Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Η πλατεία και ο περιβάλλοντας χώρος του Ο.Μ.Μ.Θ. μετατρέπονται σε δημόσια ανοιχτή γλυπτοθήκη

Γλυπτό του Νίκου Τόλη, δωρεά του καλλιτέχνη κατόπιν πρότασης της Art Forum Thessaloniki-Παντελής Τσάτσης, είναι το πρώτο έργο που κοσμεί από τις 27 Δεκεμβρίου 2022 την πλατεία και τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εφεξής θα λειτουργούν ως δημόσια ανοιχτή γλυπτοθήκη,ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού στην τελευταία συνεδρίαση του πριν την εορτή των Χριστουγέννων.

 

Ο τίτλος του έργου είναι «Χορεύτρια» και είναι ύψους 3,1 μέτρων, κατασκευασμένο από οπλισμένο επιχρωματισμένο σκυρόδεμα με κιννάβαρη. Επίσης, δρομολογείταιη υπογραφή σύμβασης χρησιδανείου για το έργο του Γεώργιου Ζογγολόπουλου «Ασπίδα», προσφορά του ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου.

 

Όπως επισήμανε ο πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού, κ. Βασίλης Γάκης, στην τελετή εγκαινίων της μεγάλης έκθεσης γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου με τίτλο Τα έργα ηχούν σαν μουσική, στις 19 Δεκεμβρίου 2022, όπου παρουσίασε για πρώτη φορά την πρόταση ανάδειξης του περιβάλλοντα χώρου του ΟΜΜΘ σε δημόσια ανοιχτή γλυπτοθήκη: «Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος διαφορετικών μορφών τέχνης, ενισχύοντας το χαρακτήρα του ως τοπόσημο και σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης». Παρατήρησε δε πως ο δημόσιος χώρος φαίνεται να αποτελεί το ιδανικότερο μέρος συνάντησης μεταξύ της τέχνης και του κοινού, διότι μετατρέπει τη δημόσια γλυπτική από μια στάσιμη παρουσία σε ζωντανή ύπαρξη.

 

Βιογραφικό Νίκου Τόλη

Γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

Σπούδασε Γλυπτική στη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), και με υποτροφια Ι.Κ.Υ. στο Λονδίνο (University of East London Master of Art 1999). Στη συνέχεια έγινε δεκτός στο διδακτορικό πρόγραμμα, με θέμα «Arrangement» το οποίο ακολούθησε για δυο χρόνια.

 

Εκθέσεις

2020 «Κρείττον σιγάν» , πολυχώρος Αγγέλων Βήμα, Ατομική

2019 «Μια απάντηση στους δασκάλους μας» πρώην εργοστάσιο Καχραμανογλου, Κερατσίνι

2018 « ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑ -πέντε αιώνες καλλιτεχνικής ίδιοποίησης», Δημοτική πινακοθήκη Μαλεβιζίου, ομαδική, Κρήτη.

2018 3η Art Thessaloniki, VIP 3 έργα ,δημοσίευση στον κατάλογο με το project “ΠΝΟΗ» επιμέλεια του ιστορικού Miguel Belmonde.

2018 Τοποθέτηση δυο γλυπτών στην είσοδο του ξενοδοχείου IKOS στην Κέρκυρα

2017 ¨ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑ-πέντε αιώνες καλλιτεχνικής ίδιοποίησης» Αίθουσα τέχνης MATCH MORE UNDERGROUND, Πλατανιάς, Κρήτη, επιμέλεια Ν. Πρώιμου, ομαδική.

2017 2η Art Thessaloniki, Artforum gallery

2017 22η Art Athina, Artforum gallery

2016 1η Art Thessaloniki ,Artforum gallery

2016 Los Art Gallery, Σύμη

2016 21η Art Athina, Artforum gallery

2015 Los Art -Artforum «Sumer 2015», ομαδική, Σύμη

2013 Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, ατομική Θεσσαλονίκη

2010 ΑΣΚΤ Αθήνας ομαδική

2002 Artforum-Tsatsis Projects, Οκτώβριος, ατομική Θεσσαλονίκη

2001 Ίδρυμα θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ατομική Ξάνθη

2000 Art forum Vilka gallery, ομαδική, Θεσσαλονίκη

2000 Gallery Kalfayan, ατομική Θεσσαλονίκη

1999 East London Gallery, ομαδική Λονδίνο

1996 Πόρτο Βαλίτσα, ατομική Χαλκιδική

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ