν την στέγαση των εγκεκριμένων νοικοκυριών.
Αναγνωρίζοντας την κοινωνική ευαισθησία και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ιδιωτική πρωτοβουλία, συμβάλλοντας στην άμβλυνση φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκρισή .

Αρμόδια άτομα για την επικοινωνία

Έφη Μανιατάκου: Διοικητικά / Οικονομικά Υπεύθυνη Προγράμματος
Τηλ: 2310 556145, 2310 550223
Ηλ/νική Διεύθυνση: e.maniatakou@praksis.gr
Νανά Μιχαλοπούλου: Υπεύθυνη Υλοποίησης Προγράμματος
Τηλ: 2310534652
Ηλ/νική Διεύθυνση: nana.michalopoulou@arsis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ