Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Δήμος Θεσσαλονίκης: Πρόγραμμα συλλογής φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων

Πρόγραμμα συλλογής των φυσικών χριστουγεννιάτικων δένδρων οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (Φο.Δ.Σ.Α.).

Στόχος της δράσης, εκτός από την αποφυγή της αυθαίρετης εναπόθεσης που δημιουργεί ζητήματα ευταξίας και καθαριότητας στην πόλη, είναι η εναλλακτική αξιοποίηση των φυσικών δένδρων μετά την εορταστική περίοδο, ώστε κανένα δένδρο να μην καταλήξει στον ΧΥΤΑ. Μετά από την επεξεργασία-τεμαχισμό τους τα δέντρα θα αξιοποιηθούν ως βιοαπόβλητα, θα μετατραπούν σε λίπασμα, το οποίο με τη σειρά του θα επιστρέψει στο φυσικό περιβάλλον.

“Η οργανωμένη συλλογή και επεξεργασία των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων έχει οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος. Συμβάλλει στην αύξηση της ανακύκλωσης των υπολειμμάτων πρασίνου, στη μείωση του κόστους ταφής και των αντίστοιχων ποσοτήτων αστικών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ. Οδηγεί στην αναγκαία και συμφέρουσα χωριστή συλλογή των χριστουγεννιάτικων δένδρων ως πράσινα απόβλητα και την υπαγωγή τους σε ρεύμα κομποστοποίησης, όπως επιβάλλει η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση”, δήλωσε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ιακώβου.

Στο πλαίσιο αυτό οι δημότες παρακαλούνται να μην εναποθέτουν τα δένδρα αυθαίρετα στα πεζοδρόμια και δίπλα στους κάδους αλλά να τα τοποθετούν στις ειδικές σκάφες που θα βρίσκονται στο Δημαρχείο (στην πίσω πλευρά του κτιρίου), στην Δ΄ Κοινότητα στο Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας (Κλεάνθους 57) και στην Α΄ Κοινότητα στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς (πάνω από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην οδό Φιλίππου).

“Η καθαριότητα της πόλης είναι στο χέρι μας και καλούμε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν ενεργά και σε αυτή την προσπάθεια” είναι το μήνυμα που απευθύνει στους πολίτες, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Κωνσταντίνος Ιακώβου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ