Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Καταδίκη του βανδαλισμού του εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ

Την καταδίκη του για τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξέφρασε χθες (29/12) το απόγευμα από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μάλιστα, έθεσε τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης στη διάθεση του πανεπιστημίου για οποιαδήποτε βοήθεια.

«Καταδικάζω απερίφραστα τον βανδαλισμό του εβραϊκού μνημείου στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η πόλη μας στέκεται με συνέπεια απέναντι σε κάθε τέτοια πράξη ύβρεως, για να μην πω αλητείας. Η Θεσσαλονίκη πάντα τιμούσε και πάντα θα τιμά τη μνήμη των ανθρώπων της, θα τιμά την ιστορία της. Ζητώ την άμεση σύλληψη των δραστών και την άμεση αποκατάσταση του μνημείου. Αν χρειαστεί οποιαδήποτε βοήθεια από τις υπηρεσίες του Δήμου, θα συμβάλουμε αύριο κιόλας προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Τον βανδαλισμό καταδίκασε και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, για τον βανδαλισμό του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης:

«Αποτροπιασμό, οργή και βαθιά θλίψη προκαλεί ο βανδαλισμός του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στον χώρο του Πανεπιστημίου μας. Η καταδίκη της έκνομης και αηθούς αυτής ενέργειας από σύσσωμη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα είναι αυτονόητη και απερίφραστη.

Τέτοιες ενέργειες αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας και πρόδηλα φασιστικές δεν χωρούν στο Πανεπιστήμιο, έναν χώρο δημοκρατίας, σεβασμού και ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Ως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του βανδαλισμού του συγκεκριμένου μνημείου».

Η Κίνηση “Η πόλη ανάποδα” αναφέρει σε ανακοίνωση της:

Τη νύχτα που μας πέρασε (28/12), κάποιοι ανώνυμοι φασίστες προσπάθησαν να βεβηλώσουν το μνημείο για το εβραϊκό νεκροταφείο στο ΑΠΘ, με αγκυλωτούς σταυρούς και άλλα φασιστικά σύμβολα. Πέρα από τις προθέσεις τους, αυτό που αποδεικνύουν τέτοιες θρασύδειλες επιθέσεις είναι η σημασία της ζώσας ιστορικής μνήμης.

Αποδεικνύουν ότι η μνήμη της μακραίωνης εβραϊκής παρουσίας στην πόλη μας, της τεράστιας προσφοράς της εβραϊκής κοινότητας, αλλά και η διαρκής υπενθύμιση του μεγαλύτερου εγκλήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος, αποτελούν διαρκή δημοκρατικά καθήκοντα.

Και όταν η πόλη τιμά αυτή την μνήμη όπως πρέπει, όπως γίνεται με το μνημείο στο ΑΠΘ, τότε η μνήμη αυτή πονάει κι ενοχλεί τους νοσταλγούς του ναζισμού και των εγκληματικών, φασιστικών καθεστώτων.

Αποδεικνύουν τη σημασία που έχουν τα μνημεία, η ανάδειξη των ιστορικών τόπων, όπως είναι η Πλατεία Ελευθερίας.

Αποδεικνύουν ακόμα, δυστυχώς, ότι η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας έξω από το Κτήριο Διοίκησης (που τόσο τη στηρίζει η πρυτανική και η δημοτική αρχή), λίγα μέτρα μάλιστα από το βεβηλωμένο μνημείο, έχει ως μοναδικό στόχο την καταστολή των φοιτητών/τριών, αφού αδιαφόρησε επιδεικτικά για τη φασιστική επίθεση.

 

Η προσβλητική ενέργεια καταδικάστηκε από κοινωνικούς φορείς της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ