Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του ΑΠΘ για τις νέες μεθόδους διδακτικής των κοινωνικών μαθημάτων

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 το πρόγραμμα «Έρευνα Πράξης και project, σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές» που υλοποιήθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από ερευνητική ομάδα με την επιστημονική ευθύνη του Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Θεοδώρου Χατζηπαντελή, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, μετά από έγκριση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων).

Στόχος του προγράμματος ήταν η εξοικείωση των συμμετεχουσών/συμμετεχόντων με τις νέες μεθόδους διδακτικής των κοινωνικών μαθημάτων, συγκεκριμένα τη μέθοδο project, την έρευνα πράξης, την έρευνα σεναρίων, καθώς και την ένταξη της δειγματοληπτικής έρευνας και της προσέγγισης της «ομάδας παρατήρησης» (focus group) στη διδακτική πράξη με την ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων.

Σκοπός του προγράμματος ήταν να καλύψει ένα κενό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με σύνθεση θεωρητικής κατάρτισης και αυτενέργειας των συμμετεχουσών/συμμετεχόντων, ώστε να παραχθούν πρωτότυπα ερευνητικά δεδομένα. Το πρόγραμμα παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις αναφορικά με τη διαδικασία παραγωγής νέας γνώσης μέσω πρωτογενούς έρευνας και παρουσίασης των αποτελεσμάτων της.

Η καινοτομία του προτεινόμενου προγράμματος είναι ότι συνδυάζει τη θεωρία και την πράξη, δίνοντας έμφαση σε τεχνικές έρευνας, στην παρουσίαση αποτελεσμάτων και στις πρακτικές μετάδοσης της νέας γνώσης. Οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες εξοικειώνονται σε πραγματικές συνθήκες με όλα τα στάδια της ερευνητικής διαδικασίας, έχοντας τη δυνατότητα, εκτός από τη βελτίωση της διδασκαλίας τους, να προχωρούν σε αξιολόγηση και αυτο-αξιολόγηση.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί, επίσης, να καλύψει μέρος του προγράμματος παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας των μελλοντικών εκπαιδευτικών που οργανώνεται πλέον στο εσωτερικό των ΑΕΙ.

«Ως το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας και το πλέον πολυθεματικό, το ΑΠΘ υλοποιεί προγράμματα που καλύπτουν όλα τα επιστημονικά πεδία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων», επισημαίνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ