Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Οι μωμόγεροι έφτασαν στην Καλαμαριά… και ο Δήμαρχος πλήρωσε τη νύφη!

Μπήκε μέσα στον χορό, απήγαγε τη νύφη και μετά πλήρωσε για τη «ζημιά» που προκάλεσε! Ο λόγος για τον Δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, που συμμετείχε στο εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων, που διαδραματίστηκε στην πλατεία προσφυγικού Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εορταστικών εκδηλώσεων ο  Δήμος Καλαμαριάς, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι» και το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομίας «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ», αναβίωσαν το εθιμικό δρώμενων των Ελλήνων του Πόντου «Μωμο’ έρια».

«Οφείλουμε κάθε χρόνο να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε να διδάξουμε στα παιδιά μας την παράδοση και φυσικά να προσφέρουμε χαρά σε μικρούς και μεγάλους, κάτι που όπως βλέπετε το πετύχαμε και φέτος στην Καλαμαριάς μας», δήλωσε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Τα Μωμο’ έρια κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου επισκέπτονται ένα προς ένα τα σπίτια του χωριού ακολουθούμενοι από τους θεατές που συμμετέχουν ενεργά στα δρώμενα: «κλέβοντας» τις Νύφες, βάζοντας φωτιά στο σακί με τα άχυρα που μεταφέρει στην πλάτη του ο Γέρος, χορεύοντας μαζί με τους τελεστές του εθίμου, τραγουδώντας, πίνοντας τσίπουρο ή κρασί και απολαμβάνοντας τα εδέσματα που προσφέρει κάθε σπιτονοικοκύρης.

Από το Μάρτιο του 2015 οι Μωμόγεροι έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και στις 30 Νοεμβρίου 2016 εντάχθηκαν στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, της UNESCO.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ